31 Οκτωβρίου 2013

Αυξάνεται ο στρατηγικός ρόλος της Κύπρου και τα προβλήματα, δηλώνει ο Έρογλου

Αυξάνεται η στρατηγική σημασία της Κύπρου κάθε μέρα, δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο αυξάνονται και οι δυσκολίες.


Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας σε διεθνές συμπόσιο του «ευρωπαϊκού πανεπιστημίου» της Λεύκας με θέμα «Νεοφιλελεύθερος μετασχηματισμός: διαστάσεις και συνέπειες», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφέρθηκε και στο φυσικό αέριο υποστήριζοντας ότι λόγω του λανθασμένου – όπως είπε – τρόπου χειρισμού του θέματος από την ε/κ πλευρά, αντί να έχει καταλυτικό ρόλο στην λύση, έχει κάνει τα πράγματα πιο πολύπλοκα.


«Πριν πέντε χρόνια ένα τέτοιο θέμα δεν ήταν υπαρκτό. Αλλά σήμερα έχει γίνει θέμα συζήτησης το πώς θα διαμοιραστούν αυτές οι πηγές. Σε αυτό το θέμα προς συζήτηση, εκτός από την δική τους πλευρά, μετέχουν και πολλές άλλες χώρες, κάτι  που κάνει τα πράγματα ολοένα και περισσότερο περίπλοκα».

Σε ένα τέτοιο σημαντικό συμπόσιο θα ήθελα να το πω άλλη μια φορά, είπε. «Είμαστε ειρηνιστές. Είμαστε υπέρ μιας συμφωνίας βασισμένης στις πραγματικότητες στο νησί», ανέφερε. Οι Τ/κ, είπε, θέλουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα δημιουργηθεί από δύο συνιστώντα κρατίδια στη βάση της πολιτικής ισότητας, με τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας. «Σε ποιον προκαλεί αυτό ζημια;», διερωτήθηκε.

Επανέλαβε τη θέση του ότι η τ/κ πλευρά έχει διαχρονικά στηρίξει τις προτάσεις για λύση και από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους – είπε – έχουν κρατήσει ανοικτές τις πόρτες για μια συμφωνία «με τους Ε/κ γείτονές μας». Έκανε μάλιστα αναφορά σε φερόμενες δηλώσεις του πρώην Υπουργού Νίκου Ρολάνδη ότι η ε/κ πλευρά από το 1974 και μετά απέρριψε τη λύση επτά φορές. Κάποια μέλη των ΗΕ και μέλη της ΕΕ, συνέχισε, στηρίζουν τη στάση της ε/κ πλευράς προς δικό τους όφελος και γι’ αυτό το λόγο το Κυπριακό δεν μπόρεσε να λυθεί. «Δεν είναι επειδή εμείς είμαστε άδικοι ή δεν θέλουμε μια συμφωνία. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε σημείο συμφωνίας, δεν μπορέσαμε καν να συμφωνήσουμε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε και για αυτό δεν φταίμε εμείς», είπε.

Στο θέμα των υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τον κ. Έρογλου, παρά τη θετική προσέγγιση από την τ/κ πλευρά και την Τουρκία, δεν έγινε τίποτε. «Λέμε να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε, πάλι τίποτα δεν γίνεται. Λέμε ας συζητήσουμε και να τελειώσουμε με όλα τα θέματα μέχρι το τέλος του χρόνου και όταν έρθει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων να το συζητήσουμε μαζί με την Τουρκία, την Ελλάδα και την Βρετανία, και πάλι τίποτε δεν γίνεται».

Τον Μάρτιο του 2014, το Κυπριακό, είπε,  συμπληρώνει 50 χρόνια, σύμφωνα και με την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 1964, όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι η τ/κ πλευρά θέλει να υπάρξει μια κατάληξη στο θέμα και να γίνει η Κύπρος παράδειγμα στην περιοχή, αλλά αυτό δεν γίνεται αποδεκτό (από την ε/κ πλευρά). Αυτό, ισχυρίστηκε, πηγάζει από την έλλειψη βούλησης της ε/κ πλευράς για λύση.

Πηγή: onlycy.com