31 Δεκεμβρίου 2013

Τραυματισμένο στράτευμα

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Ο «πόλεμος» ανώτατων αξιωματικών με τον Αρχηγό ΓΕΕΦ κρατεί εδώ και 2 χρόνια Συνάντηση με τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς είχε χθες ο ΥΠΑΜ, Φώτης Φωτίου, προς ξεκαθάρισμα του τοπίου
ΣΤΟΝ «ΠΟΛΕΜΟ» φέρονται να εμπλέκονται και κομματικοί παράγοντες Στη σκιά των δημοσιευμάτων (βλ. εφ. Καθημερινή) περί ύπαρξης στρατιωτικού παραεπιτελείου στην Εθνική Φρουρά και συγκρούσεων μεταξύ ανώτατων αξιωματικών και του Αρχηγού της Δύναμης, Υπουργός Άμυνας και ηγεσία του στρατεύματος είχαν χθες ένα καθοριστικό τετ-α-τετ, προς ξεκαθάρισμα του τοπίου.Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, Φώτης Φωτίου, είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς προς εξέταση του θέματος, ενώ ο Αρχηγός ΓΕΕΦ, Στυλιανός Νάσης, έγινε χθες δέκτης επιστολής του ΥΠΑΜ, διά της οποίας ο κ. Φωτίου ζητούσε πλήρη και ενδελεχή, το συντομότερο δυνατό, ενημέρωση για όσα είχαν δει το φως της δημοσιότητας, περί στρατιωτικού παραεπιτελείου.


Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε με αφορμή προχθεσινό δημοσίευμα της «Κ», αλλά και χθεσινές παρεμβάσεις κομμάτων, «το Υπουργείο Άμυνας δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε φαινόμενα διάσπασης, ομαδοποίησης ή και υπονόμευσης του σημαντικού έργου που επιτελείται στην Εθνική Φρουρά».«Στόχος», επισημαίνεται, «παραμένει η διατήρηση και η ενίσχυση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς, καθώς και η διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων του τόπου».

«Πόλεμος» κατά Αρχηγού
Τα φερόμενα ως διαδραματιζόμενα στην Εθνική Φρουρά δεν είναι άσχετα με τον «πόλεμο» κατά του Αρχηγού ΓΕΕΦ, Στυλιανού Νάση, που ασκείται από μερίδα αξιωματικών του στρατεύματος εδώ και δύο χρόνια.Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», μερίδα αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς έχει αποδυθεί σε μια διαρκή επιχείρηση υπονόμευσης του Αρχηγού της Δύναμης και, μάλιστα, με τη φανερή υποστήριξη και κομματικών παραγόντων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μας, ο «πόλεμος» κατά του κ. Νάση δεν είναι πρόσφατος, αλλά ξεκίνησε επί υπουργίας Δημήτρη Ηλιάδη. Ο τότε Υπουργός Άμυνας είχε στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του τον Στυλιανό Νάση, και το ίδιο φαίνεται να πράττει και ο σημερινός υπουργός Φώτης Φωτίου.

Αιτία της συνεχούς υπονόμευσης αποτελεί το γεγονός ότι ο αντιστράτηγος Νάσης επέβαλε πλήρη πειθαρχία και άσκησε πλήρη έλεγχο επί των αξιωματικών, μερίδα των οποίων παρουσιάζεται δυσαρεστημένη από την προσπάθειά του να επιβάλει αξιοκρατία στο στράτευμα και σκληρή δουλειά από τα ανώτατα στελέχη του.

Έκτοτε, η υπονόμευση του Αρχηγού συνεχίστηκε, και μάλιστα κατεβλήθη προσπάθεια, με τη βοήθεια κομματικών παραγόντων, να μην ανανεωθεί το συμβόλαιό του και να διοριστεί νέος αρχηγός. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, μερίδα αξιωματικών αποχώρησε επιδεικτικά από εκδήλωση στην οποία παρευρίσκετο ο Αρχηγός.

Στήριξη Φώτη
Ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, είχε ενημερώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις καταβαλλόμενες προσπάθειες απομάκρυνσης του Στυλιανού Νάση και ζήτησε τον επαναδιορισμό του, όπως και έγινε, τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Στυλιανός Νάσης θεωρείται ένας εκ των ικανοτέρων στρατιωτικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και το έργο που επιτελεί στην Εθνική Φρουρά εκτιμάται καθολικά. Έχει διοικήσει επίλεκτες μονάδες του ΝΑΤΟ σε πολυκλαδικές ασκήσεις και κάθε φορά που παρευρίσκεται σε συνέδρια άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αναφορές του αντιμετωπίζονται με μεγάλο ενδιαφέρον από Ευρωπαίους στρατιωτικούς ηγέτες.

Επελέγη ως ο καταλληλότερος
Ο αντιστράτηγος Νάσης είχε αναλάβει την Εθνική Φρουρά, αμέσως μετά την καταστροφή στο Μαρί και την παραίτηση τού τότε αρχηγού Πέτρου Τσαλικίδη. Ο τότε Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, είχε ζητήσει από τον τότε ομόλογό του Πάνο Μπεγλίτη την επιλογή του ικανότερου αξιωματικού, ώστε να μπορέσει να εργασθεί σκληρά για την ανόρθωση της Εθνικής Φρουράς, της οποίας το κύρος, αλλά και η ψυχολογία ανδρών και αξιωματικών επλήγησαν καίρια από την καταστροφή στο Μαρί. Ο Μπεγλίτης εισηγήθηκε τον αντιστράτηγο Νάση, ο οποίος με την κάθοδό του στην Κύπρο εργάστηκε σκληρά για την ανόρθωση του κύρους της δύναμης και τη βελτίωση της μάχιμης ικανότητάς της.

Ανησυχία κομμάτων
Έντονη είναι η ανησυχία κομμάτων για τα διαδραματιζόμενα στην Ε.Φ.
Σε παρέμβασή του στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο με τον Λάζαρο Μαύρο, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Επισήμανε ότι, σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, θα καλέσουν τόσο τον Υπουργό Άμυνας όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσουν αν αληθεύουν τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα.

Αν πράγματι οι πληροφορίες περί σύγκρουσης ανώτατων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς με τον Αρχηγό της Δύναμης αληθεύουν, τότε είναι προφανές ότι δημιουργούνται τεράστιοι κίνδυνοι για τις αμυντικές δυνατότητες του τόπου, ανέφερε από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, κάνοντας λόγο για νάρκη στα θεμέλια της Εθνικής Φρουράς.

Ζητούν απαντήσεις από Κυβέρνηση
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Παπαδάκης διερωτήθηκε «ποια είναι η θέση του αρμόδιου Υπουργείου Άμυνας και ευρύτερα της Κυβέρνησης αναφορικά με αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες, αν αληθεύουν, συνιστούν νάρκη στα θεμέλια του Σώματος που είναι ταγμένο να προασπίζει την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας;».

Ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε «ανησυχία για τα όσα δημοσιεύονται στον Τύπο για την ύπαρξη παραεπιτελείου στην Εθνική Φρουρά», προσθέτοντας ότι «εγείρονται αμείλικτα ερωτηματικά, στα οποία καλείται άμεσα η Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις». Έθεσε, επίσης, το ερώτημα, εάν «αληθεύει, ναι ή όχι, ότι η απόφαση για συντήρηση των ρωσικών ελικοπτέρων υπονομεύεται, αμφισβητείται, και επιδιώκεται η ακύρωσή της, από ομάδα αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς;».