19 Δεκεμβρίου 2013

Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΔΟΜΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ H κυβέρνηση παγώνει την αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ

Αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, ενώ την ίδια στιγμή οι Ρώσοι της Gazprom φέρονται να είναι κοντά σε συμφωνία με τη ΔΕΠΑ για μείωση κατά 15% με 17% της τιμής με την οποία προμηθεύεται φυσικό αέριο η χώρα μας.

Η κυβέρνηση θα «παγώσει» την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, μεταθέτοντάς την ίσως για το 2015, ενώ η ρωσική Gazprom φέρεται να είναι κοντά σε συμφωνία με τη ΔΕΠΑ για μείωση 15%-17% της τιμής με την οποία Η κυβέρνηση θα «παγώσει» την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, μεταθέτοντάς την ίσως για το 2015, ενώ η ρωσική Gazprom φέρεται να είναι κοντά σε συμφωνία με τη ΔΕΠΑ για μείωση 15%-17% της τιμής με την οποία προμηθεύεται φυσικό αέριο η χώρα μας
Οι προαναφερόμενες εξελίξεις συζητήθηκαν στη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου καθώς και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να «παγώσει» την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, μεταθέτοντάς την ίσως για το 2015. Κι αυτό επειδή η τρόικα επιμένει στην αλλαγή της δομής της αγοράς λιανικής πώλησης φυσικού αερίου.Με απλά λόγια ζητά το περαιτέρω άνοιγμα των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) ώστε να μπουν κι άλλοι παίκτες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, αν γίνει νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, να μην προσέλθουν επενδυτές, καθώς προκαλείται ένα κλίμα επιχειρηματικής αβεβαιότητας, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες αλλαγές.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο τρόπος δομής της σχετικής αγοράς περιλαμβάνει τις Εταιρείες Παροχής Αερίου, στις οποίες μέτοχοι είναι η ΔΕΠΑ με 51% και δύο ξένες επιχειρήσεις, η Shell Gas και η ιταλική Eni. Για την ακρίβεια, οι ΕΠΑ είναι τρεις. Η μία στην Αττική με ποσοστά συμμετοχής της ΔΕΠΑ στο 51% και της Shell Gas στο 49% και οι άλλες δύο είναι στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, με τη ΔΕΠΑ να έχει 51% και την Eni 49%. Η ΔΕΠΑ είχε κάνει διαγωνισμό για την παραχώρηση του 49% των ΕΠΑ με μακροχρόνια σύμβαση. Οι σχετικοί διαγωνισμοί μάλιστα είχαν λάβει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πληροφορίες θέλουν να έχουν ξεκινήσει συζητήσεις της τρόικας με τον υφυπουργό Ενέργειας Μάκη
Παπαγεωργίου για τη δρομολόγηση αλλαγών στην εγχώρια αγορά, ωστόσο με ομαλή και μεταβατική διαδικασία. Θα αναζητηθούν επίσης ο τρόπος, ο χρόνος αλλά και οι επιπτώσεις. Πηγές δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη αποζημίωσης ή παροχής κάποιων αντισταθμιστικών οφειλών στη ΔΕΠΑ, καθώς θα υποχρεωθεί σε μείωση του ποσοστού της.

Στη σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου οι κ. Μανιάτης και Παπαγεωργίου ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της Gazprom με τη ΔΕΠΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για μείωση της τιμής προμήθειας του ρωσικού αερίου σε ποσοστά από 15% έως 17%. Ωστόσο οι συζητήσεις συνεχίζονται και επικεντρώνονται σε λεπτομέρειες της σύμβασης, οι οποίες είναι, όμως, ουσιώδεις. Οπως για παράδειγμα ρήτρες κατανάλωσης, χρόνος αναδρομικότητας κ.λπ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΕΘΝΟΣ