05 Νοεμβρίου 2013

Τουρκία: Εκρηξη κοινωνικού συντηρητισμού από την κυβέρνηση


Τουρκία: Εκρηξη κοινωνικού συντηρητισμού από την κυβέρνηση
Ευσταθιάδης Στάθης Ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την "δυσφορία και αποστροφή" του επειδή πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες ζουν στο ίδιο δωμάτιο. Πρόκειται για μια "κατάσταση η οποία είναι αντίθετη στον συντηρητικό δημοκρατικό χαρακτήρα μας", δήλωσε μιλώντας την Δευτέρα σε διάσκεψη στελεχών του κυβερνητικού κόμματος."Είδαμε μια τέτοια κατάσταση" σε αρκετά επαρχιακά πανεπιστήμια, συνέχισε ο κ. Ερντογαν, η οποία  "δεν δικαιολογείται, ακόμη και αν υπάρχει έλλειψη δωματίων στις  φοιτητικές εστίες". Και ανακοίνωσε ότι κάλεσε τους νομάρχες "να αντιμετωπίσουν αμέσως" το ζήτημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα απαγορευθεί με αυστηρά μέσα η συγκατοίκηση "φοιτητών διαφορετικού φύλου".
Τουρκικές εφημερίδες, οι οποίες  γενικά τηρούν επικριτική στάση στην "καταιγίδα σεμνοτυφίας", όπως χαρακτηρίζει την "έκρηξη" του Τούρκου πρωθυπουργού η εφημερίδα "Radical", αναφέρουν ότι τον περασμένο Αύγουστο "ο εκπαιδευτικός επιθεωρητής της επαρχίας Τραπεζούντας κατήγγειλε το ότι φοιτητές και φοιτήτριες  του πανεπιστημίου χρησιμοποιούν την ίδια σκάλα για να πάνε στα δωμάτια τους". Φυσικά, "προκλήθηκε έντονη λαϊκή αποδοκιμασία"

Ακόμη πιο σοβαρές  "κοινωνικές παρεκτροπές" συζητούνται σε θεσμικά όργανα, ως και στην επιτροπή για το νέο σύνταγμα της Τουρκιάς. Η επιτροπή θα συγκληθεί την ερχόμενη εβδομάδα "για μια ακόμη προσπάθεια να λυθεί η έλλειψη ομοφωνίας για την άρση της απαγόρευσης στις γυναίκες βουλευτές να φορούν παντελονιά". Ο κανονισμός της βουλής καθορίζει  σαφώς ότι "οι γυναίκες φορούν φούστα". Η επιτροπή θέλει να τροποποιηθεί το σχετικό άρθρο σε "οι γυναίκες φορούν φούστα είτε ζακέτα με παντελόνια" αλλά υπάρχουν ζωηρές αντιρρήσεις και μολονότι το ζήτημα ήρθε δυο φορές σε συζήτηση ως σήμερα δεν υπάρχει ομοφωνία. Ο πρόεδρος της Βουλής Σεμιλ Τσιτσέκ δεν αισιοδοξεί για τη λύση του.

Η απαγόρευση των πανταλονιών εμποδίζει την βουλευτή Σαφακ Παβεη, του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις της τουρκικής βουλής. Η κυρία Παβεη έχει τεχνητό πόδι λόγω ατυχήματος και φορά πανταλόνια.