31 Δεκεμβρίου 2013

Επίθεση φιλίας του Ερντογάν προς το στρατό

Αναζητεί συμμαχία με τους στρατηγούς απέναντι σε δικαστές και Γκιουλέν. Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας, ώστε να επαναληφθεί η δίκη ανώτατων στρατιωτικών, που βρίσκονται φυλακή.




Με άρθρο του στην εφημερίδα Hurriyet, ο Μουσταφά Ελιτάς, ένα από τα κορυφαία κοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της υφιστάμενης νομοθεσίας ώστε να καταστεί δυνατή η επανάληψη της δίκης ανώτατων στελεχών του στρατεύματος, τα οποία βρίσκονται φυλακή, αφού κρίθηκαν ένοχοι για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.Ο Ελιτάς έκανε λόγο για «άδικη μεταχείριση» ανώτατων αξιωματικών, παραπέμποντας στις πολύκροτες υποθέσεις «Εργκένεγκον» και «Βαριοπούλα».
Αρκετοί από τους δικαστές και τους εισαγγελείς που χειρίστηκαν εκείνες τις υποθέσεις διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο και στις πρόσφατες ανακρίσεις για τα σκάνδαλα διαφθοράς που συγκλονίζουν την κυβέρνηση Ερντογάν. Ο αυτονόητος συνειρμός είναι ότι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και οι καταδικασθέντες αξιωματικοί είναι θύματα του ίδιου «εχθρού», των δικαστών και εισαγγελέων που πρόσκεινται στο ισλαμικό κίνημα του αυτοεξόριστου στις Ηνωμένες Πολιτείες ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Την εκδοχή αυτή φρόντισε να ενισχύσει προ ημερών και ο επικεφαλής των πολιτικών συμβούλων του Ερντογάν, Γιαλτσίν Ακντογκάν, «φωτογραφίζοντας», χωρίς να κατονομάσει ευθέως, το Κίνημα Γκιουλέν. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η στρατιωτική ηγεσία ζήτησε πρόσφατα από την κυβέρνηση την αναθεώρηση των δικών, κάτι που, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευκαιριακή συμμαχία, δίνοντας πολύτιμες «ανάσες» στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε ατύπως, με σειρά συγκεντρώσεων, την προεκλογική εκστρατεία του ΑΚΡ ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών του προσεχούς Μαρτίου. Επιμένοντας στη θεωρία του περί «συνωμοσίας» ξένων και εγχώριων κέντρων, ο Τούρκος πρωθυπουργός επέμεινε πως στόχος των πολιτικών του αντιπάλων «δεν είναι η διαφθορά, ούτε ο νόμος ούτε η Δικαιοσύνη. Το μόνο τους ενδιαφέρον είναι να υπονομεύσουν την ισχύ του έθνους».

Το κήρυγμα του Γκιουλέν
Σε εξίσου υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Στο καθιερωμένο κήρυγμά του, ο ισχυρής επιρροής ιερωμένος παραλλήλισε την κατάσταση στη χώρα του με τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της, όταν «οι μάζες βρίσκονταν στο έλεος δημαγωγών, οι οποίοι τις αποκοίμιζαν και τις ξυπνούσαν κατά βούληση». Ο Γκιουλέν προέβλεψε ότι «πλησιάζουμε στην κηδεία αυτού του χάους. Οι ιερές ημέρες, οπότε το έθνος θα βαδίσει στον δρόμο της ανακούφισης, δεν απέχουν πολύ». Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανίστηκε περισσότερο συμφιλιωτικός από τον Ερντογάν, καλώντας το «αδελφό» Κίνημα Γκιουλέν και το ΑΚΡ σε ενδοσκόπηση, προς υπέρβαση του σχίσματος.

Στο μεταξύ, μία γυναίκα συνελήφθη όταν πέταξε ένα κουτί παπουτσιών εναντίον του Ερντογάν σε συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος. Η χειρονομία της παρέπεμπε στις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες 4,5 εκατομμύρια δολάρια, πιθανότατα προϊόντα δωροδοκίας, βρέθηκαν στο σπίτι ενός εκ των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο διαφθοράς.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/12/2013_534181