05 Νοεμβρίου 2013

Γκιουλ - Ερντογάν σε μετωπική Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος, ανεξαρτήτως αντιπάλου

Γκιουλ - Ερντογάν σε μετωπική
Φίλο χαρακτήρισε μιλώντας στην «Γκάρντιαν» ο τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ (δεξιά) τον τούρκο Πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αριστερά). Στις προεδρικές εκλογές του 2014, πάντως, οι δυο τους μπορεί να βρεθούν αντίπαλοι
  |

Τροφή στις εικασίες ότι οι προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το ερχόμενο καλοκαίρι στην Τουρκία θα εξελιχθούν σε μία «σύγκρουση κορυφής» ανάμεσα στον καταγγελλόμενο για αυταρχισμό νυν Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον σαφώς μετριοπαθέστερο νυν Πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ έδωσε ο τελευταίος, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» - αν και το μόνο που έκανε ο Γκιουλ ήταν να μην αποκλείσει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει για δεύτερη φορά την τουρκική προεδρία.Στην ίδια συνέντευξη ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος έχει μιλήσει επανειλημμένως για «δημοκρατικό έλλειμμα» στη γείτονα, κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι παρακολουθεί αδιάφορη το συριακό έθνος να πεθαίνει και προειδοποίησε ότι τα εδάφη που καταλαμβάνει η Συρία κινδυνεύουν να γίνουν ένα νέο «Αφγανιστάν στις ακτές της Μεσογείου». «Αν το κλίμα παραμείνει ως έχει», δήλωσε από το Εδιμβούργο όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Γκιουλ, «τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο φανατισμό και κάποιες ομάδες στον εμφύλιο πόλεμο μπορεί να γίνουν περισσότερο ακραίες, να κατακερματιστούν και να εξαπλωθούν στη χώρα» - αναφερόταν κυρίως στους τζιχαντιστές που έχουν διεισδύσει στους κόλπους των ανταρτών. «Σε αυτές τις συνθήκες, απλοί άνθρωποι μπορεί να γίνουν πολύ πιο ακραίοι και αυτό είναι ένας κίνδυνος και μια απειλή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά για όλους».

ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ. Εμμέσως πλην σαφώς, ο τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού που επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της Ρωσίας ήταν ένας αντιπερισπασμός τον οποίο χρησιμοποίησε ο Ασαντ για να ενισχύσει τη θέση του. «Φυσικά και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τα χημικά όπλα. Το θέμα όμως ήταν μόνο τα χημικά όπλα; Θεωρώ ότι υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα εδώ για τη διεθνή κοινότητα». Καταγγέλλοντας εκ νέου ως επονείδιστη τη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γκιουλ υποστήριξε ότι ο θάνατος περισσότερων των 100.000 ανθρώπων στη Συρία, στην πλειονότητα αμάχων, τους τελευταίους 32 μήνες θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν η Δύση είχε στηρίξει, αντί να υπονομεύσει, τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας στις αρχές της διαμάχης.