31 Οκτωβρίου 2013

Η Τουρκία γίνεται πυρηνική δύναμη Πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας θα δημιουργηθεί στην Σινώπη

Του Νίκου Στέλγια Μπορεί την Τρίτη τα μάτια της διεθνής κοινότητας και των διεθνών μέσων ενημέρωσης να ήταν στραμμένα στο περίφημο «Marmaray», το οποίο ενώνει πλέον υποθαλάσσια την Ευρώπη με την Ασία, ωστόσο, μια άλλη σημαντική εξέλιξη, η οποία έλαβε χώρα την Τρίτη στην Τουρκία, έρχεται να αφήσει το στίγμα της στην νέα περίοδο της περιοχής μας.Στα πλαίσια της εναρκτήριας τελετής του «Marmaray», ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν υπέγραψε στην Κωνσταντινούπολη με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπεϊ μια πολύ σημαντική συμφωνία. Σύμφωνα με την νέα συμφωνία, η Τουρκία ενώνει τις δυνάμεις της με την Ιαπωνία για την δημιουργία του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα παράλια του Πόντου.


Το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας θα δημιουργηθεί στην Σινώπη. Οι κάτοικοι της Σιώπης καθώς και διάφορες περιβαλλοντολογικές οργανώσεις εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τις περιβαλλοντολογικές συνέπειες του νέου εγχειρήματος της Άγκυρας. Κατά την άποψη τους, η νέα πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης φέρνει την Ανατολία αντιμέτωπη με μεγάλους κινδύνους.

Στα πλαίσια της τελετής της υπογραφής της νέας συμφωνίας, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν επιχείρησε να «απαντήσει» στις ανησυχίες των κατοίκων της Σινώπης. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος 100%. Ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί έστω και μια φορά σε ένα εκατομμύριο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρωθυπουργός. 

Η τουρκική κυβέρνηση, εκτός από την Ιαπωνία, έχει έρθει σε συνεννόηση και με την Ρωσία για την δημιουργία ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου σε απόσταση αναπνοής από τα παράλια της Κύπρου. Συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση προβλέπει την δημιουργία ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στα περίχωρα της Μερσίνης.

Δυσάρεστη έκπληξη στο «Marmaray»

Το πρωί της Τετάρτης, στο σύστημα «Marmaray» σημειώθηκε ηλεκτρική βλάβη. Τις πρώτες πρωινές ώρες, το νέο υποθαλάσσιο σύστημα υποχρεώθηκε να διακόψει την λειτουργία του. Οι επιβάτες αποβιβάστηκαν από τους συρμούς και αναγκάστηκαν να διανύσουν την διαδρομή κάτω από τον Βόσπορο με τα πόδια. Σύμφωνα με την τουρκική εταιρία η βλάβη οφειλόταν στην διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Το ηλεκτρικό ρεύμα αποκαταστάθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και έτσι ξεκίνησαν εκ νέου τα δρομολόγια.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη