07 Φεβρουαρίου 2014

ΠΓΔΜ και Τουρκία αυξάνουν τους εμπορικούς δεσμούς

Του Μίκι Τραϊκόφσκι και της Μενεξέ Τοκιάι για τους Southeast European Times

photoΟ αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Εμρουλάχ Ισλέρ επισκέφθηκε τα Σκόπια τον προηγούμενο μήνα και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ Νικόλα Γκρουέφσκι ώστε να συζητήσουν τρόπους για να συνεχιστεί η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η αύξηση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Ο Γκρουέφσκι ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να εξασφαλίζει την ύπαρξη επιχειρηματικού κλίματος το οποίο θα καταστήσει την πΓΔΜ ελκυστικό προορισμό για Τούρκους επενδυτές.
"Η πΓΔΜ είναι ανοικτή σε Τούρκους επενδυτές, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί από τις επενδύσεις πλήθους τουρκικών επιχειρήσεων μέχρι σήμερα", δήλωσε ο Γκρουέφσκι.

Αξιωματούχοι της πΓΔΜ πραγματοποίησαν παρουσίαση η οποία σκιαγραφεί τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η πΓΔΜ σε επενδυτές, από χαμηλούς φόρους, φθηνή γη και ανταγωνιστικό εργατικό δυναμικό μέχρι οφέλη για εγκαταστάσεις παραγωγής.Ο Ισλέρ ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει ενθαρρύνει ενεργά το ενδιαφέρον μεταξύ της Τουρκικής επιχειρηματικής κοινότητας και θα συνεχίσει έτσι.

Η Τουρκία είναι ο όγδοος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της πΓΔΜ, με Τούρκους επιχειρηματίες να έχουν επενδύσει περίπου 1 δισ. ευρώ στην πΓΔΜ στους κλάδους τροφίμων, κατασκευών και υπηρεσιών.Τον προηγούμενο μήνα, ο τουρκικός γαλακτοπαραγωγός Sütas ανακοίνωσε αύξηση των επενδύσεών του στην πΓΔΜ και διπλασιασμό της παραγωγής του.

Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για Τούρκους επενδυτές στην κλωστοϋφαντουργία και τη γεωργία της πΓΔΜ, καθώς επίσης σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε ο Χασάν Χοσμπέν, επικεφαλής του Επιχειρηματικού Συμβουλίου πΓΔΜ-Τουρκίας, υπό την Επιτροπή Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK).

"Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να γίνουν ακόμη καλύτερες χάρη στις καλές σχέσεις μεταξύ των δυο κυβερνήσεων", δήλωσε ο Χοσμπέν στους SETimes.Ο Χοσμπέν ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για σύναψη συμφωνίας μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της μετατροπής νομισμάτων πΓΔΜ και Τουρκίας για να αποφευχθούν προβλήματα μεταφοράς χρημάτων.

Οι Τούρκοι επενδυτές είναι γενικά ικανοποιημένοι, ωστόσο αναφέρουν πως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για άδειες κατοικιών και γραφείων για τους ειδικούς που καλούν να συμμετάσχουν σε επενδυτικά σχέδια πρέπει να βελτιωθεί, ανέφερε ο Χισεγίν Μπούργκε, μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου και επικεφαλής της διακοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Τουρκίας-πΓΔΜ.
"Επικεντρωνόμαστε σε τέτοιου είδους ζητήματα ώστε να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό, από κοινού, με καλή θέληση και ρεαλιστική προσέγγιση", δήλωσε ο Μπούργκε.

Ο Μπούργκε ανέφερε ότι η προετοιμασία για τη νομική υποδομή επιχειρήσεων και οι εμπορικές σχέσεις έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια, οποιουδήποτε είδους.
"Πρέπει να αναφερθούν επίσης οι τακτικές επαφές μεταξύ οικονομικών αντιπροσωπειών και η παρουσία σε εμπορικές εκθέσεις εξαγωγών", ανέφερε ο Μπούργκε.Υπάρχει ακόμα μεγάλο ανεκμετάλλευτο δυναμικό και υπάρχει η ελπίδα πως θα εισέλθουν περισσότερες τουρκικές εταιρείες στην πΓΔΜ, χρησιμοποιώντας τη χώρα ως βάση για επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή, δήλωσε ο Ρουζντί Μουφτή, πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τούρκων Επιχειρηματιών από την πΓΔΜ."Αυτό που μπορούμε να περιμένουμε στη συνέχεια είναι επενδύσεις από μεσαίες τουρκικές επιχειρήσεις που απασχολούν 50 άτομα, όχι μόνο μεγάλες εταιρείες", δήλωσε ο Μουφτή.

Ο Μουφτή ανέφερε πως ένας τρόπος για αύξηση των αμοιβαίων οφελών είναι η ανάπτυξη σχέσεων αδελφοποίησης μεταξύ δήμων και πόλεων πΓΔΜ και Τουρκίας.Ο δήμος Οχρίδας έχει αδελφοποιηθεί με τον Γκαζιοσμανπασά, το μεγαλύτερο δήμο της Ιστανμπούλ."Έχουμε περιοχές που είναι εξαιρετικά καθαρές οικολογικά, δεν είναι μολυσμένες. Τα οικολογικά τρόφιμα είναι το μέλλον μας. Ωστόσο πρέπει να το αποδείξουμε και να επενδύσουμε στην παραγωγή. Εάν το κάνουμε αυτό, θα εκπληρώσουμε το στόχο μας", δήλωσε ο Μουφτή.Τι μπορούν να κάνουν οι Αρχές της πΓΔΜ για να προσελκύσουν Τουρκικές επενδύσεις; Μοιραστείτε την άποψή σας στα σχόλια.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.