13 Δεκεμβρίου 2013

Το τουρκικό μέτωπο της Βρετανίας

http://3.bp.blogspot.com/-sEuzwBWW9vQ/T-nb41XLIwI/AAAAAAAAD-k/dqgy7S2wBG4/s400/vaseis.jpg
Λέγαμε χθες για την ανάγκη χάραξης μιας νέας πολιτικής από την ηγεσία μας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά επειδή μπορεί αυτό να ακούγεται θεωρητικό και συνήθως έτσι σχολιάζεται απ' όσους δεν τολμούν, ούτε κι έχουν την ικανότητα να αναγνωρίσουν την έως τώρα αποτυχία και να κάνουν ριζικές ανατροπές, ήρθε από άλλο δρόμο ένα παράδειγμα για να βοηθήσει να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Διαβάστε σήμερα την είδηση από τις Βρυξέλλες στη σελίδα 4.
Η Βρετανία μπλοκάρει κάθε προσπάθεια για να αναφερθεί στα Συμπεράσματα για την Τουρκία ο σεβασμός στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί αυτό εξυπηρετεί την Τουρκία και γιατί η Βρετανία διαχρονικά αυτό κάνει. Εφαρμόζει τουρκική πολιτική στην ΕΕ και στον ΟΗΕ σε όσα ζητήματα αφορούν την Κύπρο. Τι κάνει η ηγεσία μας για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση;

Τίποτε απολύτως. Ή μάλλον, κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τη Βρετανία να συνεχίζει αυτή την καταστροφική για την Κύπρο πολιτική χωρίς να έχει κανένα κόστος. Και νομίζει η ηγεσία μας ότι κάποια στιγμή θα αντιληφθούν οι Βρετανοί λόρδοι ότι εμείς είμαστε οι καλοί και οι αδικημένοι και θα αλλάξει συμπεριφορά. Όμως, επειδή όλοι λένε ότι στην Ευρώπη εφαρμόζεται πολιτική συμφερόντων, επιτέλους, πρέπει να ακολουθήσει και η Κύπρος αυτή την πολιτική. Πρέπει να θίξει τα συμφέροντα της Βρετανίας για να την αναγκάσει να αλλάξει πολιτική. Κι αν υπάρχει μια χώρα όπου η Βρετανία έχει σημαντικά συμφέροντα αυτή είναι η Κύπρος.

Τον Οκτώβριο του 2007, όταν η Βρετανία υπέγραψε με την Τουρκία συμφωνία «στρατηγικής συμμαχίας», η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου διόρισε δυο επιτροπές από ειδικούς που ανέλαβαν να επανεξετάσουν τις σχέσεις της Κύπρου με τη Βρετανία (και το καθεστώς των Βάσεων) ώστε να βρεθούν νόμιμοι τρόποι για να ενοχληθούν τα βρετανικά συμφέροντα. Οι επιτροπές ολοκλήρωσαν το έργο τους και υπέδειξαν μια σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων και ο τερματισμός των διευκολύνσεων, που παραχωρούνται στους Βρετανούς όταν βγαίνουν από τις Βάσεις. Ακολούθησαν όμως οι εκλογές, έφυγε ο Τάσσος, ήρθε ο ανεκδιήγητος και οι μελέτες μπήκαν στα συρτάρια, διότι ξεκίνησε ξανά η πολιτική της ανόητης σύσφιγξης των σχέσεων…

Η Βρετανία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο εδώ και μισό αιώνα κι εμείς αποζητούμε σύσφιγξη σχέσεων γιατί δεν θέλουμε να ανοίξουμε μέτωπο. Αλλαγή πολιτικής, λοιπόν, σημαίνει να τολμά η ηγεσία να ανοίξει μέτωπα όταν διαπιστώνει ότι καταστρέφεται ο τόπος με την πολιτική του μη μου τους κύκλους τάραττε. Ας βρει ο νυν Πρόεδρος τις μελέτες των επιτροπών του Τάσσου Παπαδόπουλου και ας τολμήσει, για παράδειγμα, να διεκδικήσει όσα χρωστούν οι Βρετανοί σε ενοίκια για τις Βάσεις. Έπρεπε να πληρώνουν δέκα εκατομμύρια λίρες τον χρόνο και χρωστούν ενοίκια μισού αιώνα…