06 Απριλίου 2014

Η διπλή πατροκτονία της Μαρίν

H πατροκτονία σε επίπεδο life style είναι πλήρης: Η Μαρίν, μια μέση Γαλλίδα σαν όλες τις άλλες, η κυρία της διπλανής πόρτας σε αντίστιξη με τον βλοσυρό πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν, τον οποίο η πλειοψηφία των Γάλλων ψηφοφόρων θυμάται μονόφθαλμο με τη μαύρη καλύπτρα στο ένα μάτι, σαν τίτλο τιμής για τη δράση του ως αλεξιπτωτιστή στον πόλεμο της Αλγερίας. Η πατροκτονία όμως είναι κυρίως πολιτική: Η Μαρίν είδε πως σκορπίσθηκε σύντομα το 17% που πήρε ο πατέρας της στον πρώτο γύρο της Προεδρικής Εκλογής της Ανοιξης του 2002, αφού είδε τον Σαρκοζί να κλέβει τη ρητορική του και να απειλεί να ξεκαθαρίσει την εγκληματικότητα στα προάστια με πεπιεσμένο ζεματιστό νερό και την αντίπαλό του στις εκλογές το 2007 Σεγκολέν Ρουαγιάλ να προτείνει τον εγκλεισμό των ανηλίκων παραβατών του νόμου σε στρατόπεδα αναμόρφωσης στελεχωμένα με αξιωματικούς του στρατού άλλαξε ρητορική και ατζέντα.

Χωρίς να εγκαταλείψει την ξενόφοβη και κατασταλτική ρητορική επέλεξε μια συνθηματολογία αντιευρωπαϊκή -εθνικιστική που είναι πολυσυλλεκτική και διεισδύει πέραν της Δεξιάς. Σταδιακά εγκατέλειψε τις παλιές πάγιες αναφορές των ακροδεξιών γαλλικών πολιτικών σχηματισμών υπέρ της κατοχικής κυβέρνησης Πετέν αλλά και υπέρ των ακραίων πραξικοπηματιών της Γαλλικής Αλγερίας, δύο αναφορές που είχαν λειτουργήσει ως διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Γκολική Δεξιά και το Εθνικό Μέτωπο. Σταδιακά και προσεκτικά η πατροκτονία της Μαρίν Λεπέν με θύμα τον πολιτικό και βιολογικό της πατέρα Ζαν Μαρί Λεπέν ολοκληρώθηκε.

Σήμερα ο Γάλλος ψηφοφόρος καλείται να ψηφίσει Εθνικό Μέτωπο κατά κύριο λόγο για να αποδοκιμάσει την πολιτική που ακολούθησαν διαδοχικά ο Σαρκοζί και στη συνέχεια ο Ολάντ στη διαχείριση της Κρίσης στην Ευρωζώνη. Κατά τα άλλα, ο σκληρός κατασταλτικός λόγος που συντηρεί χωρίς να τον προβάλλει στην πρώτη γραμμή χάνεται και νομιμοποιείται όχι μόνον από όσα είπαν στο παρελθόν ο Σαρκοζί και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ αλλά και από τα όσα έπραξε ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Βαλς που διέταξε την ισοπέδωση καταυλισμών Ρομά με μπουλντόζες, αλλά και την απαγωγή έξω από το σχολείο και στη συνέχεια την απέλαση ανήλικης μαθήτριας Ρομά από το Κόσσοβο η οποία δεν είχε άδεια παραμονής.
kapopoulos@pegasus.gr -ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ