19 Δεκεμβρίου 2013

Τουρκία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση- Προς το εδώλιο και υπουργοί

Τουρκία: Ο F. Gulen διαψεύδει ότι έχει σχέση με την έρευνα σε βάρος κυβερνητικών στελεχών 
http://www.medyafaresi.com//i/dha/13996-ZAFER-CAGLAYANA-CASH-TO-CAG-SADIK-106-MILYON-TL-RUSVET-IDDIASI.jpgΟ ισλαμιστής ιεροκήρυκας και διανοητής Φετουλάχ Γκιουλέν διέψευσε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με την «επιχείρηση» της 17ης Δεκεμβρίου. Μέσω του δικηγόρου του κ. Ορχάν Ερντεμλί ο κ. Γκιουλέν, ο οποίος ζει από το 1999 αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δήλωσε ότι «δεν έχει καμία σχέση με αυτούς που διεξάγουν ανακρίσεις, ούτε καμία σχετική πληροφορία».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατηγόρησε –χωρίς να τον κατονομάσει– τον Φετουλάχ Γκιουλέν και το δίκτυό του, ότι βρίσκονται πίσω από την επιχείρηση αυτή, καταγγέλλοντας ότι στόχος είναι να συκοφαντηθεί η κυβέρνησή του. «Η δικαιοσύνη υπάρχει για να εξετάζει τα ζητήματα αυτά και να αποφασίζει. Κατά συνέπεια, οι ανακρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη θα πρέπει να αξιολογηθούν με ψυχραιμία εντός της τυπικής διαδικασίας της δικαιοσύνης», προσέθεσε ο εκπρόσωπος του κ. Γκιουλέν.

http://www.medyafaresi.com/f1/43a_a53c6.jpg«Οι ισχυρισμοί που κυκλοφορούν για τον πελάτη μου είναι τελείως αβάσιμοι και ψευδείς», σημείωσε ο κ. Ερντεμλί, και πρόσθεσε ότι «γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις σε βάρος του πελάτη μου». «Οι πληροφορίες αυτού του είδους έχουν στόχο να επηρεάσουν αρνητικά τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης και να απομακρύνουν την προσοχή της κοινής γνώμης από την ανάκριση και το περιεχόμενο των κατηγοριών», ανέφερε ακόμη. «Δεν έχουμε δει κανένα ουσιαστικό στοιχείο που να συνδέεται με τις υποθέσεις διαφθοράς που διερευνώνται. Το πιθανότερο είναι ότι οι ύποπτοι είναι αθώοι», ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Ιχσάν Γιλμάζ, σημειώνοντας όμως ότι «οι εισαγγελείς θα έπρεπε να είναι τρελοί για να αρχίσουν μια τέτοια διαδικασία σε βάρος της κυβέρνησης του κ. Ερντογάν χωρίς να υπάρχουν αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία».

«Κανένας δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητας αν οι κατηγορίες αυτές είναι αληθείς ή όχι, αλλά σε έναν τον κόσμο που σημασία έχουν οι αντιλήψεις, αυτό δεν έχει καμία σημασία», επισήμανε ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Ανρί Μπαρκέρ. Η επιχείρηση «γίνεται αντιληπτή ως μια ακόμα μάχη στον πόλεμο ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κίνημα του Γκιουλέν", πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ-Πηγή:www.capital.gr


Παραιτήθηκε ο Μπαγίς μεταξύ άλλων

http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/382502E817C52B66706DF43066487338.jpg
Τις παραιτήσεις τους υπέβαλλαν σήμερα τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Ρ.Τ. Ερντογάν ανάμεσα σε αυτούς και ο Εγεμέν Μπαγίς.Οι τέσσερις υπουργοί φέρονται να εμπλέκονται στο τεράστιος σκάνδαλο διαφθοράς, που συγκλονίζει την Τουρκία τις δυο τελευταίες ημέρες.Συγκεκριμένα πρόκειται για τουςΜουαμέρ Γκιουλέρ, Υπουργό Εσωτερικών Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, Υπουργό Οικονομίας Εγεμέν Μπαγίς, Υπουργό Ευρωπαϊκής Ένωσης,Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.
Νωριτερα
 Τουρκία: Τεράστιες διαστάσεις απο το σκάνδαλο διαφθοράς
 Διαστάσεις χιονοστιβάδας λαμβάνει το σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία και εκθέτει ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό Ρ.Τ. Ερντογάν. Μέχρι στιγμής στην υπόθεση που συγκλονίζει τη χώρα εμπλέκονται οι γιοί τριών υπουργών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και τέταρτος, ο Έγκεμεν Μπαγίς.Ανάμεσα στους 52 συλληφθέντες, που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς (κατηγορούνται για δωροδοκία σε σχέση με κρατικές συμβάσεις), βρίσκονται οι γιοι τριών υπουργών και ισχυροί επιχειρηματίες.
Πρόκειται για τους γιους των υπουργών Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ. Η εισαγγελική έρευνα αφορά σε ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, λαθρεμπόριο χρυσού και δωροδοκία δημοσίων λειτουργών.
 Σήμερα η καθημερινή τουρκική εφημερίδα «Daily Radikal» φέρνει στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από το σπίτι του γιου του υπουργού Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, εκεί όπου βρέθηκε, έπειτα από έφοδο της αστυνομίας, ένα μεγάλο ποσό από δολάρια και ευρώ, μέσα σε κουτιά φύλαξης.
Εν τω μεταξύ, έναν ολόκληρο «θησαυρό», συγκεκριμένα 4,5 εκατομμύρια δολάρια, κατέσχεσαν οι αρχές και από την έφοδο στο σπίτι του γενικού διευθυντή της τράπεζας «Halkbank», Σουλεϊμάν Ασλάν.Τα χρήματα βρέθηκαν κρυμμένα σε κουτιά παπουτσιών στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του Ασλάν, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους συλληφθέντες. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο προσκείμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήμαρχος της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης!
Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι και γνωστοί επιχειρηματίες, όπως ο μεγιστάνας του κατασκευαστικού τομέα Αλί Αγιάογλου, ο Αζέρος επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, που κατηγορείται ότι δωροδόκησε τους γιους των υπουργών.Την ίδια ώρα γίνεται λόγος και για τέταρτο υπουργό για τον οποίο η τουρκική εισαγγελία διαθέτει οπτικό υλικό από τη στιγμή κατά την οποία ο ίδιος παίρνει από επιχειρηματία το ποσό των 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τέταρτος υπουργός είναι ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός, Εγκεμέν Μπαγίς.
Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα είναι πρώτον αν η υπόθεση θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και δεύτερον κατά πόσον το όλο συνδέεται με κάποιο τρόπο, με τον ανοιχτό πλέον πόλεμο μεταξύ του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον ηγέτη ισχυρού θρησκευτικού τάγματος.Τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ισχυρό θρησκευτικό κίνημα, που μέχρι πρότινος υποστήριζε τον Ερντογάν και έχει διεισδύσει στον κρατικό μηχανισμό. Το τάγμα ελέγχεται από τον ιμάμη Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και έχει εκατομμύρια πιστών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να δοθεί άπλετο φως στην υπόθεση.Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», η τουρκική εισαγγελία διεξάγει τρεις έρευνες.Η πρώτη αφορά στις δραστηριότητες του επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και για παράνομη εξαγωγή χρυσού στο Ιράν. Η δεύτερη έρευνα αφορά στο δήμαρχο της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης και την άδεια που παρείχε ο δήμος για κατασκευή ξενοδοχείου σε σημείο από όπου περνά η γραμμή μετρό «Μαρμαραϊ» που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και σύμφωνα με την έκθεση των ειδικών δεν ήταν κατάλληλη για κατασκευή. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας.
Η τρίτη υπόθεση αφορά δημόσιες εκτάσεις για τις οποίες οι κατά τόπους δημοτικές αρχές δεν χορηγούσαν άδεια κατασκευής, με αποτέλεσμα να εκδοθούν οι άδειες μετά από δωροδοκία, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας. Στην υπόθεση εμπλέκονται ο γιος του υπουργού Περιβάλλοντος και επιχειρηματίες όπως ο Αλί Αγάογλου ο οποίος δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο.Στην πρώτη του αντίδραση έπειτα από το σάλο που προκάλεσαν οι συλλήψεις συγγενών υπουργών της κυβέρνησης του ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι η εν εξελίξει έρευνα αποτελεί μια «βρώμικη επιχείρηση».
«Καθώς εμείς αγωνιζόμαστε να βάλουμε την Τουρκία στις πρώτες δέκα χώρες στον κόσμο (...) ορισμένοι επιδίδονται σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την ταχεία ανάπτυξή μας. Υπάρχουν αυτοί στο εξωτερικό (...) και υπάρχουν παραφυάδες τους εντός της χώρας μας», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα μαζί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν και συμπλήρωσε: «Δεν θα αποδεχθούμε αυτούς τους πολιτικούς χειρισμούς». http://www.ant1iwo.com/


Τουρκία: Σε ιστορικό χαμηλό έναντι ευρώ/δολαρίου η λίρα

Πτώση πάνω από 3% στην Κωνσταντινούπολη - Βουτιά για λίρα, ομόλογα Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του καλαθιού του ευρώ και του δολαρίου υποχώρησε την Πέμπτη η τουρκική λίρα. Πάνω από το 10% σκαρφαλώνει η απόδοση του 10ετούς. Πτώση 3,24% για το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.
H τουρκική λίρα διολίσθησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα την Πέμπτη έναντι του καλαθιού του ευρώ και του δολαρίου, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και η απόφαση της Fed να επιβραδύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επιδρούν αρνητικά στις τουρκικές αγορές.
To τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 1% έναντι του δολαρίου στο 2,079, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο μετά το 2,085 του Σεπτεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετους τουρκικού ομολόγου αυξήθηκε πάνω από το 10%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Σεπτεμβρίου. Στο κόκκινο και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, με τον δείκτη Borsa Istanbul National 100 Index να κλείνει με πτώση 3,24% στις 69.100 μονάδες.Υπενθυμίζεται πως οι τουρκικές αστυνομικές αρχές συνέλαβαν την Τρίτη κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες για συμμετοχή σε τραπεζικό σκάνδαλο.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed είχε προσφέρει φθηνή ρευστότητα στις αναπτυσσόμενες αγορές και επέτρεψε στην Τουρκία να χρηματοδοτεί το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών με φθηνό συνάλλαγμα."H κίνησης της Fed ήταν συγκρατημένη και την αναμέναμε. Είμαι βέβαιος πως το παγκόσμιο περιβάλλον θα είναι υποστηρικτικό και στην Τουρκία βλέπουμε την θέση στο ισοζύγιο να βελτιώνεται λόγω των χαμηλότερων τιμών στο πετρέλαιο. Αλλά η κεντρική τράπεζα δεν διαχειρίστηκε σωστά την κατάσταση" ανέφερε αναλυτής της Danske Bank στο Reuters.
"Οι Τούρκοι αξιωματούχοι προσπαθούν εδώ και καιρό να κάνουν τη ζωή των επενδυτών πιο δύσκολη" πρόσθεσε.Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν έχει αυξήσει τα επιτόκια και έχει διαμηνύσει πως θα προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μέσω άλλων μέτρων.
http://www.euro2day.gr



Πηγή:www.capital.gr