07 Φεβρουαρίου 2014

Ολυμπιακή ατυχία

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/article2631872.ece/BINARY/w660/ucraineprot.jpg
Tο 1980 η εισβολή της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν έπληξε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας με την αποχή των ΗΠΑ και μιας σειράς χωρών. Αντί της σταθεροποίησης της Σοβιετικής Ενωσης, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Κάρτερ μετέτρεψε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες σε πεδίο αμφισβήτησης της σοβιετικής ισχύος προαναγγέλλοντας την πολιτική που θα ακολουθούσε ο διάδοχός του Ρέιγκαν.
Σήμερα στην επίσημη τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι η όποια θριαμβευτική διάθεση του Πούτιν σκιάζεται από μια διπλή μετωπική αμφισβήτηση της σχεδόν δεκαπεντά-χρονης θητείας του στο Κρεμλίνο:

-Πρώτον αμφισβητείται από την ακραία φονταμενταλιστική τρομοκρατία η αυταρχική ανασύνταξη και σταθεροποίηση στο εσωτερικό της χώρας.
-Δεύτερον, η Γερμανία, με τη στήριξη πλέον των ΗΠΑ και της Γαλλίας και με το κάλυμμα της ΕΕ, αμφισβητεί ευθέως το δικαίωμα επικυριαρχίας της Μόσχας στην πρώην ΕΣΣΔ και μάλιστα στη σημαντικότερη χώρα, την Ουκρανία.
 
Το μήνυμα της Δύσης προς τη Ρωσία είναι σκληρό και ξεκάθαρο: Εχετε πλέον περισσότερη ανάγκη από την τεχνολογία και την τεχνογνωσία και τις επενδύσεις μας από ό,τι έχουμε ανάγκη τα ενεργειακά σας αποθέματα. Αν επιλέξετε τη σύγκρουση στην Ουκρανία θα επιδεινώσετε με μια ψυχροπολεμική περιχαράκωση και τη θέση σας στους διεθνείς συσχετισμούς και το βιοτικό επίπεδο της χώρας.
 
Ετσι, ο σκληρός και άτεγκτος Πούτιν, που προβάλλει μια μιντιακή εικόνα στους αντίποδες αυτής του Γέλτσιν, κινδυνεύει να χρεωθεί το οριστικό και αμετάκλητο τέλος της προσπάθειας να κρατηθεί η πρώην ΕΣΣΔ ως προνομιακός χώρος επιρροής της Ρωσίας, μια περιοχή που η ρωσική διπλωματία αρέσκεται να αποκαλεί Πρόσω Εξωτερικό.
 
Η στήριξη του Βερολίνου στο μπρα ντε φερ με τη Μόσχα για την Ουκρανία από την Ουάσιγκτον και το Παρίσι ξυπνά στη ρωσική ελίτ τις πιο εφιαλτικές ιστορικές μνήμες, τον Κριμαϊκό Πόλεμο στην περίοδο 1853-56, όταν η χώρα βρέθηκε μόνη της χωρίς σύμμαχο να αντιμετωπίζει τη Συμμαχία Βρετανίας, Γαλλίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έληξε με την περιθωριοποίησή της για μια εικοσαετία -μέχρι τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1876-77- από τους ενδοευρωπαϊκούς συσχετισμούς και ισορροπίες.
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
kapopoulos@pegasus.gr