07 Φεβρουαρίου 2014

Ανάμεσα σε δύο σωτήρες

Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για την Ουκρανία: η ρωσική βοήθεια έχει «παγώσει», οι Γερμανοί πιέζουν με κυρώσεις και ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς εξετάζει το σενάριο των διπλών εκλογών, προεδρικές και βουλευτικές

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Της Μαργαρίτας Βεργολιά
 Διέξοδο στη γεωπολιτική και πολιτική «μέγκενη» αναζητά ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, καθώς οι πιέσεις ένθεν κακείθεν γίνονται όλο και πιο ασφυκτικές για το Κίεβο και η ώρα των μεγάλων αποφάσεων δείχνει πια να πλησιάζει… Με τη σύνθεση της νέας ουκρανικής κυβέρνησης να είναι ακόμη στον «αέρα» -από την ανακοίνωση της οποίας θα φανεί λίγο-πολύ «προς τα πού πάει το πράγμα»- τα κόμματα της αντιπολίτευσης έριξαν χθες νέα, βαριά «χαρτιά» στο τραπέζι. Κι έτσι, με τη χθεσινή επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, κατέθεσαν πρόταση για την επαναφορά του Συντάγματος του 2004, ζητώντας λίγο-πολύ να «ψαλιδιστούν» οι εξουσίες του προέδρου, κυρίως όσον αφορά τον διορισμό πρωθυπουργών, κυβερνήσεων και τοπικών κυβερνητών.

Ομως, η πρόταση -που ούτως ή άλλως «προσκρούει» στην άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης- ξεσήκωσε τα πάθη (π.χ. οι κομμουνιστές ζήτησαν να διαλυθεί η Βουλή και η χώρα να ανακηρυχθεί ομοσπονδία!) και αποκάλυψε εκ νέου τον κατακερματισμό της ουκρανικής αντιπολίτευσης. Εν μέσω κραυγών περί «δολοφόνων» και «δικτατορίας», η συνεδρίαση της ολομέλειας τελικά διεκόπη και οι βουλευτές ανανέωσαν για σήμερα το κρίσιμο ραντεβού.

Αναδιανομή εξουσιών
«Ενας τρόπος για να βγούμε από την κρίση είναι η αναδιανομή εξουσιών κι έπειτα μπορούμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές στη χώρα», διακήρυξε ο γερμανοτραφής Βιτάλι Κλιτσκό, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών και νυν εις εκ των τριών ηγετών του αντικυβερνητικού μπλοκ του Κιέβου. Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις, αναλυτές επισημαίνουν ότι στόχος του νέου αιτήματος είναι να ανοίξει άμεσα ο δρόμος για την προκήρυξη προεδρικών εκλογών, όπως αξιώνει εδώ και περίπου τρεις μήνες το φιλοδυτικό αντιπολιτευόμενο μπλοκ.

Προς επίρρωση μάλιστα του μηνύματος ακούστηκε… αχός βαρύς εκ Βερολίνου, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, να προειδοποιεί -μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας του κρατικού καναλιού ARD- πως «τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την απειλή των κυρώσεων», εφόσον δεν τερματιστεί αμέσως η ουκρανική κρίση. Το αποτέλεσμα ήταν ο Γερμανός πρέσβης στο Κίεβο να κληθεί πάραυτα στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις. Και λίγο αργότερα, εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση, όπου το Βερολίνο καλείται -σε διπλωματική γλώσσα- να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές ουκρανικές υποθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις Σταϊνμάγερ έστρωναν το «έδαφος» για τη σημερινή, νέα αποστολή-εξπρές στο Κίεβο της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, βαρόνης Κάθριν Αστον. Οπως η ίδια είχε προαναγγείλει προχθές στη Wall Street Journal, αυτή τη φορά κομίζει προτάσεις στήριξης της ασθμαίνουσας ουκρανικής οικονομίας, στο πλαίσιο ενός -«θολού» ακόμη- πακέτου, που φέρει την τριπλή σφραγίδα Ε.Ε., ΗΠΑ και ΔΝΤ. Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Reuters, «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποβαθμίζουν τις δηλώσεις Αστον». Ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί «μετά τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών και όταν η Ουκρανία ξαναπάρει την οδό της οικονομικής ανάκαμψης, μέσω του ΔΝΤ».

Στο «πάγο» παραμένουν, εν τω μεταξύ, τα 4/5 της πολυθρύλητης ρωσικής βοήθειας των 15 δισ. δολαρίων στην «αδελφή» Ουκρανία, καθώς το Κρεμλίνο τηρεί και αυτό στάση αναμονής για την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης του Κιέβου. Κι έτσι, βλέποντας όλα αυτά τα «καρότα και μαστίγια» να κρέμονται πάνω από το κεφάλι του ως διπλή «δαμόκλειος σπάθη», ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς φέρεται τώρα να εξετάζει ταυτόχρονα δύο εναλλακτικά σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Σενάρια καταστολής
 Το ένα, που φημολογείται έντονα από χθες στην ουκρανική πρωτεύουσα, είναι να κάνει επίδειξη σιδηράς πυγμής, μέσα από τον πιθανό διορισμό ως νέου πρωθυπουργού του σκληροπυρηνικού, πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πάντα «δεξιού χεριού» του, Αντρί Κλιούεφ – μια κίνηση «κόκκινο πανί» για την αντιπολίτευση, καθώς ο Κλιούεφ θεωρείται εν πολλοίς ο «εγκέφαλος» της αιματηρής καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο κέντρο του Κιέβου.

Το δεύτερο σενάριο αποκάλυψε από τηλεοράσεως ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου στη Βουλή. Οπως λοιπόν ανέφερε ο Γιούρι Μιροσνιτσένκο, ο Γιανουκόβιτς είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, όχι μόνον προεδρικές, αλλά και βουλευτικές, εφόσον αυτή αποδειχθεί η μοναδική δημοκρατική διέξοδος στην πολιτική κρίση. Με λίγα λόγια, πετά την «καυτή πατάτα» πίσω στην αντιπολίτευση, με ώθηση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δίνουν στον ίδιο και στο κόμμα του πρωτιά με 20%.

Το εάν ο Γιανουκόβιτς μπλοφάρει ή όχι σύντομα θα φανεί. Επί του παρόντος, ετοιμάζει βαλίτσες για το Σότσι, όπου στα τέλη της εβδομάδας θα δώσει το «παρών» στην έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και αναμένεται να έχει μία ακόμη, καθοριστική κατά πώς φαίνεται αυτή τη φορά, συνάντηση με τον στενότερο σύμμαχό του, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
http://www.efsyn.gr/?p=172083