13 Δεκεμβρίου 2013

ΑΡΜΕΝΙΑ Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της BSEC

http://news.am/pic/content/2013/12_dec/13587_650606421657783_900650849_n.jpg

Διαρκείς είναι οι διεργασίες, που πυροδοτεί η διεύρυνση της καπιταλιστικής κρίσης, καθώς οι αστικές κυβερνήσεις αναζητούν (για λογαριασμό των μερίδων του κεφαλαίου που εκπροσωπούν) τρόπους διείσδυσης σε νέες αγορές και διοχέτευσης των υπερσυσσωρευμένων κερδών. Σ' αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε χτες η 29η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα (Black Sea Economic Cooperation - BSEC) στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν.Η BSEC ιδρύθηκε το 1992 στην Κωνσταντινούπολη, και συμμετέχουν οι Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία.

Σε δηλώσεις που έκανε από την αρμένικη πρωτεύουσα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, χαρακτήρισε την BSEC ανεκτίμητο εργαλείο στη σύνδεση των Βαλκανίων με την περιοχή του Καυκάσου. «Με δεδομένο ότι η περιοχή μας είναι περίπου 20 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, με έναν πληθυσμό πάνω από 330 εκατομμύρια, ο όγκος συναλλαγών που είναι μόνο 300 δισ. δολάρια είναι πολύ χαμηλότερος από τις δυνατότητές μας. Η περιοχή αντιπροσωπεύει ένα 8% της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι καθαρό ότι μπορούν να γίνουν πιο σταθερά βήματα στο εμπόριο».
Εξομάλυνση στις σχέσεις Αρμενίας - Τουρκίας

Η παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην αρμένικη πρωτεύουσα συνδέθηκε από πολλούς με προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων Αρμενίας - Τουρκίας. Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Νταβούτογλου, για να επαναλάβει την επιθυμία των ΗΠΑ για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας.

Πριν αναχωρήσει από την Αγκυρα, ο Τούρκος αξιωματούχος κάλεσε την Αρμενία να τερματίσει την κατοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ (περιοχή που αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν), προκαλώντας έτσι την έντονη αντίδραση του υφυπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας που δηκτικά είπε: «Αντί για προκλητικές δηλώσεις που υπονομεύουν τις ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας οφείλει να βρει την ευκαιρία να επισκεφθεί το Μνημείο των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν».
http://www2.rizospastis.gr/