31 Οκτωβρίου 2013

Ένταση στις σχέσεις Μόσχας – Άγκυρας Αφορμή η προσέγγιση τουρκικού εναέριου χώρου από μαχητικά αεροπλάνα Ρωσικής Ομοσπονδίας /Του Νίκου Στέλγια


http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201310/152250/images/det_russiamaxitika.jpgΤα τελευταία εικοσιτετράωρα στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας παρατηρείται ένταση. Αφορμή για την ένταση αποτελεί η προσέγγιση του τουρκικού εναέριου χώρου από μαχητικά αεροπλάνα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.Από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, το επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων φέρνει στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας μια σοβαρή πληροφορία.Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό, στα μέσα και στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, δυο αεροπλάνα των Ένοπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής από τον τουρκικό εναέριο χώρο.


Σύμφωνα με το επιτελείο του τουρκικού στρατού, οι εν λόγω πτήσεις έλαβαν χώρα στα παράλια ου Πόντου. Τα ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα πέταξαν σε απόσταση αναπνοής από τον τουρκικό εναέριο χώρο από τα σύνορα Τουρκίας – Γεωργίας. Ακολούθησαν παράλληλη πορεία με τα παράλια του Πόντου και απομακρύνθηκαν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας.

Απογειώθηκαν τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα για αναχαίτισηΟ τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι και στις δυο περιπτώσεις, τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα απογειώθηκαν από τις βάσεις τους στην Ανατολία και «συνόδευσαν» τα ρωσικά αεροπλάνα. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα τουρκικά μαχητικά υποχρέωσαν τα ρωσικά αεροπλάνα να απομακρυνθούν από τα περίχωρα του τουρκικού εναέριου χώρου.

Τι λέει η Άγκυρα;Ποια είναι η στάση και η αντίδραση της Άγκυρας απέναντι στην νέα εξέλιξη; Οι πρώτες πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά καταβάλλει προσπάθειες για να διατηρήσει χαμηλούς τους τόνους στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Η τουρκική κυβέρνηση αποφεύγει να πραγματοποιήσει επίσημη τοποθέτηση επί του ζητήματος. Οι κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης ισχυρίζονται ότι πρόκειται για δυο «μεμονωμένα συμβάντα». Την ίδια στιγμή υπενθυμίζουν ότι την επόμενη περίοδο, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Μόσχα.

Η κρίση της Συρίας στο προσκήνιο της νέας εξέλιξης;Διάφοροι προσεκτικοί Τούρκοι αναλυτές επισημάνουν ότι στο προσκήνιο της νέας έντασης βρίσκεται η κρίση της Συρίας. Σύμφωνα με την άποψη τους, η Μόσχα ασκεί κριτική στην Άγκυρα σχετικά με την στάση της στην κρίση της Συρίας. Επιθυμώντας να εξωτερικεύσει τον προβληματισμό της, η Μόσχα πλέον επιλέγει να στείλει τα μαχητικά της στα παράλια του Πόντου.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη