29 Ιανουαρίου 2014

Η τουρκική λίρα σώθηκε με τα επιτόκια…στον Αλάχ – Στο 2,97 το ευρώ και στο 2,17 το δολάριο


Στο 12% από 7,75% ανέβασε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας για να σώσει τη λίρα που κατέρρρεε. Ήδη, με την ανακοίνωση, ένα ευρώ ανταλλάσσεται  με 2,97  λίρες όταν πριν 2 ημέρες 1 ευρώ ανταλλασόταν με 3,28  λίρες. Το  δολάριο ανταλλάσσεται με  2,17  λίρες από 2,38 λίρες.
Η αύξηση των επιτοκίων έσωσε μεν τη λίρα και γίνεται αιτία για εισροή κεφαλαίων στη χώρα που αναζητούν μεγάλες αποδόσεις, αλλά το κόστος χρήματος γίνεται  ακριβότερο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση, τα δάνεια και τις τιμές των ακινήτων.



ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ
Δυναμική παρέμβαση ετοιμάζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, καθώς σχεδιάζει να αυξήσει κατά 2,25% στο 10%  το βασικό επιτόκιο της τουρκικής λίρας , με στόχο να ανακοπεί η κατάρρευση του νομίσματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αναμένεται απόψε τα μεσάνυχτα, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Νομισματικής Επιτροπής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
Η τουρκική λίρα διαπραγμάτεύται  στις 2,2649 λίρες ανά δολάριο και στα 3,0946 λίρες ανά ευρώ.


ΓΙΑΤΙ “ΒΟΥΛΙΑΞΕ” Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ
Σε τρεις καταλυτικούς παράγοντες αποδίδει τη ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας, πρώην trader της Goldman Sachs.Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, εκτός από την πολιτική αναταρχή που επικρατεί στην Τουρκία, το tapering του προγράμματος αγοράς ομολόγων και το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, οδηγούν την τουρκική λίρα σε αλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ.
«Ο περιορισμός του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed άσκησε σημαντικές πιέσεις στην τουρκική λίρα. Μάλιστα, σε συνδυασμό με το τεράστιο έλλειμμα τρέχουσων συναλλαγών και τα εγχώρια πολιτικά προβλήματα, οι εν λόγω πιέσεις εντάθηκαν ακόμη περισσότερο» σύμφωνα με τον  Enis Taner,  αναλυτή της Risk Reversal και πρώην trader της Goldman Sachs.
http://www.bankwars.gr