31 Δεκεμβρίου 2013

Κίνδυνος εξ Ανατολών για την Εθνική Τράπεζα Πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις στην τουρκική αγορά τον ελληνικό όμιλο

Κίνδυνος εξ Ανατολών για την Εθνική Τράπεζα
Μάρκου Αγης Με ψυχραιμία παρακολουθεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, στην αγορά της οποίας ο ελληνικός όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της Finansbank, η οποία αποτελεί την πλέον προσοδοφόρο επένδυσή του. Μετά τις ζημιές από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, την αναπάντεχη άνοδο των επιτοκίων και τις αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του τραπεζικού κλάδου που περιόρισαν την καθαρή της κερδοφορία, επιπλέον πιέσεις δημιουργεί η προοπτική αποσταθεροποίησης στην περιοχή, λόγω των σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι και «άγγιξαν» ακόμη και τον πρωθυπουργό της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.«Θεωρούμε ότι οι επιπτώσεις από την περιοριστική νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι βραχυχρόνιες» σημειώνουν πηγές από την Εθνική Τράπεζα, προσθέτοντας ότι «οι υποαξίες από τις μεταβολές της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ - λίρας είναι προς το παρόν λογιστικές».

Προϋπόθεση η πολιτική σταθερότητα

Οπως εξηγούν, «πρόβλημα για την ΕΤΕ θα υπήρχε μόνο αν βιαζόμασταν να ρευστοποιήσουμε μέρος της επένδυσής μας στην Τουρκία». Και συμπληρώνουν πως «το επιχειρησιακό πλάνο που έχει κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι δεσμευτικό ως προς τους χρόνους πώλησης ενός πακέτου μετοχών, αλλά υπάρχει ευχέρεια αναμονής μέχρι και το 2017 για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό τίμημα».

Αναφορικά με την αναταραχή που έχουν προκαλέσει τα κυβερνητικά σκάνδαλα, υπογραμμίζουν πως η πολιτική σταθερότητα αποτελεί σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση για την ομαλή πορεία της οικονομίας και κατ' επέκταση του τραπεζικού κλάδου.

Η κυριότερη εξέλιξη που επηρέασε στο γ΄ τρίμηνο του 2013 τα αποτελέσματα της Finasbank ήταν η απότομη αύξηση των επιτοκίων από την τουρκική νομισματική αρχή, η οποία δεν έδωσε το απαραίτητο χρονικό περιθώριο στις τράπεζες για ανατιμολόγηση των δανείων τους. Ως αποτέλεσμα, το επιτοκιακό περιθώριο για την τουρκική θυγατρική υποχώρησε μέσα σε ένα τρίμηνο από τις 721 μονάδες βάσης στις 591 μονάδες, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους κατέγραψαν σε τριμηνιαία βάση πτώση 72 εκατ. ευρώ ή 43 εκατ. ευρώ σε σταθερή ισοτιμία.

Ισχυρή κεφαλαιακή βάση

Παρά τις πιέσεις αυτές πάντως, η τουρκική θυγατρική παραμένει η κύρια πηγή κερδοφορίας για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας και το 2013, αντισταθμίζοντας τις ζημιές που καταγράφηκαν στην εγχώρια αγορά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Σε επίπεδο εννεαμήνου, τα καθαρά κέρδη της Finansbank ανήλθαν σε 412 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε ετήσια βάση κατά 9% σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία. Στο γ' τρίμηνο οι δυσκολίες στο νομισματικό περιβάλλον αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα. Ειδικότερα, η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε σε 220 εκατ. τουρκικές λίρες, σημειώνοντας μείωση κατά 33% σε ετήσια βάση.

Ισχυρό πλεονέκτημα για την Εθνική Τράπεζα αποτελεί η ισχυρή κεφαλαιακή βάση της Finansbank. Ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAR) διαμορφώθηκε στο 18,0%, που αποτελεί τον υψηλότερο μεταξύ των κύριων ανταγωνιστών της, παρά τη σημαντική διόρθωση στην τιμή των τουρκικών ομολόγων. Εξάλλου, η Finansbank έχει μακράν τη χαμηλότερη έκθεση σε κρατικά ομόλογα σε σχέση με τις άλλες τουρκικές τράπεζες, γεγονός που την προφυλάσσει έναντι μιας ενδεχόμενης δημοσιονομικής κρίσης.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 30 Δεκεμβρίου 2013