Έχουμε και τις πρώτες επιτυχίες – τον τελευταίο μήνα έχουμε αυξημένες καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες ύψους 400 εκατ. ευρώ. Επίσης πρέπει να σημειωθούν οι επενδύσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες με την αγορά από Ρώσους μεριδίου μιας από τις κυπριακές τράπεζες και ενός μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Ο Πρέσβης επεσήμανε με υπερηφάνεια ότι η χώρα του βγαίνει από την κρίση. Η οικονομία του νησιού με τα ρωσικά οικονομικά είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Πως έγινε δεκτή η δήλωση του Προέδρου Πούτιν στο ετήσιο του Διάγγελμα προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση για την ανάγκη απεξάρτησης της ρωσικής οικονομίας από τις υπεράκτιες δραστηριότητες; Η Κύπρος, όπως είναι γνωστό, ήταν στη «μαύρη λίστα» των υπεράκτιων ζωνών του Υπουργείου Οικονομικών της Ρωσίας. Ο Πρέσβης κ. Γεώργιος Κασουλίδης στην ερώτηση της «Φωνής της Ρωσίας» απάντησε ως ακολούθως:

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν σκοπεύει να ανεβάσει το φορολογικό πήχη. Και ότι εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Πούτιν για το καλό της χώρας του. Στην Κύπρο θα παρακολουθούν τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν ως αποτέλεσμα των νέων ρωσικών αποφάσεων, όμως, είναι σίγουροι ότι θα παραμείνουν ελκυστικοί για την επιχειρηματική κοινότητα.

Καταιγισμό ερωτήσεων δέχτηκε ο Κύπριος Πρέσβης στο ευαίσθητο για τους Ρώσους θέμα του τουρισμού. Ο κ. Γεώργιος Κασουλίδης έκανε μια εντυπωσιακή δήλωση, λέγοντας ότι φέτος κανένας άλλος (ούτε ακόμη και η τρόικα των διεθνών δανειστών!), αλλά οι Ρώσοι τουρίστες έχουν κυριολεκτικά σώσει την οικονομία της χώρας. Παρ΄ όλες τις ιστορίες τρόμου σχετικά με την κρίση, αυτοί επέλεξαν για ανάπαυση την Κύπρο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του έτους το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά ένα περίπου τέταρτο και ανήλθε στις 600 χιλ. άτομα και το ερχόμενο έτος αναμένεται να αυξηθεί στις 800 χιλιάδες. Συνέβαλε, βέβαια, και η συμφωνία «ανοικτών ουρανών» μεταξύ της Ρωσίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όχι όμως μόνο αυτή...

Αλλά και οι προσπάθειες της ρωσικής διπλωματίας για τη διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία. Εμείς, όσο κανένας άλλος, είμαστε ευγνώμονες προς τη Ρωσία. Αν τα πράγματα έφθαναν στη στρατιωτική επέμβαση, και ξεσπούσε πόλεμος, «όλος ο τουρισμός στην Κύπρο θα κατέρρεε και η χώρα θα βυθιζόταν σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση». Και σήμερα οι Κύπριοι συμμετέχουν στην καταστροφή των συριακών χημικών όπλων. Στο νησί μας, όπως δήλωσε ο Πρέσβης, έχουν καταπλεύσει τα δανικά και νορβηγικά πλοία, στα οποία αυτά στη συνέχεια θα φορτωθούν για την περαιτέρω καταστροφή τους.

Δεν θα ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στη ζώνη Σένγκεν; Όπως αποδείχθηκε, προγραμματίζει να προσχωρήσει στο Σένγκεν σε περίπου δύο χρόνια. Και όταν συμβεί αυτό, ελπίζει ότι μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ θα συναφθεί συμφωνία για καθεστώς άνευ θεωρήσεων εισόδου. Αναβιώνοντας την οικονομία, η Κύπρος ποντάρει στον τουρισμό. Και σκοπεύει να προσφέρει ψυχαγωγικές τουριστικές υπηρεσίες, προσκυνήματα, ακόμη σχεδιάζει να ανοίξει καζίνο και να αναπτύξει τα χειμερινά σπορ. Δεν θα έρθει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι; - ερώτησαν δημοσιογράφοι. «Οπωσδήποτε θα έρθει», - είπε ο Πρέσβης. Παρόλο που η Κύπρος στα χειμερινά αθλήματα έχει δυσκολίες, γι΄αυτό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι θα λάβουν μέρος μόνο δυο Κύπριοι αθλητές.