13 Δεκεμβρίου 2013

Πρώην διευθυντής CIA: Η νίκη του Άσαντ, η καλύτερη επιλογή Συγκριτικά με τις τρεις πιθανές εκβάσεις σύγκρουσης

Πρώην διευθυντής CIA: Η νίκη του Άσαντ, η καλύτερη επιλογήΜια νίκη του Άσαντ στη Συρία μπορεί να είναι «το καλύτερο από τα τρία φρικιαστικά σενάρια, από τα οποία κανένα δεν προβλέπει τη νίκη των ανταρτών της αντιπολίτευσης» δήλωσε στην Ουάσινγκτον ο πρώην διευθυντής της CIA στρατηγός Μάικ Χέιντεν.Σε παρέμβασή του από το βήμα του 7ου ετήσιου συνεδρίου για την τρομοκρατία που διοργάνωσε το κέντρο έρευνας Jamestown Foundation, ο Χέιντεν ο οποίος ηγήθηκε της CIA από το 2006 έως το 2009, δήλωσε ότι πιστεύει πως υπάρχουν τρεις πιθανές εκδοχές για την εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία, χωρίς να αφήνει πάντως περιθώρια αισιοδοξίας για τη χώρα.
Αναφέροντας μία από τις τρεις εκδοχές, σύμφωνα με την οποία «νικά ο Άσαντ», ο Χέιντεν δήλωσε: «Οφείλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή, όσο φοβερό κι αν φαίνεται, τείνω να πιστεύω ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη επιλογή από τις τρεις φρικιαστικές πιθανές εκβάσεις της σύγκρουσης. Η κατάσταση γίνεται κάθε λεπτό που περνά όλο και πιο φρικτή.»

Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι η πιο πιθανή έκβαση είναι η χώρα να οδηγηθεί σε διάλυση, μεταξύ των αντίπαλων φατριών. «Αυτό σημαίνει επίσης το τέλος των (συνόρων που χαράχτηκαν το 1916 βάσει των γαλλο-βρετανικών) συμφωνιών Σάικς-Πικό. Αυτό ενδεχομένως οδηγήσει στη διάλυση των κρατών που δημιουργήθηκαν τεχνικά στην περιοχή μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.» Ο ίδιος εξέφρασε φόβους ότι με τη διάλυση της Συρίας θα δημιουργηθεί μια νέα ακυβέρνητη ζώνη, στο σταυροδρόμι των πολιτισμών. «Όλα τα κράτη της περιοχής θα πληγούν, κυρίως ο Λίβανος, η Ιορδανία και το Ιράκ» τόνισε, για να συνεχίσει:

«Σύμφωνα με τις περιγραφές, η κυρίαρχη εκδοχή αυτού που συμβαίνει τούτη τη στιγμή στη Συρία είναι η ανάληψη του ελέγχου από τους σουνίτες φονταμενταλιστές ενός σημαντικού γεωγραφικού τμήματος της Μέσης Ανατολής.» «Ενα άλλο σενάριο είναι η επ' αόριστον συνέχιση των μαχών με φανατικούς σουνίτες να πολεμούν φανατικούς σιίτες και αντίστροφα. Το ηθικό και ανθρώπινο κόστος της εκδοχής αυτής είναι απολύτως απαγορευτικό«Δεν μπορώ να φανταστώ πιο φοβερό σενάριο από αυτό που εκτυλίσσεται σήμερα στη Συρία», κατέληξε.http://www.tovima.gr/world/article/?aid=548582