19 Δεκεμβρίου 2013

Συμφωνία Αζερμπαϊτζάν-BP για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων Shah Deniz

AGOGOS-TAP01-18DECEMBER2013
Στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της κοινοπραξίας, που ηγείται η BP, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Shah Deniz και την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αναφέρεται ανταπόκριση των Robert Hutton και Zulfugar Agayev από το Μπακού στο BLOOMBERG με τίτλο «BP-Led Group Signs $45 Billion Deal to Pipe Azeri Gas».
Η συμφωνία προβλέπει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Shah Deniz και την κατασκευή αγωγών για την μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας, προσφέροντας έναν εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο, που μειώνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Από τη συνολική επένδυση ύψους 45 δις δολαρίων τα 28 δις θα διατεθούν για την αύξηση της άντλησης φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα και για τη κατασκευή του αγωγού έως την Τουρκία, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί για την κατασκευή των δύο κλάδων του αγωγού του TANAP (Trans-Anatolian Pipeline) και του TAP (Trans-Adriatic Pipeline).
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό ο αγωγός μέχρι την Τουρκία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018 και ο TAP το 2019, ενώ η Βουλγαρία και η Ελλάδα θα αγοράζουν, η καθεμία, 1 δις κ.μ. φυσικού αερίου.
http://www.bloomberg.com/news/2013-12-17/bp-led-group-signs-45-billion-deal-to-pipe-azeri-gas-to-europe.html
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑΡ
Στην υπογραφή της συμφωνίας για την εκμετάλλευση του αποθέματος Shah Deniz στον αζερικό τομέα της Κασπίας Θάλασσας, αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας FINANCIAL TIMES («Azerbaijan to Supply Gas to Europe after BP-led Consortium’s Deal»).Το δημοσίευμα επίσης σημειώνει την πώληση του 10% της νορβηγικής Statoil στην βρετανική BP, ως απόδειξη των χαμηλότερων αποδόσεων που αναμένονται από την επένδυση. Ο αγωγός που θα κατασκευαστεί θα παράσχει μόλις 10 δις κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως στην Ευρώπη, ενώ είναι πολυδάπανος.Η λειτουργία του αγωγού θα ξεκινήσει στα τέλη του 2018 για την Τουρκία, ενώ το πρώτα κ.μ. φυσικού αερίου θα φτάσουν στην Ευρώπη τον επόμενο χρόνο. Οι εταίροι αποφάσισαν του ς όρους επέκτασης της συμφωνίας διαμοιρασμού της παραγωγής έως το 2048. H εφ. φιλοξενεί και άλλο σχετικό δημοσίευμα με τίτλο «Europe’s Gas: Going with the Flow».
http://www.ft.com/cms/s/0/8bd77bf8-66ff-11e3-8d3e-00144feabdc0.html
http://www.ft.com/cms/s/3/3d63b68a-6718-11e3-a5f9-00144feabdc0.html