Ελληνιστικής εποχής τάφοι 2.200 χρόνων-θα περάσει πάνω τους δρόμος.
Τρεις
αρχαίοι τάφοι της Ελληνιστικής περιόδου, στην αρχαία Μύνδο, θα «ταφούν
οριστικά» κάτω από το ασφαλτόστρωμα ενός νέου δρόμου. Ήδη την άδεια για
το έργο έδωσε το τουρκικό διευθυντήριο Πολιτιστικής και Φυσικής
Κληριονομιάς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του επικεφαλής των
ανασκαφών στην περιοχή καθηγητή Mustafa Sahin.Το ταφικό σύμπλεγμα, βρίσκεται πάνω στη χάραξη του νέου δρόμου στην περιοχή Γκιουμουσλούκ του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) στα δυτικά των Μούγλων και η απόφαση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις επειδή θα σκεπαστούν οριστικά τρεις αρχαίοι τάφοι ηλικίας 2.200 χρόνων.
Ο επικεφαλής των εργασιών ανασκαφών στην αρχαία Μύνδο καθηγητής Μουσταφά Σαχίν, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή του για την διοικητική απόφαση, είπε ότι το παράδοξο είναι ότι «είχε δοθεί άδεια να συνεχιστούν οι εργασίες ανασκαφών». Και πρόσθεσε: «Είναι αδιανόητο να καταλάβω το σκεπτικό της απόφασης αυτής».
Οι τρεις τάφοι της Ελληνιστικής περιόδου είχαν ανακαλυφθεί πριν τρία χρόνια στη νεκρόπολη της αρχαίας Μύνδου, κατά την διάρκεια εργασιών για την επέκταση των του έργου ύδρευσης του Μπόντρουμ. Κεραμικά, αγγεία, τιμαλφή και σκελετοί που είχε ανακαλύψει η σκαπάνη των αρχαιολόγων έχουν διατεθεί στο αρχαιολογικό μουσείο του Μπόντρουμ.
Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, θα έπρεπε να συνεχιστεί το έργο διατήρησης των ευρημάτων. Η απόφαση όμως να σκεπαστούν οριστικά οι τάφοι ελήφθη επειδή βρέθηκαν πάνω στο σχεδιασμό του κύριου δρόμου που συνδέει τις πόλεις Τουργκούτ Ρέις – Γκιουμουσλούκ –Γιαλικαβάκ.
Ο αρχικός σχεδιασμός για την κατασκευή του δρόμου, είχε απαγορευθεί, επειδή ακριβώς περνούσε πάνω από τους αρχαίους τάφους. Είχε μάλιστα προταθεί να κατασκευαστεί εναλλακτικός δρόμος, με λιγότερες στροφές και κατά δύο χιλιόμετρα συντομότερος. Αλλά η δημαρχία του Μπόντρουμ, υπέβαλε ένσταση που τελικά έγινε δεκτή και έτσι δόθηκε η άδεια για τον αρχικό σχεδιασμό της οδικής κατασκευής.
Ο δήμαρχος του Γκιουμουσλούκ Mehmet Tire υποστήριξε πως «ο δρόμος θα κατασκευαστεί και θα δοθεί στην κυκλοφορία, αφού τα ευρήματα έχουν παραδοθεί στο Μουσείο. Ο δρόμος εξυπηρετεί πολλούς κατοίκους για να πάνε στα σπίτια και τις εργασίες τους»
Ο Σαχίν, που είναι επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία Μύνδο εδώ και έξι χρόνια είπε πως «είναι ακατανόητη η απόφαση» και πρόσθεσε πως «οι αρχαίοι τάφοι ηλικίας 2.200 χρόνων είναι ανεκτίμητης αξίας». Υποστήριξε ακόμα, πως «υπάρχουν και άλλοι αρχαίοι τάφοι στην περιοχή».
(Dogan News Agency)