Λευκωσία: Χρόνο με το χρόνο η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχεται όλο και μεγαλύτερο κούρεμα, λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης, και οι δαπάνες έχουν μειωθεί σε οριακά επίπεδα. Όλοι γνωρίζουν ότι η Κύπρος διατηρεί ένα υποτυπώδες αμυντικό σύστημα, εάν συγκριθεί με άλλες χώρες, είτε γειτονικές είτε και ευρωπαϊκές.Ωστόσο η Κύπρος παραμένει στις δέκα πιο στρατιωτικοποιημένες χώρες του πλανήτη, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και έχοντας υψηλότερο δείκτη στρατιωτικοποίησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία.
Σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού οίκου BICC (Bonn International Center for Conversion), ο οποίος ασχολείται με τη στρατιωτική κατάσταση ανά το παγκόσμιο, η Κύπρος είναι σήμερα ένατη στο σχετικό κατάλογο. Η περσινή έκθεση του BICC παρουσίαζε την Κύπρο στην έκτη θέση. Οι άλλες εννέα χώρες που εμφανίζονται στην πρώτη δεκάδα της έκθεσης του γερμανικού οίκου είναι: Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Ρωσία, Αρμενία, Συρία, Ιορδανία, Νότιος Κορέα, Αζερμπαϊτζάν και Κουβέιτ.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Κύπρος μαζί με τη Ρωσία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που συνεχίζουν εδώ και μερικά χρόνια να διατηρούν μια θέση στην πρώτη δεκάδα των πλέον στρατιωτικοποιημένων κρατών της Υφηλίου. Σ' ό,τι αφορά ειδικά την Κύπρο, σημειώνεται ότι ο κυριότερος λόγος που η χώρα εμφανίζεται με υψηλό δείκτη στρατιωτικοποίησης είναι η μη λύση του κυπριακού προβλήματος.
Στην έκθεση ωστόσο δεν γίνεται αναφορά σε στρατιωτική κατοχή τμήματος της νήσου από την Τουρκία αλλά σε «διένεξη μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πληθυσμιακής ομάδας, η οποία παραμένει άλυτη εδώ και δεκαετίες». Όπως αναφέρεται και σε προηγούμενη έκθεση του 2011, ο υψηλός δείκτης στρατιωτικοποίησης σε Ελλάδα και Κύπρο είχε να κάνει με το κυπριακό πρόβλημα και την αντιπαράθεση με την Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα: «Το άλυτο πρόβλημα στην Κύπρο αντικατοπτρίζεται στη συνεχιζόμενη υψηλή στατιωτικοποίηση (1990: 3η θέση, 2000: 5η θέση, 2009: 7η θέση)».
Ο υψηλός δείκτης στρατιωτικοποίησης της Ελλάδας οφείλεται από τη μια στην ύπαρξη του Κυπριακού αλλά και τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση με την Τουρκία.Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη στρατιωτικοποίησης (Global Militarization Ιndex) η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση, έχοντας ανεβεί δύο θέσεις σε σύγκριση με πέρσι, ενώ η Τουρκία παρέμεινε στην 24η. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετούνται στην 28η θέση του σχετικού καταλόγου και η Βρετανία στην 64η θέση. Ο αναθεωρημένος δείκτης στρατιωτικοποίησης δόθηκε στη δημοσιότητα από το BICC πριν λίγες μέρες και στηρίζεται στη βάση των στοιχείων του ίδιου του οργανισμού αλλά και από άλλες πηγές, όπως το ινστιτούτο SIPRI της Στοκχόλμης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ινστιτούτο IISS.