05 Νοεμβρίου 2013

ΜΕΝΕΙ ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ Η Ε.Φ. ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Μας την έφερε η ΕΛΒΟ

Στο επίπεδο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Κύπρου, έφθασε η διαφορά Εθνικής Φρουράς και Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). 
Κι αυτό γιατί η ΕΛΒΟ δεν παρέδωσε το σύνολο των 362 οχημάτων που είχε παραγγείλει, μέσω συμβολαίου ύψους 37,4 εκατ. ευρώ, στον προκαθορισμένο χρόνο.Και παρέμβαση Σαμαρά προς Αναστασιάδη.Αποτέλεσμα, η νομική υπηρεσία της Κύπρου να αποφασίσει κατάσχεση της εγγυητικής των 7 εκατ. που κατέβαλε η εταιρία και να επιβάλει επιπρόσθετη ποινή για αθέτηση της συμφωνίας.Η εξέλιξη αυτή, η οποία οδηγεί την ΕΛΒΟ σε περιπέτειες, είχε συνέχεια με προσφυγή στο δικαστήριο αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις για να λυθεί το πρόβλημα.

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

Σοβαρές παραλείψεις - αποκλίσεις σε δεκάδες συμβόλαια-Μπίζνες στις πλάτες της Εθνικής Φρουράς

Λευκωσία: Σοβαρές παραλείψεις και αποκλίσεις σε δεκάδες συμβόλαια του Υπουργείου Άμυνας που αφορούν την προμήθεια τροφίμων στην Εθνική Φρουρά, διαπίστωσε η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Γεγονός, που επιτρέπει σε προμηθευτές να αυξάνουν τα κέρδη τους στις πλάτες του Κράτους.

Στο πολυσέλιδο πόρισμά της που απέστειλε στις 16 Οκτωβρίου 2013 στο Υπουργείο Άμυνας, η κ. Γιωρκάτζη παραθέτει σειρά προσφορών που κατακυρώθηκαν τα έτη 2011 και 2012 και που συμποσούνται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, οι οποίες δεν φέρουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα Μέσα από τα σχετικά δελτία παράδοσης τροφίμων που τέθηκαν κάτω από το μικροσκόπιο των ελεγκτών της κ. Γιωρκάτζη διαπιστώθηκε επίσης ότι, μεγάλοι προμηθευτές παραδίδουν τα προϊόντα τους μια φορά αντί δυο φορές την εβδομάδα στα στρατόπεδα κατά παράβαση των συμβολαίων τους, με αποτέλεσμα να έχουν οικονομικό όφελος από τη μείωση των εξόδων μεταφοράς. Με την κ. Γιωρκάτζη να επισημαίνει στο πόρισμά της ότι, εάν οι ανάγκες των στρατοπέδων σε τρόφιμα ικανοποιούνται με την παράδοσή τους να γίνεται μόνο μια φορά την εβδομάδα, τότε, το θέμα θα πρέπει να τεθεί στα αρμόδια όργανα για αλλαγή τής πιο πάνω πρόνοιας από τα συμβόλαια με ανάλογη μείωση του ποσού στις προσφορές. Κάτι που δεν έγινε μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους οι εν λόγω προμηθευτές σε βάρος του Κράτους, παραβιάζοντας πρόνοιες των συμβολαίων τους.

Η κ. Γιωρκάτζη εισηγείται στο πόρισμά της και την τροποποίηση των εγγράφων των διαγωνισμών που προκηρύσσονται από το Υπουργείο Άμυνας προκειμένου να αυξηθεί ο ανταγωνισμός προς όφελος του δημοσίου αλλά και ο έλεγχος που σήμερα νοσεί αναφορικά με τις ποσότητες που παραλαμβάνονται από κάθε στρατόπεδο. Με τις πληρωμές να γίνονται με βάση τις παραγγελίες, στην ουσία στα τυφλά, διότι δεν διενεργείται ανεξάρτητος έλεγχος για να επιβεβαιώνεται κατά πόσο παραδίδονται όσες ποσότητες παραγγέλλονται.

Τονίζεται ότι επί του θέματος βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε βάθος στο Υπουργείο Άμυνας και στο ΓΕΕΦ, μετά από οδηγίες του Υπουργείου Άμυνας Φώτη Φωτίου, η οποία περιλαμβάνει και τη λήψη καταθέσεων. «Τα ευρήματα της κ. Γιωρκάτζη βρίσκονται ήδη στα χέρια του ερευνώντος λειτουργού και αξιοποιούνται δεόντως», μας λέχθηκε χθες αρμοδίως. Ο ερευνών λειτουργός καλείται να εξετάσει, μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο απάτης από προμηθευτές οι οποίοι, με βάση τα συμβόλαιά τους, είναι υποχρεωμένοι να παρασκευάζουν οι ίδιοι τα τρόφιμα που προμηθεύουν την Ε.Φ. και όχι να τα εισάγουν από το εξωτερικό. Στοχεύοντας και πάλι στο επιπρόσθετο κέρδος στις πλάτες του Κράτους.

Οι απειλές

Τις παρατυπίες και τις παρανομίες σε δημόσιες συμβάσεις που αφορούν προμήθεια τροφίμων στην Ε.Φ. κατήγγειλε ένας χαμηλόβαθμος υπάλληλος του Υπουργείου Άμυνας. Με την αποκάλυψη των καταγγελιών, ο εν λόγω υπάλληλος μπήκε στο στόχαστρο. Μέχρι που τον απείλησαν ότι θα χάσει τη δουλειά του!. Ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου που ήταν ο αποδέκτης των καταγγελιών έδωσε πλήρη κάλυψη στον υπάλληλο και διόρισε αμέσως ερευνώντα λειτουργό για να διερευνήσει τις καταγγελίες του. Η πρώτη δικαίωση του υπαλλήλου ήλθε με το πόρισμα της Γενικής Ελέγκτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη που παρενέβη αυτεπάγγελτα στην υπόθεση καθώς οι καταγγελίες του υπαλλήλου κοινοποιήθηκαν και στην ίδια.

Γράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού
 http://www.philenews.com/