24 Οκτωβρίου 2013

Πράσινο φως Ευρωβουλής για ένταξη Κύπρου στον Συνεταιρισμό


Εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένης Θεοχάρους με την οποία δίδεται στήριξη στα κράτη εκείνα που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις για ένταξη στο Πρόγραμμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ. Πλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνει επισήμως θέση υπέρ της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πρόγραμμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ.

Η θέση Θεοχάρους έχει ενσωματωθεί στην έκθεση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών, Γερμανού Ευρωβουλευτή Έλμαρ Μπροκ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ, ως συμβιβαστική τροπολογία (αρ. 324). Με βάση την εν λόγω τροπολογία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλωσορίζει και υποστηρίζει τις δεσμεύσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από επιπρόσθετα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων για να καταστεί κάποιο κράτος μέλος του Προγράμματος του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ, με στόχο να απαλειφθούν τα εμπόδια που υπάρχουν μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η τροπολογία Θεοχάρους αποτελεί δείκτη και βασική πλέον θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανάλογη τροπολογία περιλαμβάνεται σε έκθεση της Ελλαδίτισσας Ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά για την Εφαρμογή της Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας. Στην έκθεση αυτή καλωσορίζεται η πρόθεση της Κύπρου για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ και καλεί την Τουρκία να τηρήσει εποικοδομητική στάση.

Η κ. Θεοχάρους θεωρεί ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει πλέον στα χέρια της ισχυρά εργαλεία για να προωθήσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ ως κοινή θέση της ΕΕ. Διότι, όπως τονίζει αποτελεί πλέον τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τόσο η έκθεση Μπροκ όσο και η έκθεση Κοππά διατυπώνουν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί των συναφών με ζητήματα άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. Η κ. Θεοχάρους επισημαίνει ότι με την ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ θα τερματιστούν οι ισχυρισμοί περί του ότι το άλυτο Κυπριακό πρόβλημα προκαλεί εμπόδια στις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ και θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία πλήρη συμμετοχή στα ζητήματα Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής ακόμη και εκεί όπου δεν έχει σήμερα όπως είναι οι διαβαθμισμένες πληροφορίες ΝΑΤΟ - ΕΕ.