Βρυξέλλες: Αποδόμηση των μονομερών κυρώσεων που επέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία κατά της Τουρκίας, παγώνοντας έξι τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια, το 2009, επιδιώκουν σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες. Άριστα ενημερωμένη πηγή μας ανέφερε ότι στόχος της προσπάθειας των «2», είναι όπως το τουρκικό κεφάλαιο «Περιφερειακή Πολιτική» που θα ανοίξει την προσεχή Τρίτη, στο πλαίσιο Διακυβερνητικής Διάσκεψης, αποτελέσει την αφετηρία προώθησης «και άλλων» τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων.


Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τη θέση αυτή αναμένεται να διατυπώσει στη Διακυβερνητική Διάσκεψη ο Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, καθιστώντας σαφές ότι το άνοιγμα ενός τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου θα πρέπει να οδηγήσει σε «ολική επαναφορά» την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και να συνοδευτεί με την προώθηση «και άλλων» τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Ανάλογο μήνυμα, όπως πληροφορείται ο «Φ», θα μεταφέρει στην έδρα της Ε.Ε. και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκμεμέν Μπαγίς, ο οποίος θα πλαισιώσει τον Τσέχο Επίτροπο σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά το άνοιγμα του τουρκικού κεφαλαίου, συνοδευόμενος και από τον αρμόδιο υπουργό της Τουρκίας για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης Σεβντέτ Γιλμάζ (Cevdet Yilmaz).

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Άγκυρα, θα συγκεκριμενοποιήσουν «τα θέλω τους» παραπέμποντας στην «ανάγκη» ανοίγματος των «Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» και της «Δικαιοσύνης», δύο εκ των έξι τουρκικών κεφαλαίων που έχει παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόσχημα για την προώθηση των εν λόγω δύο κεφαλαίων αποτελεί η «συμβολή» που υποστηρίζεται ότι θα έχουν στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού της Τουρκίας.

Οι κινήσεις της Κομισιόν και του Λονδίνου δημιουργούν την εντύπωση ότι στοχεύουν σε μια ενταξιακή διαδικασία «αλά καρτ» για την Τουρκία. Αντί να εστιαστούν στο άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων που είναι «ελεύθερα», δηλαδή δεν μπλοκάρονται από κανένα κράτος-μέλος, και να ζητήσουν από την Τουρκία να εκπληρώσει τους οροδείκτες (τα προαπαιτούμενα κριτήρια-benchmarks) για άνοιγμά τους, επικεντρώνονται στην αποδόμηση των μονομερών κυρώσεων που επέβαλε η Κύπρος, με προφανή στόχο την απαλλαγή της Άγκυρας από τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.

Ενδεικτική αυτής της πολιτικής συμπεριφοράς είναι η άρνηση των Βρυξελλών να υποδείξουν προς την Άγκυρα να πράξει τα δέοντα για άνοιγμα τριών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, τα οποία δεν μπλοκάρονται από κανένα κράτος-μέλος και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να ανοίξουν ακόμη και αύριο εάν η Τουρκία εκπληρώσει απλώς τους τεχνικούς όρους που απαιτούνται. Γιατί όμως η Ε.Ε. δεν εστιάζεται στα εν λόγω τρία κεφάλαια και παλεύει για να ξεπαγώσει τα έξι τουρκικά κεφάλαια που μπλόκαρε μονομερώς η Λευκωσία; Οι απαντήσεις επί του προκειμένου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

1.«Κεφάλαιο Ανταγωνισμός»: Αν και το εν λόγω κεφάλαιο δεν μπλοκάρεται από κανένα κράτος-μέλος, ο κ. Στέφαν Φούλε δεν ζητά από την Άγκυρα άμεση εκπλήρωση των κριτηρίων (benchmarks), γιατί απλούστατα η ίδια η κυβέρνηση Ερντογάν δεν επιθυμεί να το ανοίξει! Οι λόγοι είναι οικονομικοί, καθώς, όπως είναι ευρέως γνωστό στις Βρυξέλλες, το καθεστώς Ερντογάν παραβιάζει ασύστολα τους κανόνες περί Ανταγωνισμού και πριμοδοτεί τουρκικές εταιρείες που στηρίζουν το κυβερνών κόμμα ή που ανήκουν σε αυτό, εις βάρος των υπολοίπων και κατ’ επέκταση του ελεύθερου ανταγωνισμού. Με άλλα λόγια, η ομάδα Φούλε κλείνει τα μάτια στην παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας από το καθεστώς Ερντογάν και αντί να τραβήξει το αφτί της Άγκυρας ζητώντας συμμόρφωση με τις πρόνοιες της Ε.Ε. περί Ανταγωνισμού, προσπερνά το άνοιγμα του εν λόγω κεφαλαίου διότι απλώς έτσι επιθυμεί η τουρκική κυβέρνηση. Και σαν να μη φτάνει αυτό, ο κ. Φούλε ασκεί πιέσεις για προώθηση άλλων τουρκικών κεφαλαίων που έχει βάλει στο ψυγείο η Κυπριακή Δημοκρατία…

2.Κεφάλαιο «Δημόσιες Προμήθειες»: Για τους ίδιους περίπου λόγους, που σχετίζονται με το προνομιακό καθεστώς που παρέχει η κυβέρνηση Ερντογάν σε εταιρείες, οι οποίες πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, η Άγκυρα λέει «όχι» και στο άνοιγμα του εν λόγω τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου. Επισημαίνεται ότι και το κεφάλαιο «Δημόσιες Προμήθειες» δεν μπλοκάρεται από κανένα κράτος-μέλος και εάν ο κ. Φούλε και η ομάδα του ενεργούσαν αντικειμενικά, θα καλούσαν την Άγκυρα να εκπληρώσει άμεσα τα τεχνικά του κριτήρια. Κάτι που δεν έχουν όμως πράξει…

3. Κεφάλαιο «Κοινωνική Πολιτική και Απασχόληση»: Και στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση Ερντογάν εμφανίζεται απρόθυμη να εναρμονιστεί με τα τεχνικά κριτήρια που απαιτούνται για άνοιγμα του εν λόγω κεφαλαίου. Ο λόγος έγκειται κυρίως στην απροθυμία της τουρκικής κυβέρνησης να ρυθμίσει το δικαίωμα απεργίας για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, μέσω συνταγματικής τροποποίησης. Και πάλι ο κ. Φούλε και η ομάδα του, αντί να καλέσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί και να προχωρήσει τάχιστα το άνοιγμα του εν λόγω «ελεύθερου» κεφαλαίου, ασκούν πιέσεις προς τη Λευκωσία και της ζητούν να ξεπαγώσει άλλα τουρκικά κεφάλαια, τα οποία είναι στα μέτρα της Άγκυρας…

Όπως αποκαλύψαμε, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο επιχειρούν μέσω της Λιθουανικής Προεδρίας, να «τεστάρουν» τα όρια αντοχής της Λευκωσίας. Έχουν ήδη βολιδοσκοπήσει το κυπριακό ΥΠΕΞ για το ενδεχόμενο ξεπαγώματος του τουρκικού κεφαλαίου «Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας», κάτι πάντως που απέρριψε η κυπριακή κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι οι λόγοι μπλοκαρίσματος των έξι τουρκικών κεφαλαίων δεν έχουν εκλείψει, δεδομένου ότι η Άγκυρα συνεχίζει να μην εκπληρώνει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.

Γράφει: Παύλος Ξανθούλης (Βρυξέλλες)