13 Δεκεμβρίου 2013

Η νίκη του Νικόλα αλλάζει το κυπριακό σκηνικό

PapadopoulosNikolas04
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η νίκη του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου στις εσωκομματικές προεδρικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο. Το κόμμα που ίδρυσε ο Σπύρος Κυπριανού επανέρχεται στον ορθό δρόμο στο Κυπριακό, εκτός αν ο κ. Παπαδόπουλος διαψεύσει τις προσδοκίες πολλών ανθρώπων, που προέρχονται και από άλλους πολιτικούς χώρους.Είναι κάτι που δύσκολα θα πιστέψουμε με βάση τη μελέτη των θέσεων του νέου προέδρου και τη μέχρι σήμερα πορεία του.

Εκτός από τον ορθό δρόμο στο εθνικό θέμα, ο νέος πρόεδρος πρέπει να προσπαθήσει να αποβάλει από το ΔΗΚΟ την ταυτότητα του «κόμματος της ευκαιρίας», μιάς και είχε καταντήσει «πασπαρτού» και ουραγός του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, στο όνομα πάντα του ρουσφετιού και του κέρδους που αποκόμισαν κάποια στελέχη του και πολλά μέλη του από τη συνεχή παρουσία του σε κυβερνητικούς σχηματισμούς. Δυστυχώς, η προσφορά του ΔΗΚΟ τα τελευταία χρόνια, τόσο στον τόπο όσο και στο Κυπριακό, είναι μηδαμινή, διότι κυριαρχούσε μόνο το προσωπικό συμφέρον των διορισμών στο δημόσιο.

Εκτός από την προεδρία του ΔΗΚΟ, αναλαμβάνει από τον προκάτοχό του και μία συμφωνία ευκαιρίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Είναι γεγονός ότι χωρίς την υποστήριξη του ΔΗΚΟ, ο πρώην αρχηγός του ΔΗΣΥ δεν θα εκλεγόταν στην Προεδρία. Αποδείχθηκε επίσης πως εάν ο κ. Μάριος Καρογιάν σκεφτόταν εθνικά και μόνο, θα κέρδιζε άνετα ο υποψήφιος της συμμαχίας που αντιτίθεται σε αντεθνική λύση του Κυπριακού. Ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΚΟ επέλεξε να χαρίσει το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στον κ. Αναστασιάδης, μόνο για προσωπικούς λόγους.

Από τις πρώτες δηλώσεις φαίνεται πως ο κ. Παπαδόπουλος θα τιμήσει τη συμφωνία αυτή και το ΔΗΚΟ θα παραμείνει στην κυβέρνηση. Βεβαίως είναι νωρίς για τελικές αποφάσεις, αλλά είναι αλήθεια ότι ο κ. Αναστασιάδης –προς το παρόν τουλάχιστον- αντιστέκεται στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, διότι έχει αντιληφθεί πως τον οδηγούν σαν το αρνί στη σφαγή και θα τον ρεζιλέψουν ξανά, όπως τον περασμένο Μάρτη στο Γιούρογκρουπ. Θεωρητικά μιλώντας, εάν δεν είχε ηττηθεί ο κ. Καρογιάν, οι συνομιλίες θα είχαν ξεκινήσει. Λαμβάνουμε μηνύματα από πολλές πλευρές πως όλα ήσαν έτοιμα, και τους τα χάλασε η υπεροψία του πρώην προέδρου του ΔΗΚΟ, ο οποίος ήταν βέβαιος πως με τη βοήθεια του ΔΗΣΥ, που του πρόσφερε αρκετές ψήφους, θα είχε κατατροπώσει τον κ. Παπαδόπουλο.

Εάν ο τελευταίος συναινέσει στην επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς να αλλάξει η βάση, θα καταστρέψει ότι έκτισε μέχρι τώρα και θα απογοητεύσει τις χιλιάδες των ΔΗΚΟϊκών και των πολιτών από άλλους χώρους, που χάρηκαν ιδιαίτερα στο άκουσμα της νίκης του. Πρέπει να κάνει μία από καρδιάς συζήτηση με τον κ. Αναστασιάδη και να προσπαθήσει να τον πείσει να ανοίξει τα χαρτιά του και να αλλάξει τις θέσεις του. Η προεκλογική συμφωνία του ΔΗΚΟ με τον Πρόεδρο της Κύπρου δεν ικανοποιεί την συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του κ. Παπαδόπουλου και φοβάμαι πως εάν δεν την βελτιώσει θα καταστεί όμηρός της.

Ο νέος πρόεδρος του ΔΗΚΟ πρέπει να αποεγκλωβιστεί από τη ρατσιστική λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Εξυπηρετεί μόνο την Τουρκία και τα συμφέροντά της. Δεν είναι δικαιολογία για το ΔΗΚΟ ότι την αποδέχθηκε ο Μακάριος, διότι τότε βρισκόταν υπό απίστευτο εκβιασμό, από τον Κλάρκ Κλίφφορντ, τον Αμερικανό υφυπουργό που ενεπλάκη στη συνέχεια σε απίστευτες απάτες και κατέληξε στη φυλακή. Ο κ. Παπαδόπουλος πρέπει να υπογράψει το δικό του συμβόλαιο με τον κόσμο του ΔΗΚΟ και τους Κύπριους πολίτες, διότι εάν πολιτευθεί σωστά έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να είναι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2018…