19 Δεκεμβρίου 2013

H πιο συντηρητική Τουρκία του Γκιουλέν και η «χρυσή γενιά» The New York Times

http://www.medyafaresi.com/f1/43a_a53c6.jpg
Οταν ο Αχμέτ Σικ φυλακίστηκε πέρυσι με την κατηγορία ότι σχεδιάζει ανατροπή της κυβέρνησης, είχε ελάχιστες αμφιβολίες ότι ένα μυστικοπαθές κίνημα, που συνδέεται με έναν απομονωμένο ιμάμη με τόπο κατοικίας τις ΗΠΑ, βρίσκεται πίσω από τη σύλληψή του. «Αν τους αγγίξεις, καίγεσαι», εξηγούσε πέρυσι ο ίδιος σε συνέντευξή του από το διαμέρισμά του στην Κωνσταντινούπολη, λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκισή του. «Είτε είσαι δημοσιογράφος, διανοούμενος ή ακτιβιστής, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν τολμήσεις να τους επικρίνεις, στη συνέχεια κατηγορείσαι ως έμπορος ναρκωτικών ή τρομοκράτης», έλεγε τότε.Το αδίκημα του κ. Σικ ήταν ότι έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Ο στρατός του ιμάμη» με θέμα τον τρόπο με τον οποίο οι υποστηρικτές του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν έχουν κατακτήσει την αστυνομία και το δικαστικό σώμα, εργαζόμενοι παρασκηνιακά και αναδεικνυόμενοι σε μία από τις ισχυρότερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Κατά το βιβλίο του, το κίνημα είναι αδυσώπητο, διαπομπεύοντας αντιπάλους και φιμώνοντας διαφωνούντες.

Η υπόθεση έγινε μία από τις γνωστότερες διώξεις, τις οποίες οι επικριτές αποδίδουν στους οπαδούς του Γκιουλέν, του 70χρονου χαρισματικού ιερέα, που είναι επικεφαλής ενός από τα πλέον ισχυρά ισλαμικά κινήματα στον κόσμο με εκατομμύρια πιστούς και σχολεία σε 140 χώρες. Επί μακρόν κήρυττε την ανεκτικότητα, την ειρήνη και τον διαθρησκευτικό διάλογο, αντλώντας από την παράδοση του Σουφισμού, μιας μυστικιστικής τάσης του Ισλάμ, η οποία θεωρείται μετριοπαθής σε γενικές γραμμές.

Η επέκταση της ισχύος του κινήματος, όμως, όπως και οι πρακτικές του και η έλλειψη διαφάνειας, συγκεντρώνει τώρα κατηγορίες πως οι υποστηρικτές του Γκιουλέν χρησιμοποιούν την επιρροή τους στα τουρκικά δικαστήρια και στη Δικαιοσύνη, καθώς και στις μυστικές υπηρεσίες, για να εξαπολύσουν κυνήγι μαγισσών κατά αντιπάλων με στόχο τη δημιουργία μιας συντηρητικότερης ισλαμικής Τουρκίας.

Το κίνημα έχει δεσμούς ή συμπάθειες σε σημαντικά τμήματα των τουρκικών ομίλων ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας, της «Ζαμάν». Παράλληλα, πολλές δεκάδες βουλευτές στην 550μελή εθνοσυνέλευση είναι υποστηρικτές του κινήματος, ενώ η επιρροή του φθάνει μέχρι τα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια.

Οι οπαδοί του διαψεύδουν την άποψη ότι ο Γκιουλέν είναι ένα είδος αρχηγού σέχτας, χαρακτηρίζοντάς την κακόβουλη καρικατούρα. Η οργάνωση αποτελείται από ένα ανεπίσημο δίκτυο υποστηρικτών και δεν έχει επίσημη οργάνωση ή επίσημη συμμετοχή μελών, διατείνονται. Ο Γκιουλέν επικοινωνεί με δοκίμια και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα, τα οποία ποστάρει στο Ιντερνετ και τα οποία εμφανίζονται σε ΜΜΕ που συνδέονται με το κίνημα.

Τα σχολεία του Οι υποστηρικτές του λένε πως στόχος του είναι η δημιουργία «μιας χρυσής γενιάς», που θα υιοθετήσει τον ουμανισμό, τις επιστήμες, το Ισλάμ και θα υπηρετήσει το τουρκικό κράτος. Δημοσίως έχει επιβεβαιώσει τη σημασία συμμόρφωσης με τους νόμους της χώρας και η διδασκαλία μαθηματικών κι επιστημών στα σχολεία του Γκιουλέν επισκιάζει τη θρησκευτική έκφραση, η οποία λαμβάνει χώρα σε ήσυχα δωμάτια χαλάρωσης και προσευχής.Στον αντίποδα, οι επικριτές του εκτιμούν πως η πραγματική ατζέντα του κινήματος είναι η επέκταση του ρόλου του Ισλάμ στην Τουρκία. Η κοινότητα φιλοδοξεί να επαναπατρίσει τον Γκιουλέν, ο οποίος είναι άρρωστος, παρόλο που οι ίδιοι οι οπαδοί του επιμένουν ότι ο ιερέας δεν θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του, φοβούμενος ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πόλωση στην τουρκική κοινωνία.
http://news.kathimerini.gr/