24 Οκτωβρίου 2013

Η Κύπρος συνέβαλε περισσότερο στα πακέτα διάσωσης από τη Γερμανία

Από την αρχή της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης το 2010 πολλοί Γερμανοί πολιτικοί παραπονιούνται ανά τακτά διαστήματα ότι δανείζουν χρήματα των φορολογουμένων τους για να υποστηρίξουν τις τέσσερις χώρες της Ευρωζώνης -Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο- οι οποίες έχουν ζητήσει επίσημη βοήθεια. Είναι αλήθεια ότι η Γερμανία έχει δώσει τις περισσότερες εγγυήσεις από κάθε άλλο εταίρο, αφού η βοήθεια κατανέμεται ανάλογα με το ΑΕΠ κάθε χώρας και η Γερμανία διαθέτει τη μεγαλύτερη οικονομία την Ευρωζώνη. Ωστόσο, αν η βοήθεια μετρηθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ, τότε οι Γερμανοί δεν είναι αυτοί που έχουν δώσει τα περισσότερα για την ενίσχυση των εταίρων τους.
Αντιθέτως, «ισοβαθμούν» στην έκτη θέση μαζί με τους Γάλλους και τους Σλοβάκους έχοντας δώσει εγγυήσεις ίσες με το 2,1% του ΑΕΠ τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών της Ε.Ε. το 2012. Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ το πρακτορείο Bloomberg, η Κύπρος ακόμη και όταν όδευε ολοταχώς προς την υπογραφή Μνημονίου και απειλούνταν με χρεοκοπία και έξωση από την Ευρωζώνη δάνειζε το 2,3% του ΑΕΠ της προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Σλοβενία, Μάλτα, Ισπανία, Ιταλία και Κύπρος έχουν δώσει περισσότερες εγγυήσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ τους, απ’ όσες έχει δώσει η Γερμανία και μάλιστα όλες αυτές οι χώρες δανείζουν τις τρεις μνημονιακές χώρες με επιτόκιο μικρότερο από αυτό που πληρώνουν οι ίδιες. Αντιθέτως, η Γερμανία καταφέρνει να δανείζεται με επιτόκιο μικρότερο από αυτό που δανείζει τις τέσσερις μνημονιακές χώρες. Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες που έχουν ζητήσει πλήρη βοήθεια (η Ισπανία έχει ζητήσει βοήθεια μόνο για τις τράπεζες) δεν είναι υποχρεωμένες να συμμετέχουν στα προγράμματα βοήθειας της Ευρωζώνης. «Αυτά τα στοιχεία αποτελούν σαφή υπενθύμιση ότι η Γερμανία έχει δώσει τα περισσότερα ως βοήθεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η μοναδική χώρα. Σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα έχουν πληρώσει το μερίδιό τους στη χρηματοπιστωτική αλληλεγγύη», σχολίασε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING Group. Σε ευρώ η Γερμανία έχει δώσει εγγυήσεις ύψους 56 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Γαλλία που έχει δώσει εγγυήσεις ύψους 42 δισ. ευρώ.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100039_23/10/2013_537605