05 Νοεμβρίου 2013

Τα Τίρανα έθεσαν και πάλι ζήτημα περιουσιών των Τσάμηδων


Παρά τα χαμόγελα και το εγκάρδιο κλίμα που επικράτησε στις επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στα Τίρανα, όπως με τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, η αλβανική πλευρά έθεσε θέμα άρσης του εμπολέμου με νόμο από τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και περιουσιών των Τσάμηδων. Σε ό,τι αφορά, πάντως, το θέμα της χάραξης των θαλασσίων ζωνών, ο κ. Παπούλιας εισέπραξε θετική ανταπόκριση.
Θέμα περιουσιών έθεσε η Αλβανία στον Κ. Παπούλια

Του Παναγη Γαλιατσατου
Παρά το καλό κλίμα και τις εγκάρδιες συναντήσεις στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αλβανία, επί της ουσίας οι γείτονες επέμειναν στις θέσεις τους. Ο κ. Παπούλιας βρέθηκε αντιμέτωπος με το αίτημα για άρση του εμπολέμου με νόμο από την ελληνική Βουλή, ενώ σε σύνδεση με αυτό οι Αλβανοί έθεσαν θέμα περιουσιών (των «τσάμηδων»). Πέραν τούτου, ζήτησαν από την Ελλάδα να αξιολογήσει θετικά την αναγνώριση του Κοσόβου. Αντιθέτως, στο θέμα της χάραξης των θαλασσίων ζωνών, ο κ. Παπούλιας εισπέπραξε θετικές, αλλά όχι δεσμευτικές υποσχέσεις από τους συνομιλητές του. Ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπ. Νισάνι χαρακτήρισε «μεγάλο φίλο των Αλβανών» τον Ελληνα Πρόεδρο, του ζήτησε όμως να συμβάλει ώστε «το Κοινοβούλιο να ακυρώσει τον νόμο που εμπολέμου», που όπως είπε «κρατάει υπό συντηρητική κατάσχεση τις περιουσίες των Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα». Το θέμα των τσάμηδων τίθεται διαχρονικά από τους Αλβανούς ως περιουσιακό ζήτημα.

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, η επίσκεψη του κ. Παπούλια στα Τίρανα φαίνεται να πέτυχε τον στόχο της, που ήταν να λιώσουν οι πάγοι στις διμερείς σχέσεις. Αυτό άλλωστε ήταν το κλίμα και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ε. Ράμα, όπου εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση, ότι με αμοιβαία εμπιστοσύνη και με καλή θέληση μπορούν να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα που κληρονομήθηκαν. Το καλό κλίμα ήταν επιδίωξη και της αλβανικής κυβέρνησης και ήταν ενδεικτικό ότι απαγόρευσε διαδήλωση που είχαν προγραμματίσει οι τσάμηδες έξω από το προεδρικό μέγαρο. Η συγκέντρωση έγινε σε άλλη πλατεία και σύμφωνα με πληροφορίες, με χαμηλή προσέλευση.

 Ο κ. Παπούλιας ζήτησε να «βασίσουμε τις σχέσεις μας στα στοιχεία που μας ενώνουν», ενώ διαβεβαίωσε τον Αλβανό πρόεδρο ότι «η Ελλάδα θα προωθήσει ενεργά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας». Ο Πρόεδρος, ο οποίος είχε προηγουμένως συναντηθεί με εκπροσώπους της μειονότητας, την χαρακτήρισε «σταθερό και άρρηκτο δεσμό φιλίας και συνεργασίας» και ζήτησε «να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά της». Στο επίκεντρο των συζητήσεων του κ. Παπούλια βρέθηκαν ο αγωγός TAP και ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών.