31 Δεκεμβρίου 2013

Πολιτική κρίση και στα Κατεχόμενα Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ήρθε σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το Δημοκρατικό Κόμμα

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201312/158321/images/det_giorgantzoglou3.jpgΤου Νίκου Στέλγια Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Μετά την Τουρκία, μια μεγάλη πολιτική κρίση έρχεται να βρει τις τελευταίες ώρες του 2013 και τα Κατεχόμενα. Η «κυβέρνηση συνεργασίας», η οποία μετράει μόλις μερικούς μήνες ζωής βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν μεγάλο αναβρασμό, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τους κύκλους της τ/κ  ηγεσίας, τις τελευταίες ώρες, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα έχει έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς. Ο «Πρωθυπουργός» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου είναι έτοιμος να προχωρήσει στην απόλυση 366 «έκτακτων υπαλλήλων του δημοσίου», οι οποίοι προσλήφθηκαν με τις παρασκηνιακές κινήσεις του πρώην «Πρωθυπουργού» Ιρσέν Κιουτσούκ κατά την περίοδο του συνεδρίου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας.

Το κόμμα του κ. Ντενκτάς διαφωνεί με αυτή την πρωτοβουλία και στέλνει μια αυστηρή προειδοποίηση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα: Μόλις λίγους μήνες μετά τις «βουλευτικές εκλογές» του Ιουλίου, οι Τουρκοκύπριοι ενδέχεται να οδηγηθούν εκ νέου σε κάλπες. Επίσης, το επιτελείο του Δημοκρατικού Κόμματος μελετά ένα εναλλακτικό σενάριο.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, την επόμενη περίοδο, το κόμμα του κ. Ντενκτάς ενδέχεται να έρθει σε συνεννόηση με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας για την ίδρυση μιας νέας «κυβέρνησης συνεργασίας». Με αυτό τον τρόπο, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση της ενότητας στους κόλπους της τ/κ Δεξιάς.

Μέχρι στιγμής, η διάλυση της «κυβέρνησης συνεργασίας» είναι ένα από τα σενάρια, στο οποίο εστιάζουν την προσοχή τους οι Τουρκοκύπριοι αναλυτές. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, τις επόμενες ημέρες, οι δυο πλευρές ενδέχεται να βρουν την «χρυσή φόρμουλα» και να δώσουν παράταση ζωής στην «κυβέρνηση συνεργασίας», η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα από την στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα.

«Σε μια περίοδο που η Τουρκία κατρακυλά σε μια πολιτική κρίση, η κρίση στους κόλπους της τ/κ ηγεσίας, θα ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο για την τ/κ πλευρά», τονίζει χαρακτηριστικά μια δημοσιογραφική πηγή της «Κ». http://kathimerini.com.cy