17 Νοεμβρίου 2013

Θέση Η μοναδική ευκαιρία…

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRWJ-LF08CpP9maSTXWz39UhwS3D9CcZATAwHXBYF0ZBS8HfoLI
Πρέπει να προσεχθούν όσα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις, έχει δηλώσει όσον αφορά το Κυπριακό και το φυσικό αέριο. Με αφορμή τις γνωστές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος, από αμερικανικής πλευράς υπήρξαν δύο αντιδράσεις. Πρώτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείσα να τοποθετηθεί, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι θα συμφωνούσαμε με κάτι τέτοιο». Δεύτερον, η Βικτόρια Νούλαντ, μιλώντας στο Ατλαντικό Συμβούλιο έκανε λόγο για μοναδική και μεγάλη ευκαιρία στο Κυπριακό, λόγω της ενέργειας. Ταυτόχρονα προειδοποίησε πως αυτή η ευκαιρία θα χαθεί για τους Κυπρίους «εάν δεν μπορέσουν να εργαστούν μαζί». Η Αμερικανίδα υφυπουργός υπογράμμισε πως η αναγέννηση της ενέργειας θα μπορούσε, με τη σειρά της, να ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες στο 25ετές πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Επίσης αναφέρθηκε σε σχετική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Ι. Κασουλίδη, που προέβλεψε πως το φυσικό αέριο θα μπορούσε να διαδραματίσει τέτοιο σημαντικό ρόλο στην επούλωση των διαιρέσεων του νησιού, όπως η βιομηχανία άνθρακα και χάλυβα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, το 1949. Η Βικτόρια Νούλαντ επισήμανε ακόμα πως «σήμερα η ηγεσία όσο και το κοινό συμφέρον βρίσκονται εκεί για μια συνολική διευθέτηση. Και αυτή η στιγμή δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη», πρόσθεσε. Τέλος, υπογράμμισε ότι μια διευθέτηση στην Κύπρο θα έχει βαθιά θετική επίδραση σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ. Από τα πιο πάνω είναι εμφανέστατο πως οι ΗΠΑ διασυνδέουν ευθέως το Κυπριακό με το φυσικό αέριο. Πιο προωθημένη, η πρέσβειρα της Γερμανίας στην Κύπρο διασυνδέει το Κυπριακό με την οικονομική κρίση και το φυσικό αέριο, επειδή συναρτώνται και προς τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.


Η επίσημη θέση, όπως αυτή εκφράζεται από την Κυβέρνηση και στηρίζεται από τα κόμματα, είναι ότι το Κυπριακό δεν διασυνδέεται καθόλου με το φυσικό αέριο και πολύ περισσότερο με την οικονομική κρίση. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργοί και κομματικοί ηγέτες διακηρύσσουν έντονα πως δεν θα καμφθούν στο Κυπριακό εξαιτίας πιθανών πιέσεων ή επίκλησης της οικονομικής κρίσης, την οποία αποσυνδέουν από την επίλυση του προβλήματος. Αντίθετα, οι Τούρκοι υιοθετούν τις εκτιμήσεις και τοποθετήσεις των ξένων ότι τα τρία ζητήματα διασυνδέονται και γι’ αυτό ασκούν πιέσεις για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, χωρίς προηγουμένως να ξεκαθαρίσει η βάση τους και χωρίς κοινό ανακοινωθέν. Ξένοι διπλωμάτες υποβάλλουν ότι η Τουρκία επιθυμεί τώρα λύση, διότι θεωρεί ότι είναι η τελευταία ευκαιρία. Ο Ν. Αναστασιάδης επιμένει ανένδοτα ότι χωρίς ξεκαθάρισμα της βάσης και κοινό ανακοινωθέν, δεν πρόκειται να πάει σε συνομιλίες. Οι ξένοι, και ειδικά οι Αμερικανοί, υποδεικνύουν ότι τώρα είναι μοναδική και μεγάλη ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση, διά της αξιοποίησης του φυσικού αερίου.

Οι ξένοι και προπάντων οι Αμερικανοί, τι υποβάλλουν; Ότι, πρώτον, τώρα είναι η τελευταία,
πραγματικά, ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού. Δεύτερον, τη συναρτούν προς το φυσικό αέριο και την οικονομική κρίση. Τρίτον, εστιάζουν στα κοινά συμφέροντα όχι μόνο των κατοίκων του νησιού αλλά και ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Με απλά λόγια: Ό,τι και να λένε ο Πρόεδρος και οι πολιτικοί μας, οι ξένοι και περισσότερο οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η ΕΕ, βλέπουν όλη την εικόνα, όχι αποσπάσματά της. Και η εικόνα που αυτοί βλέπουν συναρτάται και προς τα δικά τους συμφέροντα, επειδή το Κυπριακό, άμεσα ή έμμεσα, τα επηρεάζει. Πέραν των συνθημάτων και των ηρωικών εξάρσεων, τι θα πράξει ο Πρόεδρος; Έχει σενάριο Β; Βλέπει τη μεγάλη εικόνα ή απλώς παίζει παιγνίδια;
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/582692