02 Σεπτεμβρίου 2013

Μαριχουάνα το κύριο εξαγώγιμο προϊόν της Αλβανίας

http://2.bp.blogspot.com/_wkeRORt31cU/TOayRNtR7MI/AAAAAAAAAa8/_M51qzHuuTc/s1600/Hashish.jpeg
Στις 23 Αυγούστου, η Αλβανική αστυνομία κατάσχε έναν τόνο κάνναβης που είχε προορισμό την Ιταλία, ένα γεγονός που έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στην Αλβανία, μια χώρα που κάθε μέρα γίνεται και περισσότερο σημαντική ως προμηθευτής μαριχουάνας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Αλβανικής αστυνομίας, Laura Totraku, κατά την διάρκεια ελέγχου ρουτίνας της συνοριακής αστυνομίας στην περιοχή της Vlora, μαζί με Ιταλούς αξιωματούχους στην χερσόνησο Karaburun, έπεσαν επάνω στην κάνναβη, που ήταν πακεταρισμένη σε 38 ταξιδιωτικές τσάντες, σε αναμονή να περάσουν λαθραία στην Ιταλία.
Η Αλβανία θεωρείται πλέον ο βασικός προμηθευτής κάνναβης στην Ευρώπη και κύριος διαμετακομιστικός κόμβος για μια πλειάδα άλλων ναρκωτικών μεταξύ των οποίων η ηρωίνη, και η κοκαΐνη.  Σύμφωνα με την αναφορά του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το έλεγχο της κυκλοφορίας των ναρκωτικών, πέρυσι η αστυνομία κατάσχε πάνω από 21 τόνους κάνναβης που είχαν προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά, και δη την Ιταλία και την Ελλάδα, ποσότητα διπλάσια από αυτή που είχε κατασχεθεί το 2011.  Επίσης το 2012 οι αρχές κατάσχεσαν διπλάσια ποσότητα κοκαΐνης και ηρωίνης σε σύγκριση με το 2011.

Η Ιταλική οικονομική αστυνομία εκτιμά ότι η μαριχουάνα που παράγεται στην Αλβανία αποφέρει στην χώρα περίπου 4.5 δις ευρώ τον χρόνο (την εκτίμηση αυτή δεν την δέχονται οι Αλβανοί). Το 2012, οι επίσημες συνολικές εξαγωγές της Αλβανίας ήταν 1.7 δις ευρώ. -
Ανταποκριτής του Balkans.com Business News