08 Δεκεμβρίου 2013

Μαύρα κοράκια με... τσέπες βαθιές

Παρακολουθώντας τις αποκαλύψεις για τις κατα­χρήσεις και τα λαδώματα πολλών... ευγενών επαγγελματιών μπορούσε κανείς να παραφράσει τα λόγια του Τσόρτσιλ: Ουδέποτε τόσο λίγοι έκλεψαν τόσο πολλά από τόσο πολλού
Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά... Στο άκουσμά του, δάκρυ συγκίνησης σε χιλιάδες αντιστασιακούς, στα χρόνια της Κατοχής. Δάκρυ αγανάκτησης σήμερα. Τα κοράκια δεν έχουν, πια, νύχια γαμψά. Εχουν κάτι χειρότερο. Τσέπες βαθιές. Και σ' αυτές τις τσέπες πασχίζουν να καταχωνιάσουν σπίτια, μισθούς, συντάξεις, τα όνειρα των νέων ανθρώπων. Και στο τσεπάκι τους το χαμένο εξάμηνο 23.000 φοιτητών.Οι τρεις Αγγελοι της Κολάσεως (λέγονται και τρόικα) επιμένουν να πετάξουν στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες άπορους και μικρομεσαίους, κυνηγώντας δήθεν τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» (βλ. απατεώνες). Ετσι λένε. Δεν λένε τίποτα για το γεγονός ότι όλες οι οικονομικές κρίσεις του περασμένου αιώνα, αλλά και η σημερινή κρίση, έχουν τη ρίζα τους στη φούσκα των ακινήτων - μια φούσκα που ανοιγοκλείνουν οι απανταχού της Γης, και στην Ελλάδα, μεγαλοκατασκευαστές.

Ξέρουν ότι στην Ελλάδα (2,1/2 σπίτια κατά οικογένεια μέσος όρος) η οικοδομή (22% του ΑΕΠ) ήταν η πιο αντιπαραγωγική επένδυση, κι ας έδινε πολλές θέσεις εργασίας. Ξέρουν όμως -κι ας μην το ομολογούν- ότι αν καταρρεύσει απότομα, η κρίση θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Και η ανθρώπινη δυστυχία στα Τάρταρα. Το ξέρει όμως (και ευτυχώς) ο κ. Στουρνάρας. Το ξέρει και ο κ. Τσίπρας (σαν, εν ενεργεία, μηχανικός κατασκευαστής).

Ξέρουν ότι αν μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο, και το κράτος θα κερδίσει περισσότερα χρήματα και θα ζεσταθούν οι παγωμένοι Ελληνες (σημ.: Είναι και αυτός ένας τρόπος να μένουν στη ζεστασιά τους και να μη βγαίνουν στους δρόμους). Φοβούνται το λαθρεμπόριο, λένε. Ισως να έχουν ένα κάποιο δίκιο. Αλλά οι λαθρέμποροι εξακολουθούν να θησαυρίζουν και τα παιδάκια στα σχολειά να τουρτουρίζουν.

Ξέρουν ότι η μείωση του ΦΑΠ στην εστίαση στο 13% δεν απέδωσε όσα θα μπορούσε ν' αποδώσει, γιατί ορισμένοι ασυνείδητοι μαγαζάτορες δεν μείωσαν τις τιμές τους. Ξέρουν όμως ότι η επαναφορά του στο 23% θα επιτρέψει στους ίδιους μαγαζάτορες να οργιάσουν. Να κερδίσουν ακόμη περισσότερα. Αλλά (αυτό το ξέρουν χωρίς να το ομολογούν) θα επιτρέψει και στις τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες να χτυπήσουν τον τουρισμό μας.

Και το τσεπάκι; Η ομιλία του «ερασιτέχνη πρύτανη και επαγγελματία ηθοποιού» ήταν μια ομολογία. Η απεργία στην οποία έσπρωξε τους διοικητικούς ήταν η «πέμπτη φάλαγγα» (δική του η ομολογία), για να υπονομευθεί η μεταρρύθμιση της Διαμαντοπούλου (πρώτος πεμπτοφαλαγγίτης ως γνωστόν ο κ. Αρβανιτόπουλος) και ανενόχλητοι θλιβεροί πανεπιστημιακοί «δάσκαλοι» να πωλούν και πάλι τα συγγράμματά τους... τιμολογώντας τα με το κιλό!!!

Παρακολουθώντας τις αποκαλύψεις -που επαναλαμβάνονται με την περιοδικότητα του δελτίου καιρού- για τις καταχρήσεις και τα «λαδώματα» εφοριακών, τελωνειακών, δημοσίων υπαλλήλων και άλλων... ευγενών επαγγελμάτων μπορούσε κανείς να παραφράσει τα λόγια του Τσόρτσιλ: Ουδέποτε τόσο λίγοι έκλεψαν τόσο πολλά από τόσο πολλούς.

Παρακολουθώντας τις αξιώσεις των Τριών Αγγέλων της Κολάσεως θα έλεγε: Ουδέποτε τόσο λίγοι ωφέλησαν τόσο πολύ τα συμφέροντα τόσο πολλών.

Και ακούγοντας τη «φαλακρή τραγουδίστρια» (όχι του Ιονέσκο, του ΕΚΠΑ) θα θρηνούσε: Ουδέποτε τόσοι θλιβεροί «δάσκαλοι» ψαλίδισαν τόσο ανάλγητα τα φτερά τόσο πολλών νέων ανθρώπων.