13 Δεκεμβρίου 2013

Η Ελληνική Προεδρία θα απαιτήσει πλήρη εφαρμογή Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για επανεισδοχή μεταναστών

Την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών, για όλα τα κράτη – μέλη θα απαιτήσει η ελληνική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαβεβαίωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Βασίλης Παπαϊωάννου.
http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/3DE34DF09E76BB5BCBA69590FF13717B.jpg
Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 1ο εξάμηνο του 2014 (Ιανουάριος – Ιούνιος 2014) για 5η φορά από την ένταξή της στην ΕΕ το 1981. Τα ινία της Προεδρίας θα παραλάβει από την Ελλάδα, η Ιταλία.Ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ενημερώθηκε από τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στη Λευκωσία.
Ο κ. Παπαϊωάννου σε δήλωση του μετά την ενημέρωση της Επιτροπής, ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία περιέγραψε σε συντομία τους τέσσερις βασικούς άξονες της Ελληνικής Προεδρίας. Πρόσθεσε ότι αυτοί είναι: τα θέματα συνοχής, απασχόλησης και ανάπτυξης, η εμβάθυνση της ΟΝΕ, η μετανάστευση και σε οριζόντια προσέγγιση, οι θαλάσσιες πολιτικές.
 
Ο Ελληνας Πρεσβευτής εξέφρασε την ελπίδα ότι στην προσπάθεια αυτή η Ελλάδα θα έχει τη στήριξη των εταίρων της και ειδικά της Κύπρου σε ό,τι αφορά θέματα που αγγίζουν την καθημερινότητα των δύο κυβερνήσεων και των πολιτών των δύο κρατών όπως τις πιέσεις που προκύπτουν με τις μεταναστευτικές ροές.
 
 Ο κ. Παπαϊωάννου διαβεβαίωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε στη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της να προωθήσει αυτά τα θέματα.
 
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο κ. Παπαϊωάννου επεξήγησε στην Επιτροπή της Βουλής  πως σε ό,τι αφορά τον άξονα Ανάπτυξη – Απασχόληση – Συνοχή, η ανάπτυξη αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την Ελληνική Προεδρία, που τη συνδέει δομικά άρρηκτα με την απασχόληση. Πρόσθεσε ότι επιδίωξη της Ελλάδας είναι η εξισορρόπηση του χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης με την εφαρμογή ενός ενισχυμένου και ρεαλιστικού Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.
 
Για το δεύτερο άξονα που αφορά την εμβάθυνση της Ένωσης και την Ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι η Ελληνική Προεδρία θα δώσει έμφαση στην προώθηση της Τραπεζικής Ένωσης, που αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο για την καλύτερη λειτουργία της ΟΝΕ και προϋπόθεση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία.
 
Συνεχίζοντας είπε ότι κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας θα επιδιωχθεί απτή πρόοδος στη θέσπιση Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης και στην οικοδόμηση των αρχών της δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης, με στόχο να διασφαλιστεί αποτελεσματικός δημοσιονομικός συντονισμός, με τρόπο που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι η Ελληνική Προεδρία θα αποδώσει ιδιαίτερη σημασία στην κοινωνική διάσταση της Ευρωζώνης, επιχειρώντας να δοθούν απαντήσεις στη δημογραφική και δημοσιονομική κρίση που απειλεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος.
 
Σε σχέση με τον τρίτο άξονα προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας, ο Έλληνας Πρεσβευτής είπε ότι αφορά τη μετανάστευση και το οξύ πρόβλημα προστασίας των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων. Συνεχίζοντας είπε πως η Ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει να αναδείξει τη σημασία μιας συνολικής ευρωπαϊκής διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου, ως ευρωπαϊκού προβλήματος και όχι μόνον ως εθνικού προβλήματος εκάστου κράτους – μέλους.
 
Είπε πως σε αυτή τη βάση θα επιδιώξει να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη διαχείριση των συνόρων, προς όφελος όλων των κρατών μελών και να προωθήσει την εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, δίνοντας έμφαση στα μέτρα ενίσχυσης της αλληλεγγύης προς κράτη – μέλη, με συστήματα Ασύλου που υφίστανται ισχυρότερες πιέσεις και ταυτόχρονο σεβασμό στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και το κοινοτικό κεκτημένο.
Σε ό,τι αφορά τον τέταρτο άξονα, της θαλάσσια πολιτικής, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας είπε πως οι δράσεις που θα αναληφθούν και τα θέματα που θα αναδειχθούν θα εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα, που θα περιλαμβάνει την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, την Ατζέντα για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση στους τομείς της Θάλασσας και της Ναυτιλίας το Θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, τη Θαλάσσια Στρατηγική Ασφάλειας, το Θαλάσσιο Τουρισμό και άλλα.
 
Πρόσθεσε ότι η Ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει να προωθήσει πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως καταγράφονται στη Γαλάζια Ανάπτυξη, στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και σε συνέχεια της Διακήρυξης της Λεμεσού και των προσπαθειών της Κυπριακής Προεδρίας.
 
Σε ό,τι αφορά τη Διεύρυνση της ΕΕ, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως αυτή δεν έχει ιεραρχηθεί μεταξύ των τεσσάρων βασικών αξόνων των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας, δεδομένου ότι οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και  υφίσταται η ανάλογη βούληση και δυναμική.
 
Ο κ. Παπαϊωάννου διαβεβαίωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό και συνεργασία με την ιταλική Κυβέρνηση ώστε να υπάρξει συνέχεια στις προσπάθειες της από την Ιταλική Προεδρία που θα ακολουθήσει και για το Μεσογειακό Ετος.
 Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών ο κ. Παπαϊωάννου ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του Κοσσόβου από την Ελλάδα.
 
Σε ερώτηση αναφορικά με τη διμερή συμφωνία της Ελλάδας με την Τουρκία για επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών που συνομολογήθηκε το 2006, ο κ. Παπαϊωάννου εξήγησε ότι το 90% της παράνομης μεταναστευτικής ροής από την Ασία προς την Ελλάδα, η Ελλάδα το δέχεται από την Τουρκία. Τόνισε πως παρά τη συμφωνία με την Τουρκία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και είπε ενδεικτικά ότι από τις 125.000 αιτήσεις επανεισδοχής που έκανε η Ελλάδα, η Τουρκία αποδέχθηκε μόνο το 3%.
Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε τέλος ότι οι στόχοι που έθεσε η Ελληνική Προεδρία είναι ρεαλιστικοί, αναγνωρίζοντας ότι «δεν γίνονται θαύματα».
 
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι οι σχεδιασμοί της Ελληνικής Προεδρίας ενδιαφέρουν ολόκληρη την ΕΕ και ειδικότερα την Κύπρο και σημείωσε ότι όπως ανέμενε η Επιτροπή η Ελλάδα θα δείξει την ενδεικνυόμενη ευαισθησία στα ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης στο νότο της ΕΕ, μέσα από διαδικασίες για την ολοκλήρωση της οικονομικής και της νομισματικής ένωσης, της τραπεζικής ένωσης και των άλλων μηχανισμών.
Ο κ. Προδρόμου, ταυτόχρονα σημείωσε με ενδιαφέρον ότι η Ελληνική Προεδρία θα προσπαθήσει να αναδείξει εκ νέου τη μεσογειακή διάσταση των χωρών του νότου, προσθέτοντας πως είναι ευχής έργο και από κυπριακής πλευράς να επαναληφθούν πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί τόσο σε κοινοβουλευτικό, όσο και σε κυβερνητικό για συντονισμό των χωρών του νότου προς επίλυση των ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
 
Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Προδρόμου ένα από τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός νότος είναι η παράνομη μετανάστευση και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η παράνομη μετανάστευση θα αποτελέσει μια από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.
 
Αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Ελλάδα για την επιτέλεση των καθηκόντων της και την έκβαση των στόχων της Προεδρίας της, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε συντονισμό με την ιταλική προεδρία και τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως αυτή θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές,  θα γίνει μια νέα εκκίνηση στο εγχείρημα της ΕΕ για εμβάθυνση της ενοποίησης και για να αποκτήσει η ΕΕ στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών τη θέση που της αξίζει. φροντίζοντας ιδιαίτερα τα προβλήματα της κοινωνικής συνοχής και ενός πιο ανθρώπινου προσώπου στο ευρωπαϊκό μοντέλο.
 
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης παρατήρησε ότι η Ελληνική Προεδρία έχει μια σημαντική ατζέντα η οποία ενδιαφέρει και την Κύπρο, όχι μόνο ως κράτος – μέλος της ΕΕ, αλλά ως κράτος του κόσμου, καθώς είναι το πλησιέστερο κράτος προς τις αραβικές χώρες των μεγάλων προβλημάτων. Πρόσθεσε ότι με την Ελληνική Προεδρία θα υπάρξει ένα νέο ξεκίνημα στο θέμα του ευρωμεσογειακού διαλόγου.
 
Ο κ. Συλλούρης επεσήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Κύπρου στην κοινοτική μεταναστευτική πολιτική, αναφέροντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας η ΕΕ να συμπεριφερθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία ως ισότιμο κράτος – μέλος και να εξαναγκάσει την Τουρκία να εφαρμόσει τις συμφωνίες που θα συνομολογηθούν, λαμβάνοντας μέτρα ώστε αυτές για την Κύπρο να μην μείνουν στα χαρτιά, την ώρα που η Τουρκία θα επωφελείται ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα χωρίς να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.