17 Νοεμβρίου 2013

Η Αλβανία δεν εντάσσει στο διμερή διάλογο με Ελλάδα την ΑΟΖ




Το αλβανικό Σύνταγμα
«Το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο -όπως σημείωσε- ήταν πολύ σαφές επ' αυτού του σημείου, καθιστώντας άκυρη την εν λόγω συμφωνία, όσον αφορά την Αλβανία, αφ' ενός για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, οι οποίες αντέβαινον το αλβανικό Σύνταγμα, αφ' ετέρου για την ουσία της, η οποία βάσει της απόφασης που ελήφθη αντέκειτο προς το Σύνταγμα και έθετε την αλβανική πλευρά σε δυσμενή θέση».Η νέα κυβέρνηση της Αλβανίας έχει κάνει σαφές ότι για την ΑΟΖ έχει ήδη απαντήσει το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2010, με την ακύρωση της συμφωνίας του Απριλίου του 2009 με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Και τούτο ύστερα από την παρέμβαση της τότε αλβανικής αντιπολίτευσης -με επικεφαλής τον νυν πρωθυπουργό Εντι Ράμα- η οποία υποστήριξε πως οι ελληνικές βραχονησίδες βόρεια της Κέρκυρας δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και κατά συνέπεια ότι παραχωρήθηκε στην Ελλάδα θαλάσσιος χώρος περισσότερος από εκείνον που δικαιούται.

Ο κ. Μπουσάτι σημειώνει πάντως ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν αντιτάσσεται «στη διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για την επίτευξη συμφωνίας ορισμού των χωρικών υδάτων».
«Αφετηρία επίλυσης, ωστόσο, για την επίτευξη της συμφωνίας θα είναι το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές μέσα από τις οποίες πέρασαν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες σε παρόμοιες περιπτώσεις. Δεν θέλουμε να πάρουμε κάτι που δεν μας ανήκει και δεν θέλουμε και την άλλη πλευρά, την Ελλάδα, να τη θέσουμε σε δυσμενή θέση», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας.