31 Οκτωβρίου 2013

Τέλος εποχής

Υπάρχει παράπλευρο όφελος για τον Ομπάμα από τη βροχή αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις χωρίς σύνορα της υπηρεσίας NSA;
http://www.naftemporiki.gr/fu/t/723186/320/178/0x00000000007fe32d/2/megales-posotites-prosopikon-metadedomenon-pareixan-ispanoi-stous-amerikanous.jpgΚατ' αρχας ας σημειώσουμε ότι το όποιο κόστος είναι χαμηλό και διαχειρίσιμο: Στο εσωτερικό των ΗΠΑ ο πρόεδρος είναι στον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας του και δεν υπολογίζει κόστος επανεκλογής, ενώ δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει για το αυταπόδεικτο, ότι διαχειρίζεται έναν μηχανισμό που γιγαντώθηκε και έγινε ανεξέλεγκτος κυρίως στην οκταετία Μπους. Στο εξωτερικό είναι θέμα χρόνου πότε θα κατασιγάσει η θύελλα αντιδράσεων, καθώς η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και η μάχη υπέρ της εθνικής κυριαρχίας είναι ουρανόπεμπτο δώρο αλλαγής της ατζέντας της επικαιρότητας από τον Ολάντ στη Γαλλία μέχρι τη Ρουσέφ στη Βραζιλία.

Το πιο σημαντικό είναι ότι εκ των πραγμάτων στις ΗΠΑ τερματίζεται όχι βέβαια η πρακτική των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, αλλά η μετά την 11η/9/2012 περίοδος ανεξέλεγκτης δράσης τους απέναντι κυρίως στην εκτελεστική εξουσία.

Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους είχε κλείσει μία άλλη εποχή που είχε ως αφετηρία το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ: Οι υπηρεσίες παρακολούθησης και ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών είδαν να τίθενται κάποιο πλαίσιο, κάποιοι κανόνες του παιχνιδιού που δυσκόλευαν την εκδήλωση της κλασικής, όχι μοιραίας χειραφέτησης - αυτονόμησης των Μυστικών Υπηρεσιών και των Υπηρεσιών Πληροφοριών. που γίνονται άτυπος, αλλά βαρύνων πόλος εξουσίας.
 
Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας είχε άδοξο τέλος τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν και συνεπώς οι πρακτικές που είχαν ως νομιμοποιητικό άλλοθι την εμπόλεμη κατάσταση της Ουάσιγκτον θα συνεχιστούν μεν, αλλά σε κάποιο πλαίσιο.
 
Την άνοιξη του 1960 η κατασκοπευτική πτήση του αμερικανικού σκάφους με πιλότο τον Πάουερς, που διεκόπη από τα πυρά της σοβιετικής αεράμυνας, είχε σαν αποτέλεσμα τη ματαίωση διάσκεψης κορυφής. Μπορούμε να φανταστούμε σήμερα τι θα συμβεί αν δημοσιοποιηθούν παρακολουθήσεις του Λαβρόφ ενώ διαπραγματεύεται με τον Κέρι ή ακόμη και υποκλοπή των επικοινωνιών της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν στις συνομιλίες για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της χώρας;
Πρόκειται για μια προσαρμογή του Μεγάλου Αδελφού στη νέα πραγματικότητα που θα ερχόταν, αλλά επιταχύνθηκε χάρη στον Σνόουντεν.
kapopoulos@pegasus.gr-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ