24 Οκτωβρίου 2013

Στα δύο η ΔΗΜΑΡ : Οι «σκληροί» φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και βάζουν στόχο τον Ευ.Βενιζέλο


DHMAR

Ανεβαίνουν οι τόνοι αντιπαράθεσης στη ΔΗΜΑΡ, με τους «σκληρούς» να εξετάζουν την ιδέα να συνταχθούν με την πρόταση Τσίπρα για Εξεταστική Επιτροπή κατά του Ευ. Βενιζέλου για τα υποβρύχια, παρά τις αντιδράσεις των «Κεντροαριστερών» του κόμματος.


Αναστάτωση προκαλεί στη ΔΗΜΑΡ η απουσία ισχυρής κεντρικής καθοδήγησης περί τις εξελίξεις, με συνέπεια να μορφοποιούνται δύο τάσεις: «Οι σκληροί» που επιθυμούν προσέγγιση με τους παλαιούς «συντρόφους» του ΣΥΡΙΖΑ (και ελέγχουν τα κεντρικά όργανα και τις δημόσιες τοποθετήσεις του κόμματος) και οι θιασώτες  του «Δημοκρατικού Σοσιαλισμού» που βλέπουν θετικά τον διάλογο που επιχειρεί να ανοίξει η Πρωτοβουλία των «58» για τη συσπείρωση της Κεντροαριστεράς.

Είναι χαρακτηριστική η ρητορική που αναπτύσσει η ΔΗΜΑΡ μετά την αποχώρησή της από την τρικομματική κυβέρνηση. Τόσο ο πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης, όσο και τα ηγετικά στελέχη της Θόδωρος Μαργαρίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης  χαρακτηρίζουν, όλο και πιο συχνά, ως «αντιλαϊκή» την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, αναβαθμίζοντας τη ρητορική τους στο επίπεδο της πολεμικής.  Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η ΔΗΜΑΡ υποστήριξε πως οι ενέργειες της κυβέρνησης χαρακτηρίζονται από «αυθαιρεσία» και «αυταρχισμό».

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, υποστηρίζουν πως στον σκληρό πυρήνα της ενισχύεται η ιδέα ενός άτυπου διαλόγου με τους «παλιούς συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ» μέσω της συμπόρευσης σε μια σειρά κρίσιμες αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση.

Ισχυρές φωνές κοντά στον Φώτη Κουβέλη θεωρούν πως η υπόθεση της συζήτησης για την Κεντροαριστερά και η αποδοχή της από τον Ευ. Βενιζέλο, τον Κ. Σημίτη και τις σημαντικότερες ανεξάρτητες κινήσεις πολιτών αποδυναμώνει την προοπτική ενός  ανάλογου εγχειρήματος της ΔΗΜΑΡ. Εισηγούνται λοιπόν όξυνση της στάσης του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση και στοχοποίηση  προσωπικά του Ευ. Βενιζέλου, ώστε να δημιουργηθούν ρήγματα τόσο στον χώρο της κυβέρνησης , όσο και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, οι ίδιοι κύκλοι πιέζουν την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ να συνταχθεί με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για Εξεταστική Επιτροπή κατά του Ευ. Βενιζέλου για το θέμα των υποβρυχίων, θεωρώντας ότι μια τέτοια συμπόρευση θα προκαλέσει πολλαπλές αναταράξει σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, θα ενισχύσει το αντιπολιτευτικό στίγμα  της ΔΗΜΑΡ και θα  ανοίξει διαύλους επικοινωνίας  με τους παλιούς ομογάλακτους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «Κεντροαριστερή» αντιπολίτευση
Με τη στρατηγική αυτή διαφωνούν πολλοί στη ΔΗΜΑΡ, ενώ αρκετοί τηρούν στάση αναμονής και σκεπτικισμού. Θεωρούν ότι οι αιτιάσεις  περί «αντιλαϊκής πολιτικής» της κυβέρνησης αντιμετωπίζονται ως «φωτοβολίδες σκοπιμότητας» από τους αριστερούς πολίτες , αφού το σύνολο σχεδόν των μέτρων που χαρακτηρίζονται «αντιλαϊκά» ελήφθησαν με τη συμμετοχή και έγκριση της ΔΗΜΑΡ.

Όσοι χαρακτηρίζουν εαυτούς  «Προοδευτικούς Δημοκράτες» και «Δημοκράτες Σοσιαλιστές» αποκηρύσσουν τις «παλαιοκομμουνιστικές» -όπως τις χαρακτηρίζουν- λογικές που εγκατέλειψαν στο ΣΥΡΙΖΑ όταν ίδρυσαν τη ΔΗΜΑΡ. Βλέπουν θετικά πρωτοβουλίες ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, όπως αυτή των «58», στην οποία άλλωστε συμμετέχουν δύο μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ, οι Στ. Λιβαδάς και Γερ. Γεωργάτος και μια πλειάδα μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Η τάση αυτή αναμένεται να αντιδράσει έντονα στην περίπτωση που το κόμμα αποφασίσει να συμπλεύσει με το ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής , με απρόβλεπτες συνέπειες. Όπως και να έχουν οι εξελίξεις, οι ζυμώσεις στη ΔΗΜΑΡ παρακολουθούνται με ενδιαφέρον  τόσο από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ
http://7imeres.gr/