31 Οκτωβρίου 2013

Η Τουρκία καθυστερεί τα οικονομικά κονδύλια στους Τ/κ Νέα κρίση στις σχέσεις Άγκυρας-Τουρκοκυπρίων


http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201310/152470/images/det_giorgantzoglou3.jpg
Του Νίκου ΣτέλγιαΤις τελευταίες ημέρες, μια νέα κρίση έρχεται να αφήσει την σκιά της στις σχέσεις Άγκυρας – Τουρκοκυπρίων. Η τουρκική κυβέρνηση καθυστερεί την μεταφορά οικονομικών κονδυλίων στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν διαθέτει τους κατάλληλους οικονομικούς πόρους για την πληρωμή των μισθών των «δημόσιων υπαλλήλων».Η κρίση ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας πριν από λίγες ημέρες, όταν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την πληροφορία ότι η νέα «κυβέρνηση» πλέον αδυνατεί να πληρώσει τους μισθούς των «δημοσίων υπαλλήλων». Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα, τον περασμένο μήνα, η Άγκυρα περιόρισε την μεταφορά οικονομικών κονδυλίων από την Τουρκία προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία άφησε σε πολύ δύσκολη θέση την «κυβέρνηση συνεργασίας».
Ο «Πρωθυπουργός» Οζκάν Γιοργκαντίζογλου επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να διαβεβαιώσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι η «κυβέρνηση» καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Οι «κυβερνητικοί» κύκλοι εμφανίζονται σίγουροι ότι το όλο ζήτημα θα διευθετηθεί τις επόμενες ώρες. Κατά την άποψη τους, η «κυβέρνηση» θα βρει μια λύση για την πληρωμή των μισθών. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι ο «Πρέσβης» της Τουρκίας, Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσά έχει διαφορετική άποψη. Χθες, μιλώντας στα πλαίσια ενός συνεδρίου, ο κ. Ακτσά έβαλλε κατά των Τουρκοκύπριων πολιτικών και της νέας «κυβέρνησης συνεργασίας». Για μια ακόμη φορά, ο κ. Ακτσά δήλωσε ότι η κυβέρνηση του αδυνατεί να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους οι Τουρκοκύπριοι αναμένουν όλες τις οικονομικές πρωτοβουλίες και στρατηγικές από την Άγκυρα.
Οι νέες δηλώσεις του κ. Ακτσά έχουν προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στους κόλπους της τ/κ κοινότητας. Για μια ακόμη φορά, η τ/κ κοινότητα συζητά το μέλλον των σχέσεων της με την Άγκυρα. Μέσα στα πλαίσια της συγκεκριμένης συζήτησης, οι Τουρκοκύπριοι συζητούν και το τουρκικό σχέδιο για την μεταφορά νερού από την Ανατολία στην νήσο. Σύμφωνα με μια μερίδα της κοινότητας, με το συγκεκριμένο σχέδιο, η Τουρκία έρχεται να εντατικοποιήσει την εξάρτηση των Τουρκοκύπριων από την Άγκυρα.