07 Φεβρουαρίου 2014

Τι κρύβει η κινητοποίηση του στρατού Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/761356/940/940/0x0000000000a283e4/1/neos-seismos-stin-kefalonia-mixanimata-tou-stratou.jpg
Η μεγάλη κινητοποίηση του στρατού μετά το μεγάλο σεισμό στην Κεφαλονιά έρχεται να υπενθυμίσει άλλη μια φορά την απουσία αξιόπιστων δομών «πολιτικής προστασίας». Σε κάθε σοβαρή χώρα, ο στρατός αποτελεί την ύστατη λύση προκειμένου να υποστηριχθούν οι κρατικές υπηρεσίες σε ακραίες καταστάσεις και όχι, όπως συμβαίνει εν Ελλάδι, οι Ενοπλες Δυνάμεις να πρωταγωνιστούν από την πρώτη στιγμή.Αλλωστε, το περίφημο σχέδιο «Δευκαλίων», που ενεργοποίησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, αποτελεί ένα υποσχέδιο του «Ξενοκράτη», τον οποίο υποτίθεται ότι τρέχει η υπηρεσία «Πολιτικής Προστασίας». Θα περίμενε ότι τουλάχιστον σε μια χώρα σεισμογενή, όπως η Ελλάδα, θα υπήρχε μια στοιχειώδης οργάνωση για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

Ητελευταία ευκαιρία χάθηκε πριν από μια δεκαετία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Υποτίθεται ότι η μεγάλη αυτή διοργάνωση θα άφηνε πίσω της τεχνογνωσία και αξιόπιστες δομές στον κρατικό μηχανισμό. Τελικώς μάς κληροδότησε μόνο χρέη... Τότε μάλιστα, η οργάνωση της «Πολιτικής Προστασίας» ήταν πολύ ψηλά στα «προαπαιτούμενα», καθώς η ΔΟΕ, μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001, έβαζε πολύ ψηλά τον πήχυ της ασφάλειας. Στην Ελλάδα ήταν και παραμένει ένας εν πολλοίς γραφειοκρατικός μηχανισμός χωρίς τον απαραίτητο αριθμό μέσων, αλλά κυρίως σχεδίων δράσης. Κι όμως, αυτός είναι ο φορέας που καλείται να συνδράμει τον πληθυσμό σε όλη την Ελλάδα απέναντι στο ενδεχόμενο πιθανών και απίθανων καταστροφών. Οχι μόνο από σεισμούς, αλλά και από φωτιές, πλημμύρες, μέχρι και βιολογικά, χημικά και πυρηνικά συμβάντα. Πόσο εξειδικευμένα είναι τα σχέδια και πόσο καλά οργανωμένες και προετοιμασμένες -μετά τους αγώνες- οι κατά τόπους υπηρεσίες, «αποδείχθηκε» κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές τα επόμενα χρόνια στη χώρα. Τραγωδία!

Για να καταλαβαινόμαστε: Στα οργανωμένα κράτη όχι μόνο λειτουργεί όταν παραστεί ανάγκη, αλλά κυρίως προετοιμάζεται τακτικά κάνοντας ασκήσεις. Κατά πόσο υπάρχουν στις κατά τόπους υπηρεσίες οι απαραίτητες «περιγραφές θέσεων», ποια μνημόνια ενεργειών είναι έτοιμα στα συρτάρια για να εφαρμόσουν κατά περίπτωση, πόσο ενήμερος είναι μέχρι και ο τελευταίος υπάλληλος του δήμου ή της περιφέρειας για αυτό που καλείται να κάνει; Ακόμα κι αν αυτά υπάρχουν στα χαρτιά -πράγμα αμφίβολο- εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ο μηχανισμός δεν λειτουργεί. Και εκεί ακριβώς, κάθε φορά, καλείται ο στρατός να καλύψει τις «τρύπες» του κρατικού μηχανισμού.

Από εκεί και πέρα, όταν μια τουριστική χώρα, που μάλιστα συμβαίνει να έχει την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιδεικνύει την κινητοποίηση του στρατού, τι θέλετε να καταλάβει ο υποψήφιος επισκέπτης, που σκέφτεται να έρθει για τις διακοπές του; Οταν βλέπει να στέλνει τον αρχιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων για να συντονίσει επί τόπου; Το χειρότερο, για εμάς, είναι όταν η κυβέρνηση θα βγει περήφανα να δηλώσει ότι κινητοποίησε το μηχανισμό. Γιατί άλλη μια φορά δεν θα καταλάβουν ότι μηχανισμός δεν υπάρχει, παρά μόνο λύσεις έκτακτης ανάγκης.
p.koronaios@eleftherotypia.net
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ