12 Αυγούστου 2014

Τουρκία: Πιέσεις για μείωση επιτοκίων

Aμέσως μετά την οριστικοποίηση της νίκης του με ποσοστό 51,96%, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του ΑΚΡ στην Αγκυρα, έκανε λόγο για μια «ημέρα-ορόσημο για την Τουρκία». Οι εκκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης για μείωση των επιτοκίων μετά την εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν θα διατηρηθούν στο ακέραιο, δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπέκι σε χθεσινή συνέντευξή του στο Ρόιτερς. Η Τουρκία προβάλλει ως περιφερειακή οικονομική δύναμη εδώ και δέκα χρόνια υπό την πρωθυπουργία Ερντογάν και ύστερα από μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικού χάους.
Την ίδια στιγμή όμως διευρύνονται οι ανησυχίες ότι η συγκέντρωση τόσων εξουσιών στα χέρια ενός ανθρώπου με ανορθόδοξες απόψεις για την οικονομία, όπως η πεποίθησή του ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν υψηλό πληθωρισμό, θα μπορούσαν να βλάψουν την τουρκική οικονομία. Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών έδωσε μία πρόγευση όσων αναμένεται να γίνουν στον τομέα της οικονομικής πολιτικής το προσεχές διάστημα. «Τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας πρέπει να μειωθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προηγηθεί των αγορών. Αν ακολουθείς τις αγορές, τότε εκείνες σε ορίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζεϊμπέκι. «Η πολιτική μας είναι σαφής. Πιστεύουμε ότι τα επιτόκια είναι σημαντικά για την αναζωογόνηση της εσωτερικής ζήτησης, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», εξήγησε.
Σχολιάζοντας την εκλογική νίκη του Ερντογάν, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι αποτελούν αποδοχή της πολιτικής που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα και συνέχιση της πολιτικής και οικονομικής πολιτικής. Αποδεχόμενος όμως ότι το εύρος της νίκης δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο ανέμεναν οι υποστηρικτές του Ερντογάν, έσπευσε να προσθέσει: «Το αποτέλεσμα κομίζει όμως και μία προειδοποίηση. Το καταλάβαμε αυτό ξεκάθαρα». Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει ήδη περικόψει τα επιτόκιά της, παρά την άποψη πολλών οικονομολόγων ότι η μείωση αυτή δεν δικαιολογείται με δεδομένο τον επίμονα ψηλό πληθωρισμό γύρω στο 9,3%.

Ο Ζεϊμπέκι προέβλεψε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο του 4% όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά ότι στη συνέχεια αυτός θα πρέπει να επιταχυνθεί σε τουλάχιστον 5% ετησίως, προκειμένου να υλοποιήσει τη φιλοδοξία της να εισαχθεί στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ώς το 2023.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ