05 Οκτωβρίου 2013

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας

Κοινές συνεδριάσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και την κατάρτιση μιας συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των χωρών, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι και της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Μιλήσαμε για τις προετοιμασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς και προβλέπει κοινές συνεδριάσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Αυτό δείχνει τη σημασία που αποδίδουμε" δηλωσε ο Τούρκος υπουργός κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλβανό ομολογό του στα Τίρανα.


Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η φιλία μεταξύ των δύο χωρών είναι σταθερή και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται ακόμη περισσότερο στο μέλλον. "Η Αλβανία βρίσκετε σε συνεχή μεταμόρφωση, όλα αλλάζουν και αυτό ευχόμαστε να συνεχίσει... Η Αλβανία θα στηρίζεται πάντα από την Τουρκία ώστε να διαδραματίσει έναν πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και τον κόσμο" είπε ο Τούρκος υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Αλβανος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ερντογάν για την υλοποίηση του αγωγού TAP. Ο κ. Μπουσάτι ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Αλβανίας, να υπάρξει τροφοδοσία και του Κοσόβου μέσων του αγωγού αυτού.
http://www.nooz.gr/world/sumfonia-sunergasias-metaksi-alvanias-kai-tourkias

Τουρκική πολιτική

Από το Ντουμπρόβνικ, όπου διεξάγεται ένα παγκόσμιο συνέδριο με θέμα την ενέργεια, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, έστειλε αυτή τη φορά το μήνυμά του στις Βρυξέλλες.«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ελπίζουμε πως κάποια στιγμή θα καταλάβουν πως ο δρόμος για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης περνά μέσα από την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.», είπε.Η Τουρκία άλλωστε γνωρίζει καλά τι σημαίνει έλεγχος πλουτοπαραγωγικών πηγών και φυσικών πόρων, καθώς η ίδια ορίζει, ελέγχοντας τη ροή των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, τη ζωή τόσων ανθρώπων στη Μέση Ανατολή.Υποθέτω πως όταν θα ξεκινήσει να ρέει μέσω Τουρκίας το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, η Αγκυρα θα θέσει εκ νέου ζήτημα πλήρους ένταξης της στην Ε.Ε.