19 Δεκεμβρίου 2013

Πόλεμος για γερά νεύρα στην Άγκυρα «Διακυβεύεται το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν», δηλώνει μια τουρκική πηγή της «Κ»


http://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201312/157461/images/det_erdogan42335.jpgΤου Νίκου Στέλγια  ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Οι σαρωτικές εξελίξεις στο πολιτικό προσκήνιο της γειτονικής Τουρκίας δεν έχουν τέλος. Μια μέρα μετά την σύλληψη ατόμων, οι οποίοι διατηρούν προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, η τουρκική κυβέρνηση περνάει σε αντεπίθεση.Το πρωί της Τετάρτης, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την πληροφορία ότι η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στην παύση των καθηκόντων πέντε υψηλόβαθμων μελών της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για αστυνομικούς διευθυντές, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υπόθεση διαφθοράς, η οποία πλέον στέλνει ωστικά κύματα στο πολιτικό προσκήνιο της Κωνσταντινούπολης.Η αντεπίθεση της τουρκικής κυβέρνησης δεν αφορά μονάχα την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά και στην παύση καθηκόντων δυο εισαγγελέων, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από το νέο κύμα διώξεων και συλλήψεων.
Παράλληλα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν μια πληροφορία, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με αυτή την πληροφορία, η κυβέρνηση προχώρησε στην απομάκρυνση του φημισμένου εισαγγελέα Ζεκεριγιά Όζ από την υπόθεση διαφθοράς. Ο κ. Οζ έχει ξεχωρίσει στο παρελθόν για το έργο του στις Υποθέσεις Εργκενεκόν και Βαριοπούλα.Την στιγμή που η κυβέρνηση περνά σε αντεπίθεση, στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος επικρατεί μεγάλη σύγχυση. Ο κύκλος του κυβερνώντος κόμματος δηλώνει αποκλειστικά στην «www.kathimerini.com.cy» ότι η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη και ιστορική κρίση.

Ένας αναλυτής, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες της πρωθυπουργίας τονίζει χαρακτηριστικά: «Τα σπαθιά πλέον έχουν τραβηχτεί. Πρόκειται για έναν αγώνα επιβίωσης. Διακυβεύεται το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν και της χώρας». Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυβερνών κόμμα συσχετίζει τις νέες εξελίξεις με τις προεδρικές εκλογές του 2014.