07 Φεβρουαρίου 2014

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ Καθυστερήσεις για τα Βαλκάνια

http://www.skai.gr/files/temp//6E11197DD90A87260ABFEE023E0A78F4.jpg
Στο αμέσως ερχόμενο διάστημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος πραγματοποιεί ταξίδι αστραπή στα δυτικά Βαλκάνια, για λογαριασμό της ελληνικής προεδρίας. Σπεύδει να βεβαιώσει τους (δυτικο)Βαλκάνιους, ότι παρά την οικονομική κρίση η προοπτική της διεύρυνσης παραμένει ζωντανή. Το θέμα δεν υπάρχει στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας.Ο κ. Βενιζέλος έχει επ’ αυτού το επιχείρημα ότι το ζήτημα της ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων έχει αποφασισθεί ήδη από τους ηγέτες της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 και επομένως το νερό βρίσκεται ήδη στο αυλάκι.
Η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα ήθελε να το συμπεριλάβει στην ατζέντα, ως «Θεσσαλονίκη 2014», για να δώσει έτσι ώθηση στην προσπάθεια που είχε αναλάβει το 2003. Δεν ίσχυε όμως το ίδιο και με τους ισχυρούς εταίρους μας και τους «δορυφόρους» τους. Αυτοί δεν ήθελαν στην πορεία προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου και με δεδομένο ότι ο ευρωσκεπτικισμός ήδη χτυπάει «κόκκινο» στις ευρωπαϊκές χώρες, να πασχίζουν να πείσουν τους εκλογείς τους ότι σε εποχές κρίσης πρέπει π.χ. η Αλβανία, η Βοσνία ή τα Σκόπια να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και οι προθέσεις τους φάνηκαν από το Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το κλειδί του «παραδείσου» σκούριασε για τους βόρειους γείτονες μας και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος αναμένεται να το τονίσει στους συνομιλητές του. Η στρατηγική της Ε.Ε. για σταδιακή ένταξη της Αλβανίας και των χωρών που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ώστε να εξαλειφθούν οι εθνικιστικές αντιπαλότητες και να ζήσουν οι λαοί χωρίς σύνορα μίσους, δεν έχει εγκαταλειφθεί. Και σωστά...

Οι πόρτες παραμένουν ανοιχτές, για όλους. Οφείλουν, όμως, για να τις διαβούν, να εκπληρώσουν τα κριτήρια, που απαιτούνται. Δεν γίνεται διαφορετικά.Η νέα κυβέρνηση στην Αλβανία πρέπει, για να πάρει τον Ιούνιο το καθεστώς της υποψήφιας χώρας προς ένταξη, να δώσει απτά δείγματα ότι θα πατάξει την απίστευτη διαφθορά και θα αφήσει πίσω ρητορικές μεγαλοϊδεατισμού των προκατόχων της.Ο Γκρουέφσκι στα Σκόπια δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη διένεξη με την Ελλάδα για το όνομα, όταν όλη η Ευρώπη βοά, ότι έχει εγκαταστήσει μια ιδιότυπη δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα και τρώγεται με όλους, ανεξαιρέτως, τους γείτονες.

Ο κ. Βενιζέλος θα κάνει αυτό το ταξίδι με την ιδιότητα του Ευρωπαίου αξιωματούχου και ως τέτοιος θα συνομιλήσει με τους ηγέτες των κρατών. Δεν παύει όμως να είναι και ο ΥΠΕΞ μιας χώρας η οποία έχει επιπλέον λόγους, περισσότερους από κάθε άλλη στην Ε.Ε., να επιθυμεί την επίσπευση της ένταξης των ενδιαφερομένων κρατών. Γιατί, πέραν των άλλων, θα κλείσουν έτσι και οι ιστορικές εκκρεμότητες με μερικά εξ αυτών που την ταλαιπωρούν.
http://www.kathimerini.gr/752591/opinion/epikairothta/politikh/ka8ysterhseis-gia-ta-valkania