31 Οκτωβρίου 2013

Ανοίγουν «μέτωπα» χωρίς λύσεις...

Η κυβέρνηση «άπλωσε πολύ τον τραχανά». Αντί να κλείνει μέτωπα, ανοίγει κι αυτά που θεωρούνταν ότι είχαν κλείσει. Δημιουργεί, δε, μια μεγάλη πολιτική σύγχυση, καθώς τη στιγμή που σηκώνει «αντιτροϊκανή σημαία», υλοποιεί και μονιμοποιεί λ.χ. μια καταστροφική πολιτική άδικης υπερφορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, που ισοπεδώνει κυριολεκτικά την ήδη διαλυμένη οικονομικά, εκτεταμένη «μεσαία τάξη» της χώρας. Ετσι η νεόκοπη «αντιμνημονιακή» ρητορεία της κυβέρνησης συγκρούεται με την πραγματικότητα που βιώνει ο κόσμος.

Το παράδοξο είναι ότι η «υπερφορολόγηση» ούτε «νεοφιλελεύθερη συνταγή» είναι, αλλά ούτε και «κοινωνικής αναδιανομής» με τον τρόπο που υλοποιείται. Είναι ένας παράλογος τρόπος αύξησης των κρατικών εσόδων, που δεν υπόκειται σε κανένα συνεκτικό σχέδιο ισόρροπης ανάπτυξης της χώρας. Κι αυτό είναι -πέρα από οποιεσδήποτε ιδεολογικοπολιτικές απόψεις- καταστροφικό. Το ίδιο περίπου κάνει και με τη δημόσια διοίκηση. Την απορρυθμίζει χωρίς να την ανασυγκροτεί σε μια λογικά μικρότερη και λιγότερο δαπανηρή βάση.
Δυστυχώς έχουμε σοβαρή έκπτωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο. Ομως ενώ απουσιάζει το σχέδιο ανασυγκρότησης περισσεύει η εύκολη διάθεση «απορρύθμισης» των πάντων... Αυτό βέβαια δεν είναι μεταρρύθμιση. Είναι ένα ατάκτως ερριμμένο «μείγμα» αλλού «νεοφιλελεύθερων συνταγών» (εργασιακά, μισθολογικά κ.λπ.) και αλλού «κρατικίστικων» (υπερφορολόγηση κ.λπ.). Ολα αυτά μαζί δημιουργούν σύγχυση και αναταραχή και στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα (Κοινοβουλευτικές Ομάδες).
Δεν μπορεί να λες «θέλω να αντιμετωπίσω την ανεργία» και από την άλλη να «διευκολύνεις τις μαζικές απολύσεις». Να λες «όχι άλλα οριζόντια μέτρα σε μισθούς και συντάξεις» και να 'χεις μια απίθανη «τρύπα» στο Ασφαλιστικό, που σου επιβάλλει την αναθεώρησή του προς τα κάτω. Με τόσες «τρύπες», από τα «προαπαιτούμενα» που δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό και τα «μέτρα» που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει λάθη ουσίας και τακτικής.
Ανοίγοντας όλα τα θέματα και με τον τρόπο που τα ανοίγει υπάρχει κίνδυνος να «κάψει» το χαρτί του πρωτογενούς πλεονάσματος ξοδεύοντας απερίσκεπτα το σχετικό διαπραγματευτικό «κεφάλαιο»...
panpan@pegasus.gr-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ