30 Αυγούστου 2013

Διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης

Asand-Erdogan-EtK01

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ
O αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επεσήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση των ΗΠΑ ότι δεν περιμένει πως μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα λύσει το πρόβλημα, τόνισε όμως ότι μια τέτοια ενέργεια θα στείλει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Άσσαντ. O κ. Ομπάμα, ωστόσο, επανέλαβε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

 
Ο Γ.Γ. των ΗΕ από την πλευρά του ζήτησε από τις διεθνείς δυνάμεις να μην αναλάβουν καμία πρωτοβουλία προτού ολοκληρώσουν το έργο τους οι επιθεωρητές του οργανισμού που βρίσκονται στη Συρία και παραδώσουν τη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με τον Μπαν Κι Mουν η αποστολή των ΗΕ αναμένεται να αποχωρήσει από την Δαμασκό το Σάββατο.
 
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν σε αραβικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι οι επιθεωρητές των ΗΕ συνέλλεξαν δείγματα αίματος και σιέλου από άτομα που επέζησαν των επιθέσεων, ωστόσο όπως οι ίδιοι επεσήμαναν δεν υπήρχε μεγάλη δυνατότητα εξέτασης των σωρών των θυμάτων, καθώς λόγω ελλείψεων στην παροχή ενέργειας τα πτώματα δεν μπορούσαν να διατηρηθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός ψυγείων και οι υπεύθυνοι προχώρησαν άμεσα στον ενταφιασμό τους.
Παράλληλα, η συριακή κυβέρνηση κράτησε για αρκετές ημέρες τους επιθεωρητές των ΗΕ στην Κύπρο, καθώς διαφωνούσε με λεπτομέρειες που αφορούσαν το έργο της αποστολής, μεταξύ των οποίων ήταν και οι περιοχές που θα επισκέπτονταν οι εμπειρογνώμονες των ΗΕ. Δεδομένου ότι τα στοιχεία από μια επίθεση με χημικά όπλα παραμένουν στην ατμόσφαιρα για λίγες μόνο ώρες, το γεγονός αυτό κατέστησε ακόμα πιο δύσκολο το έργο των επιθεωρητών.
 
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΦτΑ στο Κάιρο, Ελίζαμπεθ Άρροτ, οι πολίτες των αραβικών χωρών, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, σοκαρίστηκαν στην είδηση της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, αλλά μια πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ, είτε δρώντας μονομερώς, είτε μαζί με συμμαχικές χώρες, δεν θα είναι καλοδεχούμενη από μια μεγάλη μερίδα πολιτών του αραβικού κόσμου.
 
Οι ΗΠΑ απέτυχαν να κερδίσουν περιφερειακή υποστήριξη. Ο Αραβικός Σύνδεσμος πριν από δύο χρόνια είχε εγκρίνει μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, στην περίπτωση της Συρίας όμως πιέζει για διπλωματική λύση.
 
Ο Τορμπτζόρν Σόλτβελντ, αναλυτής του “Maplecroft Risk Assessment” υποστηρίζει πως «είναι ξεκάθαρο ότι ορισμένα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου ανεπίσημα στηρίζουν μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αλλά όσον αφορά στο μήνυμα που θα ήθελαν να στείλουν στο εσωτερικό των χωρών τους, μια αμερικανική επίθεση και γενικότερα μια στρατιωτική επέμβαση δυτικών χωρών στη Μέση Ανατολή είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αποσταθεροποίηση και έντονη δυσαρέσκεια».
 
Πολλές χώρες στην ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζουν ήδη πολιτική αναταραχή, ενώ τα αντιαμερικανικά αισθήματα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ έντονα. Μια αμερικανική επέμβαση στη Συρία, πριν την ολοκλήρωση της έκθεσης των επιθεωρητών των ΗΕ, μπορεί να εντείνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα αυτά.
 
Παράλληλα, ορισμένα από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί προέρχονται από το Ισραήλ και αυτό από μόνο του εντείνει τον προβληματισμό που υπάρχει.
 
Ο Μουσταφά Λαμπάντ, επικεφαλής του Κέντρου Περιφερειακών και Στρατηγικών Μελετών «Αλ Σάρκ» που εδρεύει στο Κάιρο, τονίζει ότι «Στις ΗΠΑ υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης αραβικών χωρών. Το Ιράκ κατηγορήθηκε για όπλα μαζικής καταστροφής και μετά την επέμβαση εκεί όλος ο κόσμος είδε ότι επρόκειτο για ένα ψέμα».
 
Ταυτόχρονα, ο ίδιος τονίζει ότι ο κόσμος θα βγει στους δρόμους στις χώρες της ευρύτερης περιοχής γι’ αυτό που αντιλαμβάνονται ως υποκρισία.
Όπως λέει «Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κυβέρνηση της Συρίας χρησιμοποίησε χημικά όπλα. Είναι ο Μπασάρ αλ Άσσαντ δικτάτορας; Ναι είναι, αλλά και άλλοι ηγέτες συμμαχικών προς τις ΗΠΑ χωρών είναι δικτάτορες».
Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Κέντρου Περιφερειακών και Στρατηγικών Μελετών επισημαίνει ότι μια ενδεχόμενη επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία δεν θα έχει στόχο την απομάκρυνση Άσαντ, καθώς το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από εξτρεμιστές μουσουλμάνους ή ακόμα και η περίπτωση να περιέλθει η χώρα σε απόλυτα άναρχη κατάσταση, τρομάζει πολύ περισσότερο από ότι το καθεστώς Άσαντ.
Την ίδια ώρα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι στέλνει δύο πολεμικά πλοία στην περιοχή της Μεσογείου, κοντά στην ακτογραμμή της Συρίας. Πληροφορίες φέρουν τα πλοία αυτά να μεταβαίνουν στην περιοχή για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό αμάχων σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί στρατιωτική επέμβαση.
 
Η ρωσική κυβέρνηση αντιτίθεται σθεναρά στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία με τον Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ, να τονίζει ότι «Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κάποιος ότι βομβαρδίζοντας της στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Συρίας θα τερματισθεί ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στη χώρα». Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας ήταν πιο επιθετικός στην τοποθέτηση του υποστηρίζοντας ότι «οι δυτικές χώρες συμπεριφέρονται στον αραβικό κόσμο όπως ένας πίθηκος που κρατά μια χειροβομβίδα». Ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει τις δυτικές χώρες. Χαρακτηριστική είναι η σχετική δήλωση του κ. Λαβρώφ ο οποίος τόνισε ότι «εμείς δεν πρόκειται να πολεμήσουμε κανέναν».  
 
Ο Γκεόργκι Μίρσκι, αναλυτής στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών της Μόσχας αλλά και πολλά μέλη της ρωσικής Βουλής υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός στόχος των ΗΠΑ στη Συρία είναι η αλλαγή καθεστώτος όπως ακριβώς συνέβη στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη.
 
Όπως λέει ο κ. Μίρσκι, η Ρωσία δεν θα κάνει τίποτα και στο τέλος θα βγει κερδισμένη «Είναι εξαιρετικό πλεονέκτημα για την Ρωσία. Εάν οι ΗΠΑ εμπλακούν σε άλλον έναν πόλεμο που δεν θα μπορούν να κερδίσουν, η Ρωσία θα έχει μόνο οφέλη».
Στις ΗΠΑ, 116 μέλη του Κογκρέσου, αρκετά εκ των οποίων ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα, υπέγραψαν επιστολή που εστάλη στον Πρόεδρο Ομπάμα, με την οποία ζητάνε να διενεργηθεί ψηφοφορία στο Κογκρέσο πριν την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης στη Συρία. Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60% των αμερικανών αντιτίθεται σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Ο Μπράιαν Μπέντερ, αρθρογράφος της εφημερίδας «Boston Globe», υποστηρίζει ότι η παρατεταμένη ανάμειξη των ΗΠΑ στο Ιράκ είναι ένας προφανής λόγος.
 
Όπως ο ίδιος επισημαίνει εάν ο Πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, θα πρέπει να πείσει την αμερικανική κοινή γνώμη ότι είναι απόλυτα απαραίτητη και θα πρέπει επίσης να έχει εξηγήσει επακριβώς τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια τέτοια απόφαση.
http://gr.voanews.com/content/syria-russia-us-arab-world/1739882.html