17 Νοεμβρίου 2013

ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΠΟΘΗΚΗ 'Μαγνήτης' το παλιό κοίτασμα για πετρελαϊκούς 'κολοσσούς'

Πόλος έλξης μεγάλων ξένων ενεργειακών εταιρειών και επενδύσεων της τάξης των 400 εκατ. ευρώ έχει γίνει ένα εξαντλημένο, παλιό, υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα.
'Μαγνήτης' το παλιό κοίτασμα για πετρελαϊκούς 'κολοσσούς'
Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός πως τέτοιοι γεωλογικοί ταμιευτήρες μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν ως υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου. Εν όψει των ραγδαίων εξελίξεων στις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της Μεσογείου (Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα), πετρελαϊκοί κολοσσοί «σκοτώνονται» για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων αλλά και τερματικών σταθμών φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», μεγάλες εταιρείες όπως η ENI, η Edison, η κοινοπραξία των εταιρειών του αγωγού TAP, η σημερινή διαχειρίστρια του παλιού κοιτάσματος Energean Oil μαζί με την ισραηλινή Ratio Oil έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση της αποθήκης. Πηγές θέλουν ότι και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Πιρς, στην προχθεσινή του συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, ζήτησε πληροφορίες για την υποθαλάσσια αποθήκη της Καβάλας.

Παραχώρηση
Με ενέργειες του Γ. Μανιάτη, κατόπιν και συνεννόησης με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, επισπεύδεται ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση με μακροχρόνια σύμβαση του «ταμιευτήρα». Το δικαίωμα εκμετάλλευσης το έχει η Energean Oil, που έχει και το «οικόπεδο» του Πρίνου. Αυτό λήγει τον Οκτώβριο του 2014. Το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξει μέχρι το τέλος του 2013 τον διεθνή διαγωνισμό ώστε με τη λήξη των δικαιωμάτων της Energean Oil να παραχωρηθεί.

'Μαγνήτης' το παλιό κοίτασμα για πετρελαϊκούς 'κολοσσούς'
Η αξιοποίηση της αποθήκης απαιτεί επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ, αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας και έχει ιδιαίτερη αξία εν όψει της έλευσης του αγωγού TAP, του αγωγού Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας αλλά και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας.Παγκοσμίως υπάρχουν 642 υπόγειες αποθήκες με δυνατότητα αποθήκευσης συνολικά 333 δισ. κυβικών μέτρων, ήτοι το 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Η Ρωσία με μόλις 24, αλλά υψηλότερης δυναμικότητας έχει το 20% του αποθηκευμένου φυσικού αερίου, οι ΗΠΑ έχουν 393 κατέχοντας το 1/3 του συνόλου και η Ε.Ε. έχει 126 υπόγειες αποθήκες ενεργούς δυναμικότητας 82,5 δισ. κυβικών μέτρων.

Η υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου βρίσκεται νότια της Καβάλας και είναι δίπλα στο «οικόπεδο» του Πρίνου, όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα του «Πρίνου», του «βόρειου Πρίνου» και του «Εψιλον». Η χωρητικότητα του «ταμιευτήρα» είναι κοντά στα 1 δισ. κ.μ. Είναι ικανός να καλύψει το 25% ετησίως των αναγκών της χώρας σε φυσικό αέριο. Για την ακρίβεια, αν σταματήσει για οποιονδήποτε λόγο η εισαγωγή αερίου από τον μεγάλο ελληνοβουλγαρικό αγωγό οι ποσότητες αρκούν για τέσσερις μήνες.Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας είχε ξεκινήσει το 1981. Μέχρι σήμερα έχει βγάλει 847 εκατ. κ.μ. από συνολικά αποθέματα 995 εκατ. κ.μ. Διασυνδέεται με υποθαλάσσιους αγωγούς με τα άλλα κοιτάσματα του Πρίνου αλλά και τις χερσαίες εγκαταστάσεις αποθήκευσης «Σίγμα» στην Καβάλα.http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//780642877F30646C5EDCD2039FD155E1.jpg




ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Γιάν. Μανιάτης-Επενδύσεις 400 εκ. ευρώ
Πριν από ενάμιση μήνα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και με τη συμμετοχή του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη, ελήφθη η απόφαση της επίσπευσης του διαγωνισμού παραχώρησης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μανιάτης είχε διαμαρτυρηθεί στον κ. Σαμαρά για την καθυστέρηση που παρατηρούσε στην αποκρατικοποίηση της αποθήκης. Ο υπουργός εξήγησε και στον πρωθυπουργό πως οι επενδύσεις που θα γίνουν είναι της τάξης των 300 με 400 εκ. ευρώ. Ο τελευταίος, σύμφωνα με πηγές, έδωσε εντολή στον κ. Εμίρη να προχωρήσει γρήγορα τον διαγωνισμό.

Ο κ. Μανιάτης δεν έμεινε μόνο εκεί. Λίγες μέρες μετά, γύρω στα μέσα του Οκτωβρίου, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα του εξήγησε το θέμα και αμέσως δόθηκε εντολή και για την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που επιταχύνει σχετικές διαδικασίες.Ο υπουργός έχει «τρέξει» τη συγκεκριμένη υπόθεση από το 2011 ως υφυπουργός, τότε, Ενέργειας. Είδε ότι τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της αποθήκης τα οποία έχει η Energean Oil στον Πρίνο λήγουν τον Οκτώβριο του 2014.Και με συζήτηση που προκάλεσε στη Βουλή πήρε την έγκριση ώστε η υπόγεια αποθήκη αερίου να μην πάει στον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, αλλά να δοθεί σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίησή του.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63919837