31 Οκτωβρίου 2013

ΑΚΡΑΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ... ΘΥΛΑΚΟΙ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ

Το πόρισμα για ΕΛ.ΑΣ: 118 αστυνομικοί εμπλέκονται σε περιστατικά βίας στο κέντρο της Αθήνας

Ο επικεφαλής των Εσωτερικών Υποθέσεων, Π. Στάθης Για... αυξημένο αριθμό περιστατικών ακραίας συμπεριφοράς αστυνομικών κι όχι για θυλάκους Χρυσαυγιτών στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο το πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων. Το πόρισμα επιχειρεί να «ισορροπήσει» μεταξύ των σοβαρών καταγγελιών για πυρήνες της εγκληματικής οργάνωσης και της προσπάθειας να μη «χτυπηθεί» η Αστυνομία, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Ωστόσο, τα συμπεράσματα «βγάζουν λάδι» πολλούς αστυνομικούς, οι οποίοι είτε είχαν σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή είτε έκαναν τα «στραβά μάτια» σε έκνομες ενέργειες.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής τη Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, Π. Στάθης: «Από τα στοιχεία που αξιολογήθηκαν και παρουσιάζονται στην Έκθεση, δεν διαπιστώνονται συγκροτημένες ομάδες εν ενεργεία αστυνομικών, που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό και να τελούν μεταξύ τους σε τέτοια σχέση ώστε να αισθάνονται έναντι αλλήλων, ως ενιαία μονάδα. Δεν συγκροτούνται "πυρήνες" ή (αδιαφανείς) "φράξιες" ή παρασυνταγματικοί πόλοι στην Ελληνική Αστυνομία, που στο σύνολό της αποτελεί πυλώνα της δημοκρατικής τάξης... Αντίθετα ορθώς επισημαίνονται: ότι η στάση και η συμπεριφορά "αστυνομικών οργάνων", ("αδράνεια και απροθυμία"), "μειωμένα αντανακλαστικά" επί μέρους αστυνομικών υπηρεσιών και καθυστέρηση της πειθαρχικής διερεύνησης των καταγγελιών, δίνει την εντύπωση ανοχής ή συγκάλυψης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν πολλά περιστατικά ακραίας και βίαιης αστυνομικής συμπεριφοράς σε περιοχές όπως εκείνες του Αγίου Παντελεήμονα, των Αμπελοκήπων, της Κυψέλης, της Ομόνοιας και της Ακρόπολης. Τα περισσότερα από τα κρούσματα ακραίας συμπεριφοράς καταγράφηκαν στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, στη Διεύθυνση Αμεσης Δράσης (όπου ανήκουν οι ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ), στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (όπου ανήκουν τα ΜΑΤ).Σύμφωνα με ανάλυση των 142 περιστατικών ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς, η Αττική συγκεντρώνει ποσοστό (83%).

Ερευνες
Εγιναν αιφνιδιαστικές έρευνες σε 104 Αστυνομικές Υπηρεσίες της Αττικής και της Περιφέρειας, ειδικότερα του ιστορικού κέντρου των Αθηνών, της Δυτικής Αττικής και της περιοχής του Πειραιά, όπου παρατηρείται αυξημένη εμπλοκή αστυνομικών σε περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς και ελέγχθηκαν 319 αστυνομικοί, 2 λιμενικοί και 12 ιδιώτες. Συνολικά 118 αστυνομικοί εμπλέκονται σε υποθέσεις ακραίας συμπεριφοράς. Σε 22 περιπτώσεις εφαρμόσθηκε η διαδικασία Αυτοφώρου και συνελήφθησαν, για διάφορα ποινικά αδικήματα - κυρίως για παραβάσεις της περί όπλων, περί λαθρεμπορίας, περί πνευματικής ιδιοκτησίας και ναρκωτικών νομοθεσίας, αλλά και περί την Υπηρεσία Αδικημάτων, συνολικά 15 αστυνομικοί, 1 λιμενικός και 6 ιδιώτες. Από τους συλληφθέντες αστυνομικούς, οι 10 είχαν άμεση ή έμμεση διασύνδεση και με εγκληματικές δράσεις της Χ.Α.

Πραγματοποιήθηκαν 79 έρευνες σε κατοικίες, οχήματα, σκάφη και γραφεία του ανωτέρω κόμματος, κατά τις οποίες κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων, εξαρτημάτων οπλισμού και πυρομαχικών (πυροβόλα όπλα - κυνηγετικά όπλα - αεροβόλα - πιστόλια. Σε 9 περιπτώσεις κατασχέθηκαν είδη ένδυσης, στρατιωτικός εξοπλισμός, είδη στρατιωτικού ιματισμού, σύμβολα και έντυπο υλικό που παρέπεμπαν στη Χρυσή Αυγή ή ήταν ναζιστικής ιδεολογικής προσέγγισης.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113139640