05 Οκτωβρίου 2013

Περί στρατηγικής και αμυντικής βιομηχανίας: Η περίπτωση της Τουρκίας και της Ελλάδας!

http://www.tasam.org/Files/Images/Manset/turkiye_2023_uluslararasi_nukleer_teknoloji_transferi_kongresi_sonuc_raporu_ve_bildirgesi_2012_5_10_7219a5e4-465d-4fe4-a418-0a665be53cda.png

Αν οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την Τουρκία και αν η Ελλάδα δεν αλλάξει, σε λίγα χρόνια θα γίνουμε οθωμανική επαρχία!!!

Υπάρχει ένα παρασκήνιο σε όλα αυτά που ξεκινά το 1983 με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Οζάλ  Μέχρι τότε το μεγαλύτερο τμήμα του τραπεζικού τομέα αλλά και της βιομηχανικής παραγωγής ήταν ιδιοκτησία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, με τους περισσότερους μάνατζερ να είναι απόστρατοι στρατηγοί. Ο Οζάλ απελευθέρωσε την Οικονομία, επέτρεψε τη διαμόρφωση μιας δυναμικής μεσαίας και ανώτερης μεσαίας τάξη,ς η οποία όταν ανδρώθηκε ζήτησε την κατάργηση των στεγανών της εξουσίας, την κατάργηση των προνομίων της κεμαλικής νομενκλατούρας δηλαδή στόχευε στον  όμιλο ΟΥΑΚ.

Ο όμιλος αυτός ιδρύθηκε το 1961 από Τούρκους αξιωματικούς με την μορφή συνταξιοδοτικού Ταμείου αλλά με τα χρόνια απλώθηκε στο σύνολο της τουρκικής οικονομίας, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι πρωταγωνιστής στον τουρκικό ιδιωτικό τομέα με ενεργητικά στοιχεία που ξεπερνούν τα 18 δισεκατ. ευρώ.Ο όμιλος ΟΥΑΚ συμμετέχει και στις σημαντικότερες ξένες επενδύσεις στην Τουρκία, με χαρακτηριστικότερη αυτή της γαλλικής βιομηχανίας αυτοκινήτων Ρενώ. «Χωρίς συμμετοχή ή παρέμβαση του ΟΥΑΚ, δύσκολα μπορεί να προχωρήσει μια άμεση ξένη επένδυση στην Τουρκία», αναφέρει  στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Moody’s θεωρεί τον όμιλο ως έναν από τους κορυφαίους στυλοβάτες της τουρκικής οικονομίας.

Τούτο σημαίνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν μπορεί παρά να διατηρεί καλές σχέσεις με αυτή την οικονομική οντότητα, η οποία φυσικό είναι να έχει ισχυρές διασυνδέσεις και με το πολυεθνικό κεφάλαιο.

Το ισλαμικό κατεστημένο δεν προσπαθεί και αυτό να δημιουργήσει ανάλογες οικονομικές αρθρώσεις.Το Κρατικό επενδυτικό Ταμείο από το 2009 έχει βάλει πόδι στην Αφρική όπου πραγματοποιεί επενδύσεις στην διακίνηση πρώτων υλών. Επίσης, το Ταμείο αυτό προσπαθεί να διεισδύσει και στις τουρκόφωνες χώρες της Κεντρικής Ασίας, αλλά με λιγότερη επιτυχία από ό,τι στην Αφρική. 

Προσέξτε όμως τι βοήθησε το Ταμείο αυτό στην άνδρωση του η  εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων στην Τουρκία, οι οποίες σωρευτικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια αντιπροσωπεύουν πάνω από 60 δισεκατ. ευρώ και για την επταετία 2005-2012 φθάνουν τα 116 δισεκατ. ευρώ.

Το πως και γιατί υπήρξε τέτοια εισροή επενδύσεων είναι το κλειδί της ιστορίας.Σημειώστε επίσης κάτι ακόμα ότι οι επενδύσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία ελάχιστα ελέγχονται από το κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο.

Κατά συνέπεια δεν μιλάμε για στρατηγική του τουρκικού κράτους αλλά για συγκεκριμένη πολιτική των ισλαμιστών υποβοηθούμενη απο την Μουσουλμανική Αδελφότητα Κατα συνέπεια η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας ερμηνεύεται σε αυτή την βάση.Το λογισμικό που χρησιμοποιείται αλήθεια είναι Δυτικής Προέλευσης;Κατά συνέπεια δεν υπάρχει θαρραλέα στάση των τουρκικών κυβερνήσεων απέναντι στις ΝΑΤΟϊκές και αμερικανικές ενστάσεις σε ενοχλητικές επιλογές, όπως αυτή του FD-2000.Η Τουρκία ακολουθεί το Παράδειγμα της Κίνας η οποία αγοράζει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό τον αποκωδικοποιεί παράγει κινεζικά προϊόντα και τα εμπορεύεται. Επέλεξε το συγκεκριμένο σύστημα για τον Λόγο της ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ο Αρθρογράφος τα γνωρίζει άριστα όλα αυτά.Οι Υπόλοιποι ως φαίνεται απο τα σχόλια σας όχι.Να Μήν βιάζεστε λοιπόν να σχολιάζεται άρθρα του επιπέδου αυτού.Πιστεύω τώρα να καταλάβετε το  πόσο απέχουν τα όσα καταθέσετε