07 Φεβρουαρίου 2014

Η Αθήνα επενδύει στη στρατηγική Αδριατικής - Ιονίου Ειδική Εκδήλωση για τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Αθήνα επενδύει στη στρατηγική Αδριατικής - Ιονίου
Στην ευρύτερη προσπάθεια της Αθήνας να συμπληρώσει ένα παζλ ενεργειών που θα της επιτρέψουν να προωθήσει την περιφερειακή της στρατηγική για τη θαλάσσια ανάπτυξη εντάσσεται η Ειδική Εκδήλωση για τη Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την Αδριατική και το Ιόνιο. Η εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώνεται από την ελληνική προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απηχεί το τρίπτυχο ανάπτυξη - απασχόληση - συνοχή που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Αθήνας. Και παράλληλα, συνδέεται με την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, που είναι οριζόντια θεματική της ελληνικής Προεδρίας.   

Την έναρξη των εργασιών της διήμερης εκδήλωσης (6-7/2) θα κηρύξει ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς. Θα μιλήσουν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος, οι επίτροποι Θαλασσίων Υποθέσεων και Περιφερειακής Πολιτικής, Μαρία Δαμανάκη και Γιοχάνες Χαν αντιστοίχως, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης και η υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Μάρτα Ντασού. Πριν από την ειδική εκδήλωση, θα διεξαχθεί και η υπουργική σύνοδος της πρωτοβουλίας, υπό την προεδρία του αλβανού υπουργού Εξωτερικών Ντίτμιρ Μπουσάτι.

Στην Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Τον περασμένο Νοέμβριο, σε συνάντηση με τον κ. Χαν, αποφασίστηκε η εκπόνηση συγκεκριμένης στρατηγικής για την περιφέρεια αυτή (EUSAIR). Η απόφαση αυτή μάλιστα επικυρώθηκε στο τελευταίο ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου. Το γεγονός δε ότι μετά την Ελλάδα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου η Ιταλία σημαίνει ότι η προσπάθεια για προώθηση της στρατηγικής αυτής θα συνεχιστεί.

Γενικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Αυτό θα συμβεί εφόσον υλοποιηθούν κοινά προγράμματα. Σύμφωνα και με τις συστάσεις της Κομισιόν, η νέα στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο θα πρέπει να στοχεύσει σε τέσσερις βασικούς τομείς: α) στην καινοτόμο θαλάσσια και παράκτια ανάπτυξη, β) στις μεταφορές και στην ενέργεια, γ) στην προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, δ) στον τουρισμό. 
Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος