02 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΑ ΠΑΙΖΕΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ «Τα πάντα στο μικροσκόπιο της τρόικας»

* Το 70% του πλεονάσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους * 15.000 οι απολύσεις από τους διαθεσίμους του Δημοσίου * Λάθος το πρώτο Μνημόνιο * Ανάκαμψη από το 2014 * Δεν θα απελευθε- ρωθούν πλειστηριασμοί α' κατοικίας * Επιμένει για το μαύρο στην ΕΡΤ * Δεν υπάρχουν νόμιμες αμοιβές 300- 500 ευρώ...
Στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 εναποθέτει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όλες του τις ελπίδες για την αργή αλλά σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2014 και εξαγγέλλει μέσω της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» ότι το 70% αυτού του πλεονάσματος θα κατευθυνθεί για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

«Ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θεωρείται εφικτός ακόμα και από εκείνους που μας κρίνουν με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Αλλωστε, δεν υπάρχουν περιθώρια για λογιστικά κόλπα», λέει ο Αντώνης Σαμαράς, στη συνέντευξή του στην «Κ.Ε.» Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί με λογιστικά τρικ, γιατί όπως τονίζει «τα πάντα παρακολουθούνται στο μικροσκόπιο» από την τρόικα. Παρά το γεγονός ότι η πολιτική του είναι δυσβάσταχτη για τους πολίτες -απολύσεις στο Δημόσιο, 25.000 εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα, κλείσιμο νοσοκομείων, αύξηση της ανεργίας στο 27,6%- εμμένει σε αυτή, καθώς θεωρεί ότι ανακουφίζει τα λαϊκά στρώματα και θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Δείχνει υπεραισιόδοξος και δεν αναγνωρίζει λάθη στις επιλογές του. Υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση από κανένα κόμμα, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί ότι επιδιώκει τη χρεοκοπία και την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»:
- Κάνει γνωστό πρώτη φορά ότι οι 15.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα (4.000 στο τρέχον έτος και 11.000 το 2014) θα προέλθουν αποκλειστικά από τους 25.000 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του 2013. Επί της ουσίας, αναγνωρίζει ότι για τους περισσότερους διαθέσιμους (περίπου 60%) η διαδικασία αυτή οδηγεί στην απόλυση.
- Θεωρεί ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έχει φέρει ανάκαμψη στα έσοδα και ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις πήραν μεγάλη ανάσα. Ομως μόλις πριν από λίγες ημέρες η ΓΣΕΒΕΕ ανακοίνωσε ότι μόλις δύο στις δέκα επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν λάβει το σχετικό σήμα και επομένως έχουν ενταχθεί στο μέτρο.
- Διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια, τη στιγμή που τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο αναφέρουν ότι δανειστές της χώρας πιέζουν να περάσει η κρατική περιουσία σε ξένα χέρια, κυρίως γερμανικά, επειδή μέχρι τώρα έχει αποτύχει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι οι αποκρατικοποιήσεις έχουν καθυστερήσει.
- Υποστηρίζει ότι η ανεργία στην Ελλάδα φρέναρε, παρά το γεγονός ότι μόλις την Παρασκευή ανακοινώθηκε από τη Γιούροστατ ότι τον Μάιο βρισκόταν στο υψηλότερο όριο, 27,6%. Επίσης, απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι ένας στους δύο ενεργούς Ελληνες είναι άνεργος, λέγοντας ότι η αναλογία είναι ένας στους τρεις. Ομως ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων είναι περίπου 1.300.000 και ο επαγγελματικά ενεργός πληθυσμός δεν υπερβαίνει τα 3.700.000. Δηλώνει ότι η ανεργία θα μειωθεί μόνο με επενδύσεις.
- Είναι κατηγορηματικός ότι δεν θα γίνει απελευθέρωση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, παρ' ότι το θέμα άνοιξαν οι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης και το παρέπεμψαν για τον Νοέμβριο.
- Λέει ότι «δεν μας έκανε χαρούμενους» η πρόσφατη δήλωση του Βλ. Πούτιν ότι η Ελλάδα είναι προβληματική χώρα για επενδύσεις, και αναγνωρίζει ότι με τη Ρωσία υπάρχει στον τομέα των επενδύσεων μια υστέρηση, αλλά όχι με ευθύνη της Ελλάδας.
- Επισημαίνει ότι η κυβέρνησή του φρέναρε τη συνεχή διόγκωση του χρέους. Ομως από την απάντησή του προκύπτει ότι ενώ το χρέος πριν μπει η Ελλάδα στο Μνημόνιο ήταν 299 δισ. ευρώ, σήμερα είναι μεγαλύτερο, στα 321, από τα οποία αφαιρεί τα 16 δισ. που θα επιστραφούν από την πώληση των τραπεζικών μετοχών. Τονίζει ότι η Ελλάδα τώρα δανείζεται -με χαμηλά επιτόκια- για να αποπληρώσει παλιό χρέος.
- Αναφερόμενος σε δηλώσεις των δανειστών ότι η Ελλάδα μέσα στο 2014 θα παρουσιάσει χρηματοδοτικό κενό, τονίζει πως η απόκλιση που σύμφωνα με το ΔΝΤ μέχρι το 2020 θα είναι 12 δισ. θα αντιμετωπισθεί πλήρως, παρ' ότι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρει σε έκθεσή του από το 2012 ότι οι ανάγκες μέχρι το 2020 είναι στα 77 δισ. ευρώ.
- Χαρακτηρίζει υπερβολή την άποψη ότι οι μισθοί στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα έχουν υποχωρήσει σχεδόν σε επίπεδα Ρουμανίας και ότι κυμαίνονται στα 300-500 ευρώ. Λέει ότι τέτοιοι μισθοί υπάρχουν μόνο στην παράνομη εργασία και στη μερική απασχόληση, ωστόσο δείχνει να θεωρεί ικανοποιητικό τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μεικτά.
- Επιμένει ότι το πρώτο Μνημόνιο του 2010 ήταν λάθος - το οποίο, όπως υποστηρίζει τώρα, διορθώνεται. Ομως μετά το πρώτο Μνημόνιο ακολούθησαν αλλά δύο και τώρα όλοι μιλάνε για ακόμα ένα.
- Δείχνει αμετανόητος για το «μαύρο» στην ΕΡΤ, παρά τις αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας και παρά το γεγονός ότι δυόμισι μήνες μετά η δημόσια τηλεόραση ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη.
- Για τη Συρία λέει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε περίπτωση, αλλά την κυβέρνηση την απασχολούν η νομιμοποίηση της όποιας επιλογής και το τι θα ακολουθήσει μετά.
- Στην ερώτηση αν για τη λύση του προβλήματος των ασφαλιστικών ταμείων προβεί σε νέες μειώσεις συντάξεων, δεν απάντησε.
- Τέλος δηλώνει ότι δεν επιδιώκει πρόωρες εκλογές, αλλά και δεν εκβιάζεται.
 
Ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην "Κ.Ε."